Ursula K. Le Guin
Imagina altres presents possibles amb Ursula K. Le Guin
Ursula K. Le Guin (Berkeley 1929 - Portland 2018) Escriptora, creadora de mons que t’apassionaran per igual als 11, als 45, que als 86 anys. Reconegudíssima sobretot per les seves obres de ciència-ficció i fantasia. La seva obra evoluciona en vertical des dels primers contes i poemes amb enginy, humanisme, bellesa i poder creador de les paraules. Convençuda que la ciència-ficció i la fantasia podia conscienciar les persones que altres maneres de viure són possibles, que no existeix una única, central i bona civilització, cultura, sexualitat...
O sigui que si vols batalles galàctiques, violències còsmiques, ginys de tecnologies espaterrants, potser, potser, que passis de llarg. La seva ciència-ficció és una literatura revolucionària. Cada llibre plantejarà un repte a la teva ment, t’obrirà una porta o finestra amb una pregunta “Què passaria si...?” I les teves respostes probablement no es quedaran al marge de la consciència ecològica, feminista, pacifista, de la crítica del capitalisme, racisme, colonialisme, de qualsevol injustícia social.
L’editorial Raig Verd, de la mà de la traductora Blanca Busquets, ha emprès el projecte de traduir al català en veu unificada tots el mons de l’autora. Van començar amb Els desposseïts (2018) mai abans traduïda al català. Van continuar amb La mà esquerra de la foscor (2019). I tot just han tret la primera de les cinc novel·les del cicle de Terramar. La seva obra traduïda a més de 40 llengües, inclosa la nostra, és més viva que mai i no para de guanyar reconeixement i lectores.
“La meva feina no és arribar a una resposta i anunciar-la.
La meva feina consisteix a
mantenir portes obertes, o obrir finestres.
Però qui entra i surt per les portes
que veus, o per la finestra?
Com ho puc saber?”
Ursula K. Le Guin
La 28a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona ha dedicat la sessió Pensadora: Ursula K. Le Guin i el Club de Lectura de ciència ficció amb Inés McPherson ha gaudit de la novel·la La rueda celeste. I si.... et regales una sessió doble o múltiple dels mons d’Ursula K. Le Guin?
Recomanacions
La rueda celeste / Ursula K. Le Guin
Deia Margaret Atwood que Ursula K. Le Guin et preguntava sempre en quin món vols viure. Creava futurs possibles per repensar el món en que vivim. Literatura com a eina de pensament. La rueda celeste, escrita l’any 1971, reptarà la teva ment amb la pregunta I si un home tingués somnis que es convertissin en realitat?
En un món futur de precarietat de la humanitat un home té somnis que canvien la realitat. George Orr, home jove té por de somiar, abusa de medicaments per inhibir la son i haurà de sotmetre’s a tractament amb un psiquiatra. El món on viu és un món amb superpoblació, contaminació, canvi climàtic, violència, epidèmies, guerres, fam, explotació de recursos en pro del progrés... Aquest món de ciència-ficció no et resulta familiar? Quasi cinc dècades després de ser escrita les potents lectures d’aquesta obra són ben actuals: la filosòfica, la política, la fantàstica, la poètica...
“Llevada por la corriente, sacudida por el oleaje, zarandeada por el océano poderoso, la medusa se desplaza sin rumbo en el abismo. El brillo de la luz la atraviera, la oscuridad la penetra. Llevada, sacudida, zarandeada desde todas partes a todas partes, puesto que mar adentro no hay más brújula que lo cercano y lo lejano, lo alto y lo bajo, la medusa permanece suspendida, balanceándose. Los latidos se perciben levemente en su interior, rápidos, igual que otros imponentes latidos diurnos golpean el mar, que obedece a su vez al dictamen lunar. Suspendida, oscilante, cadenciosa, el ser más insubstancial y vulnerable sólo tiene por defensa la violència y la fuerza del océano entero, a quien ha confiado su ser, sus idas y venidas, y su voluntad.“ Així comença La rueda celeste, amb aquesta estranyesa que et situarà dins l’univers mental d’Orr fins al darrer mot.
L’any 1980 el llibre va ser adaptat al cinema. Us deixo amb una entrevista que Bill Moyers va fer-li aleshores i amb l’inici d’aquesta esplèndida adaptació.
Worlds of Ursula K. Le Guin / Arwen Curry
Documental dirigit i produït per la nord-americana Arwen Curry amb la participació d’Ursula K. Le Guin. Una immersió al procés creatiu, vida i pensament de l’autora. Una celebració humana, moral i literària a la que podem assistir a través de l’Ebiblio.
Worlds of Ursula K. Le Guin és fruit d’una dècada de treball al costat de l’escriptora. Un viatge íntim pels mons, reals i fantàstics de Le Guin que s’articula a través de fascinants animacions d’Em Cooper i Molly Schwartz i de reflexions de figures literàries com Neil Gaiman, Margaret Atwood, David Mitchell o Michael Chabon.
Arwen Curry va ser editora cap de la influent revista punk Maximum Rocknroll i ha escrit per a revistes, ràdio i cinema. Com a productora associada, els seus projectes més recents són American Jerusalem: Jews and the Making of San Francisco (2013), Regarding Susan Sontag (2014) i cinc documentals sobre ciència i tecnologia creats per la cadena pública KQUED entre 2012 i 2014. Aquest és el seu primer llargmetratge.
A Worlds of Ursula K. Le Guin serem testimonis del treball creatiu d’Ursula K. Le Guin, des dels seus inicis com a refugiada a l’aleshores desprestigiat i molt masculí món de la ciència-ficció i fantasia, fins a les seves darreres creacions, la seva influència i llegat a la literatura nord-americana i universal. No és fins a finals dels anys 70 que se la situa, a ella i a uns pocs autors de ficció especulativa més, dins el món acadèmic i literari. Un dels aspectes més fascinants del film és el treball temerari i delicat de cinema d’animació. Les animacions dels mons imaginaris de Terramar, de La mà esquerra de la foscor, del conte “The Ones Who Wlak away from Omelas” o Els desposseïts il·lustren les reflexions sobre el procés creatiu de les seves principals obres.
In libraries you will find:
Search the catalog:
Selection of websites:
- Ursula K. Le Guin a la Viquipèdia
- Las obras imprescindibles de la escritora feminista Ursula K. Le Guin