Guies de lectura

Sèries TV

Sèries TV

Mai s'havia prestat tanta atenció a les sèries televisives com en l'actualitat. Qui no és seguidor d'alguna o de diverses? El salt qualitatiu i l’oferta gairebé il·limitada han atret a milions de telespectadors que s’han convertit en un públic fidel.

Pels qui us vulgueu introduir en el món de les sèries o simplement esteu interessats en conèixer aquelles accessibles gratuïtament des de qualsevol biblioteca de la Xarxa Municipal, hem preparat la present guia que inclou una selecció de les quaranta millors realitzades durant el segle XXI.

Algunes es consideren ja veritables clàssics i altres potser no són tan conegudes. N’hi ha d’acabades i altres que continuen en curs (trobareu una indicació de les temporades disponibles quan no estan completes). Totes elles destaquen com a produccions força recomanables. 

 

 

 

Guía creada por:
  • Badalona. Biblioteca Sant Roc
  • Badalona. Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté
  • Badalona. Biblioteca Can Casacuberta
  • Badalona. Biblioteca Llefià - Xavier Soto
  • Badalona. Biblioteca Lloreda
  • Badalona. Biblioteca Pomar

Fecha de creación: 12/04/2020

Última actualización: 21/04/2020

1. Sèries


 A dos metros bajo tierra
A dos metros bajo tierra
Allan Ball (Creador) , Peter Krause , Frances Conroy , Michael C. Hall  
Productora: HBO
5 temporades, 2001-2005

Narra la vida dels membres de la família Fischer, propietària d'una funerària de Los Angeles. Humor (a vegades bastant negre) i drama, relacions humanes, intensitat emocional i planant per sobre de tot la mort, quotidiana i natural, com part intrínseca de l'existència.

 American horror story
American horror story
Ryan Murphy, Brad Falchuk (Creadors) , Sarah Paulson , Evan Peters , Jessica Lange  
Productora: FX Network
En curs, 2011-

Temporades disponibles: 1-5

Històries de terror autoconclusives per cada temporada on podreu trobar des de cases endimoniades fins a aquelarres de bruixes, passant per horribles sanatoris mentals, hotels fantasmals i monstres de circ, entre altres delicatessen.

 Ash vs Evil Dead
Ash vs Evil Dead
Sam Raimi (Creador) , Bruce Campbell , Lucy Lawless , Ray Santiago  
Productora: Starz
3 temporades, 2015-2018

Temporades disponibles: 1-2

Seqüela de la trilogia de culte Posesión infernal que recupera l'inefable caçador de dimonis Ash Williams (Bruce Campbell) trenta anys després. Gore de qualitat i bretolades a discreció. 

 Better call Saul
Better call Saul
Vince Gilligan (Creador) , Bob Odenkirk , Jonathan Banks , Michael MacKean  
Productora: AMC
En curs, 2015-

Temporades disponibles: 1-4

Digna successora de Breaking bad que té com a protagonista l'advocat Jimmy McGuill, Saul Goodman pels coneguts, abans que conegués Walter White. Podreu tornar a gaudir de molts personatges de l'altra sèrie, però si no l'heu vist també us encantarà. 

 Black mirror
Black mirror
Charlie Brooker (Creador) , Otto Bathurst , Brian Welsh , Rory Kinnear  
Productora: Zeppotron
En curs, 2011-

Temporada disponible: 1 (excepte cap. 2)

Ciència-ficció distòpica que mostra en episodis independents els possibles efectes negatius de la tecnologia sobre les persones. La vida d'una princesa a canvi que s'emeti la relació sexual del Primer Ministre Britànic amb un porc i una realitat paral·lela on la gent enregistra tot el que veu, escolta o fa en un dispositiu electrònic són els punts de partida de dos capítols. 

 Boardwalk Empire
Boardwalk Empire
Terence Winter (Creador) , Steve Buscemi , Michael Pitt , Kelly MacDonald  
Productora: HBO
5 temporades, 2010-2014

Basada en fets reals, està ambientada a Atlantic City durant el temps de la llei seca i explica la història d'Enoch "Nucky" Thompson (Steve Buscemi), un gàngster sense escrúpols que esdevé l'amo de la ciutat. Pels seus capítols transitaran Al Capone, Lucky Luciano i altres malfactors cèlebres més un grapat de personatges secundaris inoblidables.

