Guies de lectura

Núria Espert, una vida de teatre

Núria Espert, una vida de teatre

Núria Espert va néixer a L'Hospitalet de Llobregat l'any 1935. Debutà al teatre el 1952 i des d'aleshores va començar una trajectòria que l'ha portat a diversos escenaris de tot el món com a intèrpret, directora i escenògrafa, a més de fer nombroses interpretacions al cinema i a la televisió.

L'actriu és doctora honoris causa per les universitats Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i la Complutense de Madrid, cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres de França i Comanadora de la República d'Itàlia, també compta amb diversos premis entre ells el Nacional d'Interpretació i Teatre (1960 i 1984), el de la Crítica de Los Angeles (EUA, 1972), el Laurence Olivier al millor espectacle de l'any a Londres (1986), el Llibertat de Sarajevo (1995), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2003), el premi Unió d'Actors a tota una vida (2007), el premi Princesa d'Astúries de les Arts (2016) pel «seu estil propi i metratge com a actriu i directora, a més de la seva sensibilitat artística i humana» i ser «una de les personalitats més excel·lents i prolífiques del panorama interpretatiu, transcendint tots els gèneres escènics» i el Premi Pau Casals de la Generalitat de Catalunya (2022) per la seva trajectòria artística. 

En la seva llarga trajectòria, ha fet seu el gran repertori nacional i internacional, des d'Eugene O'Neill a William Shakespeare, Federico García Lorca, Jean Genet, Lope de Vega, Bertolt Brecht, Calderón de la Barca, Valle-Inclán, Jean-Paul Sartre o Wajdi Mouawad, en molts casos avançant-se a l'avantguarda artística i portant a l'escena espanyola i catalana les novetats i tendències que es donaven a Europa.

Una gran dama del teatre que s'ha dedicat en cos i ànima a les arts escèniques.

¿ Diva ? Ningú és el millor de res. Jo sé que sóc bona actriu, i he procurat buscar directors que no em deixessin equivocar-me molt. He rebut elogis meravellosos , però també coses lletges. 

Núria Espert ["El Periódico de Catalunya" 03/01/2016]

 

Álbum de fotografies

Núria Espert

 

Més informació:

Fecha de creación: 12/05/2016

Última actualización: 30/03/2022

Secciones de la guía

Una vida de teatre

 Arte y reto en la escena: la obra de Núria Espert
Arte y reto en la escena: la obra de Núria Espert
Arias de Cossío, Ana Maria  
Boadilla del Monte : Cumbres, 2016
 De aire y fuego: memorias
De aire y fuego: memorias
Espert, Núria , Ordóñez, Marcos  
Madrid [etc.] : Aguilar, cop. 2002
 Mirades escèniques a Núria Espert
Mirades escèniques a Núria Espert
Faixat, Montse , Fundació Vila Casas  
Barcelona : Fundació Vila Casas, 2013
 Nuria
Nuria
Cruz Ruiz, Juan  
Madrid : Autor, 2007
 Núria Espert
Núria Espert
Rodrigo, Antonina , Romà, Rosa  
Barcelona : Nou Art Thor, DL 1989
Volver al inicio