Guies de lectura

Novel·les sobre llibreries i clubs de lectura

Novel·les sobre llibreries i clubs de lectura

D'una banda, hi ha grups i relacions que s’estableixen entre persones que llegeixen i que debaten sobre lectures, literatura i molts altres temes. En aquestes trobades hi ha espai per a l’aprenentatge, per compartir, per expressar i per relacionar-se. Es socialitzen les lectures i hi són escoltades totes les interpretacions que se’n fan. Els clubs de lectura són un veritable èxit i un planter de lectores i lectors crítics.

D'altra banda, hi ha indrets que en entrar-hi tens la sensació de ser a una altra dimensió, amb un ritme diferent i on tot tipus de fenòmens i escenaris hi són possibles. Amb curiosa mirada observes els prestatges plens de memòria, imaginació, crítica o sabers, al temps que converses amb la persona que s’encarrega de mantenir l'antiga llibreria de proximitat.

Les biblioteques de la Comissió de Promoció de la lectura del Baix Llobregat us presentem una selecció de novel·les que reuneixen la condició de tenir les llibreries i els clubs de lectura com a temàtica. Esperem que en gaudiu i us desitgem bona Diada de Sant Jordi.

Guía creada por:
  • Sant Feliu de Llobregat. Biblioteca Montserrat Roig
  • Olesa de Montserrat. Biblioteca Santa Oliva
  • Sant Vicenç dels Horts. Biblioteca Les Voltes
  • Cervelló. Biblioteca Municipal de Cervelló
  • Abrera. Biblioteca Josep Roca i Bros
  • Papiol, El. Biblioteca Valentí Almirall
  • Molins de Rei. Biblioteca el Molí
  • Sant Esteve Sesrovires. Biblioteca Joan Pomar i Solà
  • Sant Joan Despí. Biblioteca Miquel Martí i Pol
  • Corbera de Llobregat. Biblioteca Can Baró
  • Torrelles de Llobregat. Biblioteca Municipal Pompeu Fabra
  • Vallirana. Biblioteca J.M. López-Picó

Fecha de creación: 20/04/2021

Última actualización: 07/10/2021

Secciones de la guía

Documents recomanats


 84, Charing Cross Road
84, Charing Cross Road
Hanff, Helene  
Barcelona : Anagrama, abril 2019

L’autora, que el 1949 és una escriptora debutant novaiorquesa, envia una carta a una llibreria de Londres per adquirir llibres d'importació, pretext que és l’inici d’una correspondència que durarà vint anys, entre ella i el llibreter. Text epistolar de caire humorístic.

 Cuando tu vida es un libro
Cuando tu vida es un libro
Bronsky, Alina  
Madrid : Siruela, 2019

Història juvenil de fantasia i humor d’una noia que té la idea de que no li agraden els llibres fins el dia en que se sorprèn gratament amb una lectura que comparteix argument amb la seva vida.

 Círculo de lectores
Círculo de lectores
Berti, Eduardo  
Madrid : Páginas de Espuma, febrero de 2020

Conjunt de narracions entorn de la literatura o la lectura, on apareixen variats i excèntrics lectors, que experimenta amb la forma i l’humor per retre homenatge a Cortázar.

 Diari d'un llibreter
Diari d'un llibreter
Bythell, Shaun  
Barcelona : Viena, 2019

Des de la llibreria de segona mà més gran d’Escòcia, l’autor escriu un còmic dietari sobre la seva feina, pensaments i l'afecció pels llibres.

 El Club de lectura Jane Austen
El Club de lectura Jane Austen
Fowler, Karen Joy  
Barcelona : El Aleph, 2005

Història sobre sis dones i un home que es troben un cop al mes per parlar de les novel·les de Jane Austen, a través de les quals acaben interpretant les pròpies vides. Parla del valor i compromís que es pren a l'iniciar una nova lectura.​​​​​​​

 La Biblioteca de los sueños imposibles
La Biblioteca de los sueños imposibles
Rina, Lin  
Barcelona : Rocaeditorial, septiembre de 2020

El 1890 una jove que té a Jane Eyre com a referent entra a treballar a una antiga i admirada biblioteca i la seva vida evolucionarà gratament. Descriu el context històric i els obstacles socials.

 La Biblioteca dels llibres rebutjats
La Biblioteca dels llibres rebutjats
Foenkinos, David  
Barcelona : Edicions 62, 2017

Un bibliotecari es proposa recollir tots els llibres refusats pels editors i en pocs anys reuneix nombrosos manuscrits. Novel·la de suspens i comèdia que no defuig les emocions, sobre una biblioteca real de la Bretanya.

 La Bibliotecaria
La Bibliotecaria
Vickers, Salley  
Barcelona : Ediciones Destino, octubre de 2019

Novel·la de personatges sobre una dona que arriba a un poble d'Anglaterra per treballar de bibliotecària infantil, tot i que la relació amb el veïnat no serà fàcil s'enamorarà del metge local. El llibre vol homenatjar la literatura infantil i els llibres que deixen empremta.

 La Bibliotecària d'Auschwitz
La Bibliotecària d'Auschwitz
Iturbe, Antonio  
Barcelona : Columna, 2012

Explica la gesta de Dita Kraus -que facilità llibres secretament als altres presoners del camp nazi- i lloa la lectura com a font de gaudi i superació de l’horror.

