Recomendación

Llum d'agost

Faulkner, William,

Barcelona : Edicions de 1984, 2018

Llum d’agost és una de les obres menys experimentals del sòlid cicle novel·lístic amb el que William Faulkner va retratar el Sud dels Estats Units des de finals del segle XIX fins a la primera meitat del segle XX. Però tot i presentar una estructura més convencional, el lector hi descobrirà els trets més característics de la narrativa d’un dels grans representants del Gòtic del Sud, - juntament amb Carson McCullers i Katherine Anne Porter - amb la que va aconseguir renovar i innovar la novel·la del segle XX.  Amb una prosa torrencial, de llargues frases i extensos paràgraf, i un vocabulari precís i poètic, amb monòlegs interiors i constants salts temporals, l’autor ens mostra el retrat més cru del Sud americà dels anys 30, marcat per la dura segregació racial i el fanatisme religiós.

Ambientada al mític comtat de Yoknapatawpha, la història gira al voltant de sis personatges principals que conflueixen en un moment àlgid de la narració: després de viatjar a peu durant setmanes, Lena Grove acaba d’arribar a la ciutat de Jefferson a la cerca de Joe Brown, el noi que l’ha deixat embarassada i que l’ha abandonat. Hi apareix en el moment que s’ha produït un incendi a casa de la senyoreta Burden, als afores de la ciutat. Amb tota la població pendent dels esdeveniments, Lena rebrà l’ajuda de Byron Bunch, un treballador de la serradora on treballa Joe. Al mateix temps coneixerem la tràgica vida de Joe Christmas, que ocupa el cos central de la novel·la i que recull l’essència de l’odi racial d’una població blanca que viu impregnada del ressentit record de la derrota a la Guerra de Secessió.

Llum d’agost és un novel·la magistral amb la que el lector anirà descobrint els fets a partir de diferents interpretacions procedents de diverses veus narratives.

Recomanat per Cris Valls Solé. Biblioteca Antoni Comas de Mataró.  

21/06/2022