Fondos especiales

Fons de Vida Sana i Autoajuda - Hospitalet de Llobregat, L. Biblioteca Bellvitge
Fons de Vida Sana i Autoajuda

La biblioteca  Bellvitge manté, des de l'any 2007, un fons especial dedicat a la salut i a la vida sana, amb l'objectiu de fomentar les bones pràctiques en la cura del cos i la ment i oferir un fons informatiu, formatiu i de lleure de qualitat relacionat amb les diverses disciplines que composen les diferents teràpies i modalitats curatives. La importància de mantenir una bona salut mental i física és vital per gaudir d'una vida sana, saludable i equilibrada.

El fons vida sana està destinat essencialment al públic en general.

A un nivell més profund d'especialització, el fons especial va dirigit a:

·         Persones que vulguin aprofundir o ampliar els seus coneixements sobre les diverses disciplines de les teràpies naturals i/o medicines alternatives.

·         Estudiants de teràpies naturals.

·         Formadors, professionals que vulguin millorar les seves pràctiques i coneixements.

·         Pares i mares interessats en la criança natural dels seus fills.

·         Infants que vulguin conèixer hàbits saludables.

El fons especial sobre vida sana va posar-se en marxa amb la voluntat de donar resposta a les constants peticions i necessitats documentals dels veïns i veïnes del barri sobre la millora de la seva qualitat de vida, i convertir-se així en una biblioteca de referència en aquest àmbit.

La col·lecció inclou monografies, audiovisuals, publicacions periòdiques, música i contes infantils.

De forma secundària, la col·lecció està reforçada per un important fons d'autoajuda i esports.

Pel que fa als audiovisuals, la col·lecció està formada per documentals i, ocasionalment, algun film.

La col·lecció es composa de documents dirigits al públic adult i al públic infantil.

Classificació temàtica del fons:

1.    ACUPUNTURA- Documents que parlen d'acupuntura, una pràctica terapèutica oriental consistent en la inserció d'agulles fines en determinats punts del cos humà.

2.       ALIMENTS FRUITOTERÀPIA – Llibres que tracten de les dietes a base de fruites que curen i milloren la salut (sucs de fruites, verdures amb fruites, receptes amb fruita, etc.) i ajuden a l'organisme a recuperar la salut.

3.     ALIMENTS NUTRICIÓ – Documents sobre nutrició: propietats dels aliments; aliments que curen (sucs, vegetals, soja etc.); dietes saludables; dietoteràpia; teoria de la cuina macrobiòtica; importància de l'alimentació en la salut; vitamines natural; teoria de la cuina ecològica i de la cuina biològica.

4.       ALIMENTS. RECEPTES PER A LA SALUT – Receptes de cuina destinades a guarir malalties i millorar la salut (cuina sense gluten, receptes per a diabètics, sense sal, contra el colesterol, per a hipertensió, etc).

5.       ALIMENTS RECEPTES VEGETARIANES. Documents sobre teoria i receptes vegetarianes: Ovovegetarianes (inclou ous, però no lactis), lactovegetariana (inclou lactis, però no ous), ovolactovegetariana (inclou ous i lactis) i vegana (ni ous ni lactis).

6.          AROMATERÀPIA – Teràpia que aprofita les propietats dels olis essencials i altres compostos aromàtics per proporcionar un estat de benestar i harmonia en el cos i la ment de les persones.

7.       ART TERÀPIA – És una disciplina i una pràctica que permet a persones amb problemes psíquics i emocionals expressar-se a través d'una obra artística i facilitar un canal de comunicació de les seves emocions.

8.       AYURVEDA – Medicina tradicional índia basada en tècniques molt antigues de curació i vida sana que respecta la facultat del cos de regenerar-se per ell mateix.

9.       BELLESA NATURAL –Tractaments de bellesa amb productes o mètodes naturals: gimnàstica facial, cosmètica natural, antiaging natural, fitocosmètics etc.

10.    CAMINAR PER A LA SALUT – Documents sobre els beneficis de caminar, fer marxa nòrdica, caminar per estar en forma, caminar per aprimar-se, entre d'altres.

11.     TXAKRAS – Documents que parlen sobre els set centres d'energia principal i d'altres de menors situats al cos humà i connectats entre sí, que irradien una determinada freqüència d'ona, d'un color determinat. També pels canals o camins per on flueix l'energia vital.

12.     COLOR – ÚS TERAPÈUTIC –Utilització del color i la llum per a equilibrar l'energia del cos d'una persona, ja sigui físicament, emocionalment, espiritualment o mentalment. Es coneix la teràpia amb el nom de cromo teràpia.

13.     CRISTALL I GEMMES – Documents sobre l'ús terapèutic i propietats energètiques de cristalls, minerals i pedres. Gemoteràpia.

14.     DONES – Salut específica per a la dona, energies del cicle menstrual i remeis naturals per evitar les molèsties menstruals, o de la menopausa.

15.     FENGSHUI I CASA SANA – Es tracta d'un estil o filosofia de vida que té com a finalitat el benefici de les bones energies proporcionades per la distribució dels diferents elements (mobles, finestres, color parets, etc) d'una determinada manera dins de la llar.

16.    HIDROTERÀPIA - Documents que parlen de l'art i la ciència del tractament de malalties i lesions per mitjà de l'aigua. Balnearis i balneoteràpia. Salut i benestar a través de l'aigua. Aqua Gym. Tècniques hidrotermals. Energies curatives de l'aigua.

17.    HOMEOPATIA. FLORS DE BACH Homeopatia:  Mètodes curatiu d'algunes malalties que es basen en l'aplicació de petites quantitats de substàncies que aplicades en grans proporcions en un individu sà produirien els mateixos símptomes que es pretenen combatre. Flors de Bach: essències naturals  per tractar diferents situacions emocionals.

18.    HORT ECOLÒGIC – Llibres sobre la descripció de les hortalisses que es poden cultivar tant al camp com a l'hort urbà sense components químics. La preparació i planificació de l'hort, indicacions per produir compost i control de plagues.

19.    INSOMNI I ESTRÈS – Documents que tracten de com gestionar l'estrès, la fatiga, i els problemes que d'ells se'n deriven.

20.    IOGA - Documents introductoris d'aquesta tècnica, tipus de ioga, exercicis, estiraments i postures, i tractaments de la respiració.

21.    LLUM – Sanació  per mitjà dels canals de la llum. Infants índigo, infants de cristall, àngels, aures.

22.    MALALTIES. REMEIS NATURALS - Documents que tracten de malalties i dolors concrets i del seu tractament a través de la medicina natural. La malaltia ha d'aparèixer especificada molt clarament en el document.

23.    MANDALES - El mandala representa funcions tant meditatives com relaxants. Trobem mandales del benestar, de llum, del zodíac, d'art japonès, d'Àfrica, etc.

24.    MASSATGE - Trobem documents que tracten sobre la història, utilitat i materials necessaris pel massatge. A més, també trobem llibres que tracten de diferents tipus de massatges com el facial, terapèutic, curatiu, quiromassatge, massatge oriental tradicional, etc.

25.    MEDICINA ALTERNATIVA - Llibres que tracten de manera molt general sobre medicines alternatives sense fer distinció en cap medicina en concret.

26.    MEDICINA ALTERNATIVA. REMEIS NATURALS ESPECÍFICS – Documents sobre remeis naturals específics per prevenir i guarir diferents malalties. Per exemple: àloe vera, llimona, algues, stevia, oligoteràpia, apiteràpia, espirulina, etc.

27.    MEDICINA ENERGÈTICA – Llibres sobre definició, tècniques i teràpies utilitzades per a la sanació del cos a través de l'energia còsmica. Incloem es aquest apartat documents sobre energia quàntica.

28.    MEDICINA XINESA – Llibres sobre la medicina xina tradicional. Nocions i tècniques aplicades dins d'aquesta medicina.

29.    MUSICOTERÀPIA – L'ús de la música com a ajuda en determinats trastorns i disfuncions per afavorir el benestar físic, mental i emocional: tècniques, exercicis i aplicacions terapèutiques dels "bols tibetans", la veu, entre d'altres.

30.    PILATES I TÈCNICA ALEXANDER – Audiovisuals i llibres que ens ensenyen com ser conscients de la respiració, com adoptar una correcta postura corporal i a fer un bon ús del nostre cos per prevenir el dolor. Hi trobem taules d'exercicis dirigides a diversos col·lectius; dones, persones tercera edat, etc.

31.    PLANTES I HERBES MEDICINALS – Llibres sobre Fitoteràpia, que estudia les propietats de les plantes medicinals i la seva utilització amb finalitats terapèutiques.

32.    PREVENCIÓ MALALTIES DELS ÒRGANS LOCOMOTORS. Manuals i guies per tractar malalties i dolors relacionats amb l'esquena i els óssos. Llibres sobre osteopatia, quiropràctica i tractament de l'artritis.

33.    REFLEXOLOGIA. Manuals, introduccions i guies per a l'aplicació de la tècnica de la reflexologia que consisteix en estimular punts reflexes sobre peus i mans que tenen efectes terapèutics a la resta del cos per tal d'alleugerir múltiples dolències. Audiovisuals amb explicacions i introducció a aquesta teràpia alternativa.

34.    REIKI. Llibres, manuals didàctics i aplicacions d'aquesta pràctica basada en la canalització i transmissió d'energia vital a través de la imposició de les mans i que s'utilitza per obtenir pau i equilibri en tots els nivells.

35.    RIURE. ÚS TERAPÈUTIC. Documents que tracten d'una tècnica anomenada risoteràpia, que tendeix a produir beneficis mentals i emocionals mitjançant el riure.

36.    SALUT. Llibres sobre salut en el sentit ampli del terme: aproximacions a hàbits saludables, diccionaris de la salut, equilibri personal, persones grans, joves, manteniment del cos i ment.

37.    SHIATSU. DIGITOPUNTURA. Teràpia japonesa per reequilibrar els meridians d'acupuntura mitjançant pressions fetes amb els dits, les mans, els colzes o els genolls per corregir irregularitats orgàniques, alleugerir dolències i sanar malalties. Es pot aplicar a tothom: nens, adults i persones grans.

38.    TAI-XI-TXUAN. CH'I KUNG. Audiovisuals i guies sobre aquestes dues pràctiques que consisteixen en una sèrie de moviments suaus per tal d'aconseguir una millora en la qualitat de vida obtenint una harmonia física, psíquica i espiritual.

39.    TANTRA. Documents sobre el tantra, una pràctica basada en el coneixement d'un mateix, en el despertar de la pròpia consciència, en l'aprofitament de la nostra energia, i sobre les seves aplicacions: respiració tàntrica, massatge tàntric, la dona i el tantra, sexe tàntric.

40.    TAO. Documents sobre aquesta filosofia de vida centrada en ensenyar a l'home a integrar-se a la natura, a fluir i aconseguir l'harmonia amb un mateix per tal d'obtenir la pau interior. Hi trobem llibres sobre tècniques taoistes i aplicacions diverses com per exemple el Tao i la veu, o el Tao aplicat a la pintura.

41.    VIDA INTERIOR: Hi trobem tots aquells documents que intenten explicar el camí cap a la saviesa i el benestar des d'una filosofia de vida: pensament dinàmic, programació mental i llibres sobre el karma.

42.    ZEN: Documents sobre l'aplicació de la filosofia Zen, basada en la recerca de la serenitat: pràctica zen, el zen a la parella, l'hora zen i decoració de jardins zen, són exemples del fons que hi podem trobar..

 

Novedades:

Us convidem a visitar la Secció de Vida Sana a la primera planta de la biblioteca, on trobareu  

les novetats que anem incorporat.  Per a que us feu una idea us deixem una petita mostra:

ACUPUNTURA:

101 enfermedades tratadas con acupuntura y moxibustión.

Atlas gráfico de acupuntura: representación de los puntos de acupuntura.

Bihlmaier, Susanne. La Acupuntura: manual, atlas, guía práctica.

Hempen, Carl-Hermann. Atlas de acupuntura.

Jarmey, Chris. Guía práctica de puntos de acupuntura.

Jiasan, Yano. Localización manual de los puntos de acupuntura: sección de estudio y enseñanza de acupuntura y moxibustión del Instituto de la medicina Tradicional China de Beijing 

                                          

                                                                                                                                     

ALIMENTS. FRUTOTERÀPIA.

Folch, Montse. Frutoterapia: descubre los beneficiós de la fruta y la zumoterapia.

