Propietats nutricionals del llenguado

iStock © cynoclub

El llenguado comú (Solea vulgaris) és un peix pla que viu al Mediterrani i a l'Atlàntic oriental, de Noruega a Senegal. Es pot trobar des de la platja fins als 200 metres de fondària, viu semi-enterrat a la sorra, aprofitant la seva capacitat mimètica per escapar-se dels depredadors i no fa grans desplaçaments. Per aquest fet, els seus músculs no necessiten una elevada irrigació sanguínia ni acumular greixos, això fa que la seva carn sigui blanca i magra (amb menys d'un 3-4% de greix).

El llenguado es captura amb xarxes d'arrossegament o de tremall i la millor època de pesca és entre març i abril. La talla mínima és de 20 cm i la màxima de 50 cm.

Des del punt de vista nutricional, la proteïna del peix és d'alta qualitat perquè conté tots els aminoàcids essencials, a més a més, el peix és més fàcil de digerir que la carn perquè conté menys col·lagen. El contingut en àcids grassos omega-3 del peix blanc és inferior al del peix blau, pel fet que la proporció de greix és menor, però és igualment destacable per la seva important funció protectora de malalties cardiovasculars. Pel que fa al llenguado, conté vitamines del grup B, com la B3 i la B9, i minerals com el fòsfor, el potassi i el magnesi i destaca en contingut de iode, indispensable per al bon funcionament de la glàndula tiroides.

Ara que és temporada, el llenguado és un peix  que us recomanem!

També recordeu que és important consumir fruites (tres peces) i verdures (una crua i una cuita) cada dia, i fer així possible la recomanació "5 al dia". Al març comença la temporada de maduixes i encara podem continuar gaudint de les taronges. Totes dues fruites tenen un alt contingut de vitamina C que reforça el nostre sistema immunològic. 


GAUDEIX-NE A TAULA

Us proposem dues receptes amb llenguado:

 

font: Servei de Salut Pública i Consum. Diputació de Barcelona

 

Productes de temporada d'hivern: llenguado, carxofes i taronges

Ens aproximem a tres productes de temporada què, a més, combinen molt bé entre ells.

 

  Cerca per TEMA al Catàleg Aladí:A les biblioteques trobaràs: 

"La Cuina dels pescadors de Sant Pol: de la barca i de casa" / recopilació: Ester Roig i Mariona Vila; il·lustracions Esther Carbonell
 
 

"Escuela de pescado: utensilios, técnicas, recetas y preparaciones de base, ilustradas pasa a paso" / Francesca Badi

 

"Jornades Gastronòmiques del Peix i el Marisc al Maresme" / Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

REVISTA

"Tela marinera! : de la mar a la nostra cuina" / cuina: David Solé; fotografia: Pep Escoda ; pròleg: Joan Roca

 Selecció de webs:

 

Vés al prestatge de Salut ►

Vés al prestatge de Cuina i vins ►

Data d'actualització: 09/03/2016