José Luis Sampedro

"Mis fronteras son todas trascendibles, como lo es la membrana de la célula, sin cuya permeabilidad no sería posible la vida, que es dar y recibir, intercambio, cruce de barreras."

Desde la frontera. José Luis Sampedro.

Enguany es commemora el centenari del naixement de l’escriptor José Luis Sampedro, nascut a Barcelona per atzar. Novel·lista, historiador i economista crític, va fer sentir la seva veu a l’hora de criticar les injustícies socials, sent un transmissor de la cultural que s’adreçà a diverses generacions d’espanyols.  

Va dedicar molt anys a l'ensenyament universitari com a catedràtic d'Estructura Econòmica a la Universitat Complutense de Madrid. Després va ocupar el càrrec de sotsdirector i assessor del Banc Exterior d'Espanya, i a partir de 1981 en va ser el seu president. I des de l'any 1990 va ser membre de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua.

La seva producció s'estén en dos grans camps: el primer, de tipus assagístic, inclou treballs de temàtica econòmica; el segon comprèn novel·les i obres de teatre. Del primer grup destaquen: Principios prácticos de localización industrial (1957); Principales efectos de la unidad económica europea (1957); Realidad económica y análisis estructural (1959); El futuro europeo de España (1960); Las fuerzas económicas de nuestro tiempo (1967); Estructura económica mundial (1969); Conciencia del subdesarrollo (1973); Inflación: una versión completa (1976); Conciencia del subdesarrollo veinticinