Espais Naturals

Dia Mundial de l'Alimentació

FAO

Cada any el 16 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Alimentació, proclamat per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), coincidint amb la creació d’aquesta organització. Pretén conscienciar el món del problema de la fam, ja que actualment encara hi ha 815 milions de persones al planeta que la pateixen, de les quals un 60% són dones. I això tenint en compte que es produeixen suficients aliments per alimentar tothom.

La fam mata més persones cada any que la malària, la tuberculosi i la sida junts. En contraposició a aquesta dada tan esgarrifosa hem de saber que 1,9 milions de persones tenen sobrepès, i un terç dels aliments que es produeixen a tot el món es llencen o es perden.

Més de 150 països celebren activitats destinades a aquest propòsit, ja que es tracta d’un dret humà bàsic.

Enguany el lema marcat és #HambreCero el 2030, corresponent amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 2 dels 17 creats.

Per tal d’aconseguir aquesta fita, cal un replantejament per part dels països:

  • És important comptar amb programes per protegir el planeta perquè el canvi climàtic comporta entre altres coses grans sequeres i pèrdua de cultius. El 85% de persones que viuen en una extrema pobresa són de zones rurals, i el seu mitjà de subsistència és l’agricultura
  • Apostar per un sistema d’agricultura sostenible i respectuosa amb el medi ambient
  • Promoure la cooperació de les poblacions rurals, especialment les dones i els grups més desafavorits, en les decisions que afectin les seves condicions de vida
  • Conscienciar la població mundial d’aquest problema tan greu i involucrar-lo en la seva eradicació

 

Què podem fer nosaltres per ser partícips i col·laborar amb l’objectiu #HambreCero:

  • No llençar menjar: congelar les sobres, o fer-les servir per elaborar altres plats. Si menges fora de casa, pots demanar que et posin mitja ració si no tens molta gana.
  • Produir més amb menys: amb una població mundial que s’estima arribi als 9 milions de persones l’any 2050, cal començar a canviar el tipus de producció actual i adoptar-ne aquella que en diuen integrada. Aquesta és una agricultura ecològicament responsable donat que la seva missió és reduir l’ús de productes químics pel control de les plagues. Els beneficis d’adoptar aquest sistema repercuteixen en el medi ambient, l’aigua, l’aire i evidentment a les terres de conreu.
  • Seguir una dieta més saludable i sostenible: l’estil de vida accelerat que la societat imposa, fa que molts cops no tinguem temps de preparar àpats sans i nutritius. Però el que molta gent no sap és que no cal esmerçar molt de temps cuinant per menjar bé. Aquests ingredients que contenen nutrients sans no requereixen d’una gran elaboració. Comparteix amb altres persones les teves receptes, consulta blogs especialitzats i aprèn receptes noves que no et portaran gaire temps.
  • Defensa el #HambreCero: involucra’t en aquest objectiu, proposa als polítics de la teva comunitat accions educatives, fes campanya a favor d’acabar amb la fam mundial.

 

Fonts consultades:

  Selección de webs:

  También te puede interesar:

  Ir al estante:

Fecha de creación 15-10-2018 Última actualización 28-09-2020