Mario Benedetti

Poeta, assagista i escriptor uruguaià de la Generació del 45 considerat com un dels escriptors més destacats de la literatura universal en castellà del segle XX. Va néixer a Paso de los Toros el 14 de setembre de 1920  i va morir a Montevideo el 17 de maig de 2009.

 • El 1945 comença a treballar al setmanari “Marcha”, on va romandre fins que aquest va ser clausurat per la dictadura el 1974.
 • El 1946 es casa amb l’amor de la seva vida, Luz López Alegre, companya de vida i inspiradora de molts dels seus poemes.
 • El 1949 passa a formar part del consell de redacció de “Número”, una de les revistes literàries més destacades de l'època. Des d’allà participa en el moviment contra el tractat militar entre el seu país i els Estats Units.
 • El 1964 treballa de crític teatral i és nomenat codirector de la pàgina literària setmanal al diari “La Mañana”. També col·labora com a humorista a la revista “Peloduro” i com a crític de cinema a “La tribuna popular”. El 1968 crea i dirigeix el centre d'investigacions literàries de la "Casa de les Amèriques". 
 • El 1971 funda el partit “Movimiento de Independientes 26 de marzo” organització que ben aviat s'integrarà a la coalició política d'esquerres “Front Ampli”. 
  El mateix any el nomenen director del Departament de Literatura Hispanoamericana a la Facultat d'Humanitats i Ciències de la Universitat de la República.
 • El 1973, després del cop d'estat militar, degut a les seves conegudes posicions marxistes, es veu forçat a abandonar l'Uruguai i s'exilia a Buenos Aires i recorre Argentina, Perú, Cuba i Espanya.
 • El 1980 se’n va a viure a Palma de Mallorca. Dos anys després inicia una col·laboració setmanal a les pàgines d'opinió del diari madrileny “El País”. El mateix any Cuba li atorga l'”Ordre Félix Varela”. El 1983 retorna a l'Uruguai i inicia un període que ell mateix ha anomenat "desexili" i que ha estat tema de moltes de les seves obres; passa a formar part del consell editor de la nova revista “Brecha”, que continua el projecte del setmanari “Marcha”, interromput per la dictadura el 1974.
 • El 1986 rep el Premi “Hristo Botev” de Bulgària per la seva obra poètica i assagística;  el 1987 és guardonat per Amnistia Internacional amb el Premi “Flama d'Or” per la seva novel·la “Primavera con una esquina rota”. El 1989 és condecorat amb la “Medalla Haydeé Santamaría” per l'estat Cubà.
 • El 1997 és investit “Doctor Honoris Causa” per la Universitat d'Alacant; el 1999 és guardonat amb el Premi “Reina Sofía de Poesia Iberoamericana”; el 2000 rep el Premi Iberoamericà “José Martí”.
 • Va morir el 17 de maig de 2009 al seu domicili de Montevideo (Uruguai) a l'edat de 88 anys. Els darrers anys els va viure a cavall entre Uruguai i Espanya.