Recomendación

I tot això :

Macaulay, Rose,

Barcelona : Editorial Minúscula, octubre del 2021

Ha finalitzat la Primera Guerra Mundial. Anglaterra crea el Ministeri de Cervells sota la figura del seu ministre, Nicholas Chester. La seva missió és elevar el coeficient intel·lectual de la població perquè, des del seu punt de vista, amb persones intel·ligents totes les guerres desapareixeran. Per això el Ministeri pren diverses mesures que inclouen censura de llibres, manipulació de la premsa, cursos de reprogramació i deteriorament de la religió.

Però el seu programa més ambiciós es basa en un sistema de punts, on només les parelles que compleixin certs estàndards genètics, obtindran un certificat per casar-se i procrear. La funcionària Kitty Grammont defensa el projecte del Ministeri, però quan ella i Chester s'enamoren cauran al parany dels seus ideals, ja que el coeficient familiar del mateix ministre no permet la seva relació.

Es comenta que aquesta novel·la de Rose Macaulay és una distopia prèvia a les de Huxley, Orwell o Bradbury. I ho podria ser. Sembla evident que Huxley, qui era amic de l'autora, s'hi va inspirar molt per escriure "Un món feliç". Però l'enfocament de l'autora s'encamina més a la sàtira, tal com assenyala el subtítol. El llibre té tota mena de situacions que podrien ser terribles, com l'augment descontrolat de nadons abandonats per part dels seus progenitors il·legals. Però l'autora enfoca aquestes situacions amb un humor anglès, agut i amb perspectiva feminista. 

Sigui casualitat o no, el món tornaria a entrar en guerra no molts anys després d'aquesta obra.

Més informació:

Recomanat per Joel Panadero Alcaide. Bib. Vapor Badia. Sabadell.

24/01/2024