 Borgen
Borgen
Adam Price (Creador) , Sidse Babett Knudsen , Birgitte Hjort Sørensen, , Pilou Asbaek  
Productora: DR Fiktion
3 temporades, 2010-2013

La gestió al front del govern danès d'una Primera Ministra hàbil i carismàtica serveix per il·lustrar-nos sobre per a què serveix la política, sobretot quan no s'ha convertit en un espantall on només importa l'ambició personal i l'afany de lucre.   

 Breaking Bad
Breaking Bad
Vince Gilligan (Creador) , Bryan Cranston , Aaron Paul , Anna Gunn  
Productora: AMC
5 temporades, cop. 2008-2013

Una de les millors sèries de tots el temps, enormement popular i enyorada. Si resta algú per conèixer-la que no ho dubti més i qui la vulgui revisar, per què no? Tant uns com les altres ho passareu d’allò més bé, assegurat!

 Bron/Broen
Bron/Broen
Hans Rosenfeldt (Creador) , Sofia Helin , Kim Bodnia, , Kirsten Olesen  
Productora: Nimbus Film
4 temporades, 2011-2018

Temporades disponibles: 1-3

Els escandinaus són uns especialistes en el gènere policíac i aquesta coproducció entre Suècia i Dinamarca és una prova indiscutible. Saga (Sofia Helin), sueca, i Martin (Kim Bodnia), danès, són dos policies que han d'esclarir l'assassinat d'una persona el cos de la qual ha aparegut al pont que separa els dos països. 

 Cómo conocí a vuestra madre
Cómo conocí a vuestra madre
Carton Bays (Creador) , Josh Radnor , Jason Segel , Alyson Hannigan  
Productora: CBS
9 temporades, 2005-2014

Sitcom o comèdia de situació en la qual Ted (Josh Radnor) explica com va ser la seva vida als seus fills fins que va descobrir l'amor verdader. Capítols de vint minuts agradables i divertits que encantaran als qui van trobar Friends la millor sèrie de totes.

 Dexter
Dexter
James Manos Jr. (Creador) , Michael C. Hall , Julie Benz , Jennifer Carpenter  
Productora: Showtime
8 temporades, 2006-2013

Dexter és un dels personatges més entranyables que ens ha brindat la televisió en els darrers anys, cosa que no deixa de ser curiosa tractant-se d’un perillós assassí en sèrie. Noranta-sis episodis són la millor demostració de la seva tirada, molt més llarga que la de la majoria d'històries.

 Downton Abbey
Downton Abbey
Julian Fellowes (Creador) , Hugh Bonneville , Maggie Smith , Elizabeth MacGovern  
Productora: Carnival Films
6 temporades, 2010-2015

Aclamada producció britànica d'època que narra la història de l’aristocràtica família Crawley i dels seus servidors durant el període entre la Primera Guerra Mundial i els inicis dels anys 20, una època de canvis socials que afectarà els habitants de la casa. 

 Fargo
Fargo
Noah Hawley (Creador) , Billy Bob Thornton , Colin Hanks  
Productora: FX
En curs, 2014-

Temporades disponibles: 1-2

L’univers Fargo, que va començar l’any 1996 amb la pel·lícula dels germans Coen, troba continuïtat en aquesta sèrie. Cada temporada desenvolupa una trama independent però totes tenen la truculència i l’humor negre característics de la singular franquícia.

 Fringe
Fringe
J.J. Abrams (Creador) , Lance Reddick , Joshua Jackson , Anna Torv  
Productora: FOX
5 temporades, 2008-2013

El creador de Perdidos ens ofereix aquesta sèrie de ciència-ficció a l’estil d’Expediente X on una parella d’agents de l’FBI més un científic i el seu fill es dediquen a investigar fenòmens inexplicables, habilitats paranormals i viatges en el temps.

 Futurama
Futurama
Matt Groening (Creador)  
Productora: FOX
7 temporades, 1999-2003, 2010-2013

Sèrie còmica de ciència-ficció de Matt Groening que no té res a envejar a la seva altra gran creació, Los Simpson, com testimonia el seu ampli club de seguidors. Us podem oferir tota la sèrie, cal aclarir-ho perquè les diferències en l’emissió a l’Estat Espanyol han creat certa confusió respecte al nombre real de temporades.

 Hannibal
Hannibal
Bryan Fuller (Creador) , Mads Mikkelsen , Hugh Dancy , Laurence Fishburne  
Productora: NBC
3 temporades, 2013-2015

Com pot caure bé un psicòpata caníbal? Mads Mikkelsen fa possible l’impossible amb la seva composició d’Hannibal Lecter, un depredador que en el fons només cerca que l’acceptin tal com és.

