Es van presentar els projectes "De l'hort a la biblioteca" i el prestatge virtual d'espais naturals

L'IEC acull la 2a edició de les Jornades sobre Documentació Ambiental a Catalunya

Més de 50 especialistes participen en la jornada de debat i intercanvi d'experiències.

$urlFileEntry

2a Jornada #DocAmbCat a l'IEC. Fotografia: XPN

 

El dijous 26 de maig, en el marc dels actes del Dia Europeu dels Parcs, es va celebrar la 2a Jornada sobre Documentació Ambiental a Catalunya (#DocAmbCat), a la sala Prat de la Riba de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). La jornada estava organitzada per l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya. Hi van assistir més de cinquanta responsables de centres de documentació i biblioteques vinculats als espais naturals o al medi ambient, en general.

Els objectius de la jornada eren per una banda, posar en comú experiències i bones pràctiques existents en centres de documentació, biblioteques i entitats vinculades al medi ambient; augmentar la visibilitat dels seus fons i serveis, i fomentar la cooperació i els intercanvis entre les diferents administracions i col·lectius que disposen de fons i d'informació de temàtica mediambiental.

La jornada va ser presentada per Joandomènech Ros, president de l'IEC, i Valentí Junyent, diputat delegat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. Seguidament, Lluís Codina, professor titular del Departament de Comunicació de la UPF, va fer una conferència marc sobre els sistemes de cerca i obtenció d'informació acadèmica a la xarxa d'internet. A continuació, Josep Planas, subdirector general d'Informació i Educació Ambiental, va ressenyar els objectius de la 1a Jornada feta dos anys abans i les tasques realitzades durant els dos anys transcorreguts entre una i altra.

Després del cafè es va obrir un bloc on es van presentar vuit experiències i bones practiques en relació a la documentació ambiental. El bloc va estar moderat per Josep Melero, cap de la Secció de Divulgació i Comunicació de la Gerència de Serveis d'Espais Naturals. Per odre, aquestes van ser: "De l'hort a la biblioteca", presentada per Teresa Pagès, directora de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat; Núria Méndez, de la Gerència de Biblioteques Municipals, que va presentar el prestatge virtual d'espais naturals que aquesta disposa al catàleg col·lectiu virtual de la Xarxa de Biblioteques; Sílvia Anfrons, directora de la biblioteca de Tordera, qui va presentar el programa de sensibilització ambiental "Parlem en verd" que s'hi duu a terme; Consol Garcia, responsable de serveis per a la recerca de la Biblioteca del Campus del Baix Llobregat (BCBL), la qual va presentar un original projecte de la biblioteca de llavors que duu a terme la biblioteca de la UPC; finalment, es va presentar un bloc sobre maletes temàtiques i miniblioteques on diferents centres de documentació van presentar els seus projectes: Teresa Canyelles, del CDRE del Parc Natural de la Serra de Collserola, sobre l'experiència de les maletes contacontes del parc; Belén Fernández, del Museu de Ciències Naturals de Granollers, sobre la maleta didàctica de ratpenats; Iolanda Monteiro, del Centre de Recursos Barcelona Sostenible, sobre les accions de recursos per a la sensibilització sobre el soroll que es van fer al congrés ACUSTI.CAT i, finalment, Montserrat Grabolosa, del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, sobre el projecte de minibiblioteques de parcs i volcans que aquest centre duu a terme en els municipis del parc.

En acabar el bloc, es va obrir un debat entre els assistents moderat pel mateix Josep Melero i Francec Camps, cap de servei d'Informació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, del qual sortiren les principals accions a dur a terme en un futur immediat.

La cloenda va anar a càrrec de Ferran Miralles, director general de Polítiques Ambientals, Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, qui va encoratjar els presents a seguir treballant amb el rigor i professionalitat i a retrobar-se de nou d'aquí a dos anys.

En breu es redactaran les conclusions que seran trameses a tots els inscrits.

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

 

 Recursos

 

Vídeos de la jornada

Sistemes de cerca i obtenció d'informació acadèmica a la web: situació actual i tendències

Lluís Codina

Professor del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra

El projecte "De l'hort a la biblioteca"

Teresa Pagès

Directora de la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat

El prestatge virtual d'Espais Naturals

Núria Méndez

Xarxa de Biblioteques Municipals Diputació de Barcelona

 

Parlem en verd

Silvia Anfrons

Directora de la Biblioteca de Tordera

La biblioteca de llavors de la UPC

Consol Garcia

Responsable de Serveis per a la Recerca. Biblioteca del Campus del Baix Llobregat

Els centres de documentació ambiental més enllà dels seus murs: experiències de maletes temàtiques i minibiblioteques

Teresa Canyelles / Belén Fernández / Yolanda Monteiro / Montserrat Grabolosa

 

 

Vés al prestatge d'Espais Naturals ►

Data d'actualització: 01/07/2016