Guies de lectura

Activa't per la justícia ambiental (febrer 2022)

Activa't per la justícia ambiental (febrer 2022)

Guia de lectura en motiu de la 5a edició del programa Biblioteques sense Fronteres

 

Presentació

El programa Biblioteques Sense Fronteres, compromeses amb un món més just és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Departament d'Acció Exterior i Transparència.

El programa va néixer l’any 2017 per apropar al públic de les biblioteques el coneixement sobre les situacions de vulneració de drets humans, com la igualtat de gènere, les desigualtats socials, la pau, el desenvolupament i el refugi.

Enguany amb el títol Activa’t per la justícia ambiental, la 5a edició de Biblioteques Sense Fronteres se centra en la sostenibilitat ambiental i la crisi climàtica.

És més urgent que mai prendre accions per donar resposta a l'emergència climàtica, per tal de revertir el deteriorament dels ecosistemes i garantir el benestar de les persones. El programa per al 2021 s’ha dissenyat en un format híbrid, que combina activitats presencials a les 20 biblioteques participants i activitats virtuals obertes a tothom.

A la Biblioteca Central de Terrassa les activitats presencials es desenvolupen entre el 15 d’octubre de 2021 i el 25 de febrer de 2022 i es divideixen en activitats dirigides a públic infantil (infants de 5 a 12 anys) i familiar, públic juvenil i públic adult.

Confluint com a projectes de biblioteques per la sostenibilitat Les Filadores, el grup comarcal de biblioteques infantils del Vallès Occidental (zona Terrassa) dinamitzen durant els cursos escolars de setembre 2021 a juny 2023, un recorregut a través dels objectius de desenvolupament sostenible de la mà de l'Odis, un personatge creat per la il·lustradora Anna Clariana.

«El planeta era aquí molt abans que nosaltres i seguirà aquí després de nosaltres.
El planeta va fent. El que ens preocupa és salvar-nos nosaltres.»
LYNN MARGULIS 

Guia de lectura

El novembre de 2021 us vam oferir una guia de lectura centrada en l’economia social. Aleshores acompanyàvem des de la col·lecció de la biblioteca la celebració de la Terrassa Cooperativa. Uns mesos després us oferim un nou recorregut de lectura on seguim posant la VIDA al CENTRE. Activitat a activitat, d’aquest esperançador Activa’t per la Justícia Ambiental, hem pres consciència que ens urgeix un canvi de model productiu i energètic on els beneficis econòmics deixin d’estar al centre per posar-hi la vida, la vida dels éssers humans, el planeta i les espècies que hi habiten.

En aquest recull bibliogràfic trobareu obres que conviden a la reflexió al voltant del respecte per la natura i el medi ambient. Obres de divulgació dirigides a infants, joves i adults. Però també novel·la, narrativa, poesia, música, cinema... Hem partit de la Bibliografia especialitzada en sostenibilitat ambiental i crisi climàtica Activa’t per la justícia ambiental elaborada per Gastón Médici, Jordi Serra Calvé i Stephanie Ascencio Serrato per a les Biblioteques Públiques de la Generalitat de Catalunya participants del projecte.

D’aquesta rigorosa i esperançadora bibliografia us en repetim una selecció bàsica que hem ampliat amb algunes de les recomanacions de les persones que ens han guiat i acompanyat en les diferents activitats del programa. Amb alguna novetat de publicació recent. I també la complementem amb la nostra vallesana mirada lectora.

«La Terra està viva i som sòl i som terra. El que li fem a la Terra ens ho fem a nosaltres.»
YAYO HERRERRO

 

 

 

Mira la guia a ISSUU.

Descarrega la guia en pdf.

 

 

 

 

 

 

Més informació

  • SERVEI DE BIBLIOTEQUES DE CATALUNYA. Bibliografia especialitzada en sostenibilitat ambiental i justícia climàtica. Activa’t per la justícia ambiental
    Vol ser una eina per a la reflexió i la construcció autodidacta, combinant la lectura més teòrica i reflexiva amb guies pràctiques per a la defensa de la justícia ambiental, la sostenibilitat ambiental i la crisi climàtica. Ens fa de marc i és el punt de partida de la guia de lectura que us acabem de presentar.
    Consulta la guia en pdf
  • GRUP DE TREBALL DE FILADORES DEL VALLÈS OCCIDENTAL II (TERRASSA) Vols saber més dels ODS? Guia de lectura
    Dins l’espai Especial Objectius de Desenvolupament Sostenible de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.
    Consulta la guia en pdf

«A la Serra de l’Obac les bruixes no es pentinen, no
quan plou ni quan fa sol. El poeta pensa en la
terra empobrida d’ombres de cavalls i en la font
on no anirà mai. El rou plora en les dalles.»
AGUSTÍ BARTRA

Cloenda

Des de les biblioteques de Terrassa desitgem emprendre noves accions i activitats per a promoure, defensar i garantir la justícia social i ambiental. Us les anirem presentant a l’espai web biblioteques per a la sostenibilitat. Ens cal fer les paus amb la Terra i entre les persones.

«Som a temps de fer coses, doncs? Rotundament sí.
I això implicarà fer sacrificis? També, no ho podem amagar.
Però, significarà viure pitjor? Això ja depèn de què considerem com a viure bé.»
XAVIER DURAN

 

Guía creada por:
  • Terrassa. Biblioteca Central

Fecha de creación: 21/02/2022

Última actualización: 08/04/2022

Volver al inicio