Maria Barbal

Nascuda l'any 1949 a Tremp, és una de les autores en llengua catalana més destacades a casa nostra i arreu, amb un destacat èxit internacional. Va passar la seva infantesa al Pallars, fet que marcaria les seves primeres narracions. L'any 1964 es va traslladar a viure a Barcelona on estudia filologia romànica a la Universitat de Barcelona i des d'aleshores compagina la seva dedicació a la literatura amb la docència. L'any 2001 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi.

La seva primera novel.la Pedra de tartera (1985) va obtenir diversos premis com ara el Premi Joaquim Ruyra 1984 i el Joan Crexells 1985. Aquesta primera incursió al món de la literatura va obtenir un gran èxit de públic i crítica i va marcar un territori propi on s'han ambientat moltes de les seves obres: Mel i metzines (1990), Càmfora (1992) que s'han catalogat com el Cicle del Pallars.  Maria Barbal ha escrit l'elegia d'un món perdut i a través de la ficció ens mostra la crisi de la societat tradicional de muntanya i la transformació econòmica que força la migració cap a les ciutats.

Una altra de les seves obres destacades, Camins de quietud (2001) reflecteix la desolació dels pobles abandonats  i en ruïnes del Pallars.

A partir de la novel.la Càmfora (1992) Premi Nacional de Literatura Catalana, Premio de la Crítica Literaria de Narrativa Catalana i Premi de la Crítica de Serra d'Or , la seva narrativa evoluciona a la recerca de territoris urbans i temàtiques diverses en forma de novel.la o reculls de contes: Ulleres de sol (1994), Escrivia cartes al cel (1996), Bari (1998) Carrer Bolívia (1999), Bella edat (2003), País íntim (2005)Emma (2008).

En els darrers anys ha publicat reculls de contes com La pressa del temps (2010) i Cada dia penso en tu (2011) i novel.les destacades com En la pell de l'altre (2014)


Bibliografia destacada


"Cada dia penso en tu" 


"Càmfora"
 


"Carrer Bolívia"


'Emma'

"Bari"

"País íntim"

"En la pell de l'altre"
 


"Pedra de Tartera"


"Camins de quietud"

"Bella edat"

Més obres de Maria Barbal a les biblioteques ►
 Selecció de webs:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge de Novel·la  ►
Recorreguts literaris  ►