Recomendación

Manicomio :

Batalla, Montse

Barcelona : La Cúpula, 2019

Cada 10 d’octubre se celebra el dia Mundial de la Salut Mental per tal de donar visibilitat a les malalties mentals i lluitar contra l’estigmatització que pateixen aquestes persones. "Maniconio", tal com indica el seu subtítol, és una història real i colpidora que reflecteix clarament el missatge d’aquesta efemèride anual i que ho fa de manera brillant a través de la novel·la gràfica. 

La Clara, una noia universitària de 19 anys amb una vida totalment normal per la seva edat comença a patir insomni, cansament i falta de concentració. Un dia s’aixeca i quasi no pot ni parlar. L’ingressen immediatament en un hospital psiquiàtric sense un diagnòstic clar i pateix un tracte molt poc humà i de dubtosa professionalitat per part de metges i infermeres durant més d’un mes. 
Una llarga odissea de psiquiatres fins a arribar al diagnòstic i medicació correcte és el que ens relata la part final d’aquesta novel·la gràfica. 

"Manicomio" és l’obra autobiogràfica de la Montse Batalla on denuncia el tracte injust i cruel que va rebre en el seu ingrés per part del personal d’un hospital psiquiàtric i el mal diagnòstic sofert. Les imatges en blanc i negre dibuixades per XeviDom són molt gràfiques i descriptives i fan que l’obra tingui un ritme ràpid, alhora que accentuen el seu dramatisme. Una gran obra feta a quatre mans que ha estat creada al ritme de la seva autora i que ha tardat 8 anys en veure la llum. 

Montse Batalla i Xevi Domínguez, conegut com a XeviDom , formen l’equip creatiu al davant d’Estudi XeviDom, un estudi dedicat a la il·lustració personalitzada fent auques, caricatures, contes personalitzats clàssics, contes fets a mida, murals, retrats, arbres genealògics, etc... El 2010 el còmic Conviure , amb guió de la Montse i les il·lustració d’en XeviDom aconsegueix el premi de còmic Serra i Moret. 

Més informació:

Recomanat per Bib. Joan Triadú. Vic.

10/02/2020