Novel·la

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►
 

Truman Capote  

Truman Capote

Va néixer a Nova Orleans, Lousiana, l'any 1924, i passà part de la seva infància a Monroeville, Alabama, on, curiosament, va ser veí de l'escriptora Harper Lee, coneguda per la novel·la Matar a un rossinyol.

L'any 1933 es mudà a Nova York amb la seva mare, que havia conegut un home de negocis cubà anomenat Joseph Capote. Un cop graduat a l'escola, l'any 1944, entrà a treballar la revista The New Yorker fent de missatger. Va fer una mica de tot durant dos anys, fins que va ser acomiadat arran de cobrir una lectura pública a càrrec del poeta Robert Frost... sembla que els seus superiors no van encaixar la sinceritat de l'article.

En aquesta època, Capote ja publicava històries curtes en revistes literàries, i el seu cercle d'amistats era format per escriptors, especialment Carson McCullers. L'any 1948 publicà la seva primera novel·la, Altres veus, altres àmbits. El llibre va projectar Capote a l'opinió pública, no tan per la novel·la en si sinó per l'edició de Random House, que contenia una fotografia de l'autor amb un posat suggerent, tant com per fer de Wandy Warhol un fervent admirador de l'escriptor.

Durant un temps va viatjar per tot arreu, a París, al Marroc, a les illes d'Ischia i Sicília, i arreu d'Itàlia; mentrestant, va escriure dos musicals per a Broadway i el guió d'una pel·lícula, conjuntament amb John Houston, La burla del diablo, de títol original Beat the devil.

L'any 1958 publicà el següent llibre, Esmorzar al Tiffanny's, que també va ser adaptat al cinema amb el títol de Desayuno con diamantes. Un any després, The New Yorker li va oferir la possibilitat de cobrir la notícia d'un assassinat múltiple a la localitat de Holcomb, Kansas, i s'hi va dedicar durant sis anys. Com a resultat de la seva investigació va publicar la novel·la A sang freda, l'any 1966. Curiosament, bona part del llibre va ser escrita a Palamós, on Capote va passar-hi dues llargues temporades.

Va viure la resta de la seva vida entre Nova York i Palm Springs, California, actuant ocasionalment a la televisió i al cinema, on va destacar pel seu paper a la pel·lícula Un cadáver a los postres, originalment Murder by death. L'any 1980 va publicar el seu últim llibre, Música per camaleons, un dietari amb anècdotes ben curioses, com per exemple la que dóna nom al llibre. Va morir quatre anys més tard.

Bibliografia destacada:


Crucero de verano 
 

Retrats
 

Altres veus, altres àmbits
 

 Desdejuni a can Tiffany
 


A sangre fría
 

Música para camaleones
 

Truman Capote
 

L'Home dels pijames de seda
 Recursos

 Webs interessants:

 També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►