BiblioLab "Educació, comunitat i tecnologia"

  • Biblioteques participants: Biblioteca Marc de Villalba (Cardedeu), Biblioteca Josep Badia (Ametlla de Vallès), Biblioteca Sant Pau i Santa Creu (Barcelona)
  • En col·laboració amb: Colectic, SCCL

Transformar la biblioteca i transformació social. Promoure l’accés, l’aprenentatge i la creació de coneixement a través de l’experimentació, la creativitat i la innovació en entorns col·laboratius oberts a la ciutadania.

Filosofia maker, cultura hacker. La ètica hacker posa la curiositat i el fer millor les coses en el centre. Lluny del que sovint pensem, hackear no és violar la seguretat d’un sistema informàtic! Hackear és reapropiar-se la tecnologia, explorar els seus límits, i fer que les coses funcionin com nosaltres proposem, sense perdre mai de vista que tot el que fem te sentit i és significatiu.  

El moviment maker es pot interpretar com la continuació natural de la cultura hacker, i va molt més enllà dels ordinadors i de la informàtica. Aquest moviment inclou tot tipus de coses i tot tipus de makers, recuperant valors culturals com el reconeixement de que ens defineix allò que fem. El «fer» genera una satisfacció molt particular, la sensació d’impacte directe sobre el nostre mon. Per això cada vegada hi ha més gent adherida al moviment «fes-ho tu mateix» o «DIY» o «do it yourself». La cultura del fer proposa la re-apropiació i l’ús crític de la tecnologia, gira al voltant del joc, on el jugador és actiu i s’ha d’involucrar totalment en allò que vol realitzar. Una comunitat de jugadors, de hackers, de makers, és aquella en la que el valor individual de cada persona no es perd, ni es deixen del costat els seus interessos o allò que vol assolir.