Espais Naturals

Geocaching: divertir-se a la natura buscant tresors

iStock / Lasse_Hendriks

La natura és un lloc que cal cuidar, admirar, gaudir i també ens podem divertir ocultant i buscant "tresors". És la proposta del "geocaching" o geocerca, un joc que utilitza la tecnologia GPS i amb milions de seguidors a tot el món. A continuació us explicarem qué és el geocaching, com s'hi juga i les paraules clau que cal saber.

 

 

 

 

 

Què és el geocaching?

"Capturar o atrapar geogràficament". Aquesta podria ser la traducció de la paraula anglesa "geogaching". En aquest joc, una mena de gimcana, cal utilitzar un receptor GPS per buscar uns "tresors" que algú altre ha amagat en algun lloc. Es tracta, per tant, d'una manera lúdica de recórrer espais naturals i d'estar en contacte amb altres persones d'aficions similars.

El "geocaching" va començar com un entreteniment d'un grup d'especialistes en tecnologia de geoposicionament i, en l'actualitat, és un joc que a nivell mundial captiva a uns tres milions de "geocachers", dels quals la majoria es troben als Estats Units (830.000 usuaris actius), Alemanya (375.000) i el Regne Unit (160.000), segons dades del web de referència dels aficionats a aquest joc: Geocaching.

En aquest vídeo els seus responsables expliquen de manera més visual en què consisteix:

 

A Espanya també hi ha una comunitat activa de "geocachers", com es pot comprovar a la pàgina web Geocaching Spain o si s'entra al web de Geocaching es pot veure el nombre de tresors ocults a prop del nostre entorn.

La invenció del geocaching se li atribueix a un nord-americà, David Ulmer, el qual formava part d'un grup de notícies d'Internet especialitzat en els Sistemes Globals de Navegació per Satèl·lit. A Ulmer se li va ocórrer la idea d'un joc per trobar un "cofre del tresor" que servís per celebrar que el Govern del seu país permetés l'1 de maig del 2000 que els receptors comercials de GPS fossin més precisos. Dos dies després, l'hi proposà a la resta del grup i l'amagava a les rodalies de la ciutat de Portland (EUA). El "geocaching" havia nascut.

 

Com s'hi juga?

Per ser un "geocacher" és imprescindible l'ús d'un receptor GPS i obrir un compte a la web de Geocaching, on apareixeran tots els tresors o "caches" més propers.

Es recomana als principiants que comencin amb algun "cache" proper i amb el menor nombre d'estrelles possible, llegir la descripció, marcar les coordenades GPS i, per descomptat, seguir les mateixes recomanacions que se seguirien quan anem d'excursió per la natura per a evitar ensurts, especialment: portar un mòbil per ser localitzats, aigua i aliments.

Jugar a "geocaching" és gratuït.

Els "tresors" que poden trobar-se són molt variats, però normalment són petites joguines, llibres, maons de Lego, minijocs, peluixos, CD de música, CD-ROM, DVD, etc. Alguns amagatalls contenen una càmera perquè et facis una foto i la tornis a deixar al seu lloc. Els amagatalls més petits només contenen un tros de llapis i uns paperets per a registrar-te.

 

Paraules clau que cal saber sobre geocaching

El "geocaching" fa servir una terminologia concreta que és convenient saber quan es parla amb altres "geocachers":

Cache: el tresor que s'ha de buscar. Es guarden en envasos reutilitzables de diferents mides i materials, segons el tipus de "catxé". Si un cop trobat es vol dur, cal deixar a canvi un altre d'igual o major valor per al següent "geocacher" que ho descobreixi.

Logbook: és un quadern que està dins el "cache" on apuntar el nom de qui el troba perquè quedi registrat.

Travel Bug (de l'anglès "bestiola viatgera"): és qualsevol cosa amb un codi perquè viatgi d'amagatall en amagatall. La majoria té un objectiu específic, amb diversa informació. Els "geocachers" no poden quedar-se-la.

Geocoin (de l'anglès "moneda geogràfica"): és el mateix que un "travel bug", però el codi va gravat a una moneda.

 

  Búsquedas en el catálogo:

  Selección de webs:

  Ir al estante:

Fecha de creación 22-06-2017 Última actualización 28-09-2020