 Happy Valley
Happy Valley
Sally Wainwright (Creadora) , Sarah Lancashire , Steve Pemberton , Euros Lyn  
Productora: BBC
En curs, 2014-

Temporades disponibles: 1-2

Catherine Catwood (Sarah Lancashire) és una atípica sergent de policia de la vall rural de Yorkshire en aquesta interessant sèrie britànica que dona tanta importància a la vessant humana dels personatges com a la trama criminal que desenvolupa.

 Hijos de la anarquía
Hijos de la anarquía
Kurt Sutter (Creador) , Charlie Hunnam , Katey Sagan , Ron Perlman  
Productora: FX
7 temporades, 2008-2014

Sons of anarchy és un club de motoristes de Califòrnia que també actua com a banda criminal. Coneixerem el drama personal dels seus integrants, compromesos amb una organització que els xucla la possibilitat de viure en pau.

 House of cards
House of cards
Beau Willimon (Creador) , Kevin Spacey , Robin Wright , Michael Kelly  
Productora: Netflix
6 temporades, 2013-2018

Kevin Spacey i Robin Wright protagonitzen aquesta sèrie que s’endinsa en la naturalesa corruptora del poder per la qual vilesa i cinisme són virtuts i conceptes com ètica o moral no tenen cap sentit.

 Juego de tronos
Juego de tronos
David Benioff, D.B Weiss (Creadors) , Sean Bean , Timothy Van Patten , Lena Headey  
Productora: HBO
8 temporades, 2011-2019

La supersèrie per excel·lència: acció espectacular, personatges magnètics, fantasia a dojo, trama absorbent, disseny de producció acurat, una gran producció a nivell tècnic i artístic amb un final una mica precipitat que no aconsegueix fer ombra al conjunt.

 Los Soprano
Los Soprano
David Chase (Creador) , James Gandolfini , Lorraine Bracco , Michael Imperioli  
Productora: HBO
6 temporades, 1999-2007

Una fita en el món de la televisió que ha deixat una empremta inesborrable en tots els qui l’han gaudit. Per la resta no hi terme mig: o l’estimes o l’odies. En qualsevol cas no hi ha dubte que va marcar un abans i un després per les sèries.

 Mad Men
Mad Men
Matthew Weiner (Creador) , Jon Hamm , Elisabeth Moss , Vincent Kartheiser  
Productora: AMC
7 temporades, 2007-2015

Mostra els inicis d’una important agència de publicitat nord-americana als anys seixanta. Destaca tant per l’aspecte estilístic, que combina a la perfecció detallisme i subtilesa, com per la profunditat dramàtica dels personatges, molt ben dissenyats.

 Narcos
Narcos
Chris Brancato (Creador) , Wagner Moura , Pedro Pascal , Boyd Holbrook  
Productora: Gaumont
En curs, 2015-

Temporades disponibles: 1-2

Narcos narra la lluita de les autoritats colombianes i l’agència antidroga nord-americana contra el narcotràfic als anys 80. La guerra bruta i la violència dels càrtels (la cèlebre màxima “Plata o plomo”) en tot el seu dramatisme i cruesa.

 Perdidos
Perdidos
J.J, Abrams, Damon Lindelof (Creadors) , Matthew Fox , Evangeline Lilly , Terry O'Quinn  
Productora: ABC
6 temporades, 2004-2010

Sèrie mítica i controvertida amb legions de fans. Desenvolupa les vicissituds del grup de supervivents d’un accident aeri que van a petar a una illa perillosa i enigmàtica. Original, irregular, addictiva, els qualificatius per descriure-la són tan innumerables com dispars.

 Prison Break
Prison Break
Paul Scheuring (Creador) , Dominic Purcell , Wentworth Miller , Amaury Nolasco  
Productora: FOX
5 temporades, 2005-2009

Una de les primeres sèries que va arribar a les Biblioteques de Badalona. Es tracta d’un drama carcerari amb molta acció i personatges carismàtics que enganxa ràpidament. Compta amb un llargmetratge final, també disponible en la nostra col·lecció.

 The Big bang theory
The Big bang theory
Chuck Lorre, Bill Prady (Creadors) , Johnny Galecki , Jim Parsons , Kaley Cuoco  
Productora: CBS
12 temporades, 2007-2009

Temporades disponibles: 1-9

Sitcom d’èxit sobre les aventures i desventures de Leonard i Sheldon, dos joves doctors en física i friquis sense remei, de la seva veïna Penny i dels seus amics. Molt divertida i plena de referències curioses i entretingudes.

 The Good wife
The Good wife
Michelle i Robert King (Creadors) , Julianna Margulies , Matt Czuchry , Archie Panjabi  
Productora: CBS
7 temporades, 2009-2016

Temporades disponibles: 1-3

La lluita pel reconeixement i l’alliberació d’una advocada casada amb un important polític enfonsat per escàndols sexuals i econòmics. Mostra amb tots el pèls i senyals el funcionament de la justícia a Chicago a través d’un seguit de casos i judicis en la millor tradició del drama judicial.

 The Killing (Forbrydelsen)
The Killing (Forbrydelsen)
Søren Sveistrup (Creador) , Sofie Gråbøl , Kristoffer Nyholm , Morten Suurballe  
Productora: Danmarks Radio
3 temporades, 2007-2012

Temporades disponibles: 1-2

Sèrie danesa de bona factura tècnica i trames policíaques amb rerefons polítics i econòmics força interessants. Té com a protagonista la detectiu Sarah Lund (Sofie Gråbøl), personatge que va creixent amb cada capítol a mesura que va destapant draps bruts. Tan notable que els ianquis van fer la seva pròpia versió.

 The Leftovers
The Leftovers
Damon Lindelof, Tom Perrotta (Creadors) , Justin Theroux , Amy Brenneman , Christopher Eccleston  
Productora: HBO
3 temporades, 2014-2017

Descriu una societat que ha embogit degut a un succés inexplicable i dramàtic esdevingut anys enrere, quan el 2% de la població va desaparèixer de cop sense deixar cap rastre. Intriga, fantàstic, drama, un còctel d’allò més recomanable per públic de ment oberta que cerca alguna cosa diferent.

 The Wire
The Wire
David Simon (Creador) , Dominic West , John Dornan , Idris Elba  
Productora: HBO
5 temporades, 2002-2008

La Sèrie, amb majúscules. Ho té tot: relacions humanes, rerefons social, trama policial, guió insuperable, música espectacular, humor i patiment, personatges meravellosos. La llista podria seguir però ho deixarem dient que en conjunt, dins aquestes obres artístiques per a la televisió que anomenem sèries, no en trobareu una de millor.

 Treme
Treme
David Simon, Eric Obermyer (Creadors) , Khandi Alexander , Rob Brown , Kim Dickens  
Productora: HBO
4 temporades, 2010-2013

Sèrie de factura exquisida per l'autor de The wire on assistim a la complicada recuperació de Nova Orleans després de l’huracà Katrina, esdevingut l’agost del 2005. A banda dels drames personals dels seus personatges, la música és la protagonista absoluta. Si sou amants del jazz, blues, soul i de la música negra en general aquesta és una sèrie que no us podeu perdre.

 True blood
True blood
Alan Ball (Creador) , Sam Trammell , Stephen Moyer , Anna Paquin  
Productora: HBO
7 temporades, 2008-2014

L’autor de A dos metros bajo tierra escriu aquest drama fantàstic basat en les novel·les de Charlaine Harris on hi apareixen vampirs i homes-llop. Relacions amoroses, intriga i una mica d’humor negre per passar llargues estones d’entreteniment.  

 True detective
True detective
Nic Pizzolato (Creador) , Matthew MacConaughey , Woody Harrelson , Michelle Monaghan  
Productora: HBO
3 temporades, 2014-2019

Temporades disponibles: 1-2

Un thriller policíac fascinant que compta en cada temporada amb un cas i una parella protagonista de detectius diferent. Especialment recomanada és la primera temporada, que destapa una trama sinistra que es perllonga en el temps.

 Vikingos
Vikingos
Michael Hirst (Creador) , Travis Fimmel , Clive Standen , Gustaf Skarsgärd  
Productora: History Channel
6 temporades, 2013-2020

Temporades disponibles: 1-5

Coproducció entre Irlanda i Canadà que segueix la vida del cabdill víking Ragnar Lothbrok i de la seva família. Sense grans pretensions històriques recrea l’època de manera versemblant i ofereix un gran espectacle amb lluites, sacrificis, desastres, traïcions i tot el que ha de tenir uns història emocionant.

Volver al inicio