 La Ciudad de vapor : todos los cuentos
La Ciudad de vapor : todos los cuentos
Ruiz Zafón, Carlos,  
Barcelona : Planeta, noviembre de 2020

Llibre pòstum que agrupa els contes de l’autor, recrea la ciutat de Barcelona i algunes històries de llibres.

 La Lladre de llibres
La Lladre de llibres
Zusak, Markus  
Barcelona : La Campana, 2007

La Liesel és una nena de 9 anys que té tant d’interès pels llibres que fins i tot en roba, o potser més aviat els salva de l'oblit o, anys més tard, de la crema intencionada per part dels nazis. Narració emotiva sobre la vida de la protagonista.

 La Llibreria
La Llibreria
Fitzgerald, Penelope,  
Madrid : Impedimenta, 2017

La Florence decideix obrir una llibreria l'any 1959 a un petit poble de Suffolk on l’ambient és asfixiant i les conversacions són singulars i algunes tenen força ironia o humor negre.

 La Llibreria ambulant
La Llibreria ambulant
Morley, Christopher,  
Barcelona: Viena, 2014

Som al 1917. L'Helen McGill deixa la seva vida a la granja per viure una gran aventura: vendre llibres en un carro ambulant amb el Roger Mifflin, una història sobre l’amor als llibres ben peculiar.

 La Llibreria dels finals feliços
La Llibreria dels finals feliços
Bivald, Katarina  
Barcelona : Edicions 62, 2014

Dues amigues, una de Suècia i l’altra dels EUA, només es coneixen virtualment, fins que la primera es decideix a anar a conèixer la segona, però acaba descobrint que ha desaparegut. En aquest moment es proposa crear una llibreria amb els llibres de la seva amiga.

 La Mudanza de Adán
La Mudanza de Adán
García Montero, Luis  
Madrid : Anaya, 2002

Durant el temps Nadal l’Adán s’ha de traslladar de casa, deixant el seu Edèn particular, però està disposat a crear-ne un de nou on els llibres siguin protagonistes. Novel·la juvenil. ​​​​​​​

 La Noia de la biblioteca
La Noia de la biblioteca
Pradas, Núria  
Barcelona : Columna, 2014

Novel·la històrica protagonitzada per una noia treballadora de primers de segle XX que lluita per complir el seu somni de treballar a la Biblioteca Nacional de Catalunya, que obre les seves portes el 1914.

 La Societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey
La Societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey
Shaffer, Mary Ann , Barrows, Annie , Barrows, Annie  
Badalona : Ara Llibres, 2009

Un conjunt d’habitants de l'illa de Guernsey estableixen una relació basada en els llibres, de la qual sorgirà l’amistat i el sentiment de comunitat. Llibre epistolar amb presència d'humor.

 Les Nostres riqueses: una llibreria a l'Alger
Les Nostres riqueses: una llibreria a l'Alger
Adimi, Kaouther  
[Barcelona] : Edicions del Periscopi, 2018

Un petit local ha de tancar les seves portes per canvi de propietat, fet que ocasionarà rebuig social. És la llibreria i editorial per on passaren escriptors com André Gide, Saint Exupéry o Albert Camus. Novel·la sobre el dia a dia de la llibreria, la literatura, memòria i història d’Alger i la Guerra d’Independència.

 Los Libros errantes
Los Libros errantes
Benítez Reyes, Felipe  
Madrid : Anaya, 2002

Novel·la juvenil que a través d’un jove lector ens transporta a través de la història de l’escriptura, amb interessants dades i anècdotes sobre la lectura i la importància que representa per la humanitat.

 Mi maravillosa librería
Mi maravillosa librería
Hartlieb, Petra  
Cáceres : Periférica, 2015

Complir el somni de les seves vides: tenir una llibreria a Berlín. L’autora narra la seva experiència vital amb un entusiasme que enamorarà els lectors i lectores lletraferits i incondicionals de les llibreries.

 Missatges a la biblioteca
Missatges a la biblioteca
Simó, Isabel-Clara,  
[Barcelona] : Actar, 2007

Planteja una història d'amor entre dos joves a través d'internet, amb la biblioteca com a teló de fons.

 Signatura 400
Signatura 400
Divry, Sophie  
Barcelona : Blackie Books, 2011

Protagonitzada per una bibliotecària francesa, que descriu enginyosament i en forma de monòleg la seva vida professional i el refugi que poden ser els llibres i la cultura.

 Una Librería con magia : un maravilloso viaje al fascinante mundo de los libros
Una Librería con magia : un maravilloso viaje al fascinante mundo de los libros
Montasser, Thomas  
Madrid : Maeva, 2015

La protagonista és una estudiant que pensa que les llibreries són indrets antiquats, però la seva opinió farà un gir rotund quan la seva tieta la farà responsable del seu establiment comercial.

 Una Llibreria a Berlín
Una Llibreria a Berlín
Frenkel, Françoise,  
Barcelona : Edicions de 1984, juny de 2019

L'acció es situa a la primera llibreria francesa de Berlín durant el període d’entreguerres. La seva fundadora s’ha d’acabar exiliant, però gràcies a la passió que té pels llibres escapa d’un destí tràgic i ho exposa en aquesta obra.

Volver al inicio