Morales, Albert Ronald, Frutoterapia, nutricion y salud, el podeer terapéutico de las frutas, hortalizas, verdures, cereals, legumbres y plantes.

Rosen, Kara M.L. Zumos para cuidar la salud.

Vasey,Christophe. Curas de frutas: el método más eficaç para depurar y poner a punto el organismo de forma natural.

                                                             

ALIMENTS. NUTRICIÓ.

Benbassat, Bernard. Nueva gastronomía macrobiótica.

Casademunt, Jordina. Salud interior : comer y digerir bien para una vida larga y saludable

                          

ALIMENTS. RECEPTES VEGANES I VEGETARIANES   

Ibern García, María Pilar, Las 69 recetas más afrodisíacas de la cocina vegetariana.

Rodríguez, Toni. Cupcakes veganos : las recetas más sanas y deliciosas para endulzar la sobremesa.

              

AYURVEDA.

Alderete, Mariela. ¿Qué es el ayurveda? : una introducción a la medicina milenaria de la India.

Vyas, Kiran. El Bienestar a través del ayurveda : alimentos, masajes, yoga y meditaciones para sentirse mejor.

                                  

BELLESA NATURAL.

Baras Vall, Victoria. Antiaging natural : un programa para regenerar el cuerpo y revitalizar la mente.

Cox, Janice. Belleza natural con productos naturales : elabora tus propios productos de belleza con plantas y flores sin salir de casa .

                     

CRISTALLS I GEMMES.

Hall, Judy. La Prácticade los cristales : curso completo en teoría y práctica.

Raphaell, Katrina. La Iluminaciónpor los cristales : las propiedades transformadoras de cristales y piedras curativas .

                                          

DONES

Reyo, Zulma. La Mujer interior.

          

Hort ecològic

Delvaux, Catherine, Jardín ecológico fácil.

          

      

MALALTIES. REMEIS NATURALS.

Artigas García, José, Cómo combatir la artrosis.

López, María Tránsito, La Dietaanticáncer : guía práctica de alimentos saludables.

París, Carmela, Cuida tus ojos : métodos naturales para ver bien sin gafas.

Shinya, Hiromi La Enzimaprodigiosa : una forma de entender la vida sin enfermar.

                    

MANDALES.

Cunningham, Lori Bailey, El Libro de los mandalas : patrones del universo.

          

MEDICINA ALTERNATIVA.

Aliaga, Luis, Vencer el dolor de forma natural.

Groot Landeweer, Gert, Terapia craneosacral : autoaplicación : ejercicios simples para obtener más energía y salud.

                   

MEDICINA ALTERNATIVA. REMEIS NATURALS.

Pros, MiguelCómo cura la avena : los beneficios del cereal más completo.

Asprea, Barbara, Contra la osteoporosis.

Dahlke, Ruediger, El gran libro del ayuno.

                   

MEDITACIÓ I RELAXACIÓ.

André, Christophe, Meditar día a día : 25 lecciones para vivir con mindfulness.

Gauding, Madonna, La Bibliade la meditación : guía esencial para la meditación.

Kornfield, Jack, Una Lámpara en la oscuridad : iluminando el camino en tiempos difíciles.

Kornfield, Jack, La Sabiduríadel corazón : una guía a las enseñanzas universales de la psicología budista.

Shikpo, Rigdzin, No mirar hacia otro lado : el camino del budismo más allá de la esperanza y el miedo.

                                         

PLANTES I HERBES MEDECINALS.

Climent, Daniel, Herbari : viure amb les plantes.

       

RIURE-ÚS TERAPÈUTIC.

García Walker, David, Los Efectos terapéuticos del humor y de la risa.

Holden, Robert, Risoterapia : la mejor medicina : el poder curativo del buen humor y la felicidad.

Mora Ripoll, Ramón, Medicina y terapia de la risa : manual.

Satz, Mario, Las Vocales de la risa : risoterapia y cultura.

                                      

VIDA INTERIOR

Bodin, Luc, El Arte de Ho'oponopono : el secreto de los sanadores hawaianos.

         

 

 

Temas: Salut
Etiquetas: medicina ayur-vèdica, reiki, taichi, cromoteràpia, musicoteràpia, relaxació, meditació, aromateràpia