Lab ciutadà del Bibliobús Pedraforca

Biblioteques participants: 

Bibliobús Pedraforca

Col·laboració: 

Bitlab Cultural

Data d'inici: 

juny 2019

Estat del projecte: 

actiu

Documentació per a professionals:

Altres projectes relacionats: 

  • Laboratoris ciutadans digitals a bibliobusos i municipis petits
  • Pilot implementat a la Biblioteca de Sallent

Descripció: 

Els focs del 94 a la comarca del Berguedà

L’escenari del pilot del bibliobús Pedraforca pretén crear un arxiu digital obert que constitueixi un recull documental i fotogràfic dels focs que van afectar set municipis de la comarca del Berguedà ara fa 25 anys. Fa 25 anys no hi havia xarxes socials, i per tant va caldre la participació de la ciutadania d’Olvan i Montmajor per aconseguir identificar, recollir, digitalitzar i catalogar adequadament tot el material en el repositori digital que s’ha habilitat.

En aquest pilot, ha pres especial rellevància la implicació de les escoles municipals de Montmajor i Olvan, agrupades en una Zona Escolar Rural (unitat escolar repartida en edificis de diversos municipis, amb mestres fixos i especialistes itinerants). El procés de generació del repositori s'ha vist beneficiat per la seva inclusió en el currículum dels alumnes de 5è i 6è de les dues escoles com a activitat especial, en clau d’investigació periodística juvenil sobre els esdeveniments dels focs del 94 i de capacitació digital per editar i publicar aquests relats periodístics.

També s’ha comptat amb la participació dels Ajuntaments de Montmajor i Olvan, que a través dels seus respectius Regidors de Cultura han fet una crida oberta a la ciutadania per aportar vídeos, fotografies, retalls de diaris i qualsevol altre material que pugui contribuir a la comprensió i divulgació de la terrible experiència que va significar els focs del 94 per als municipis de la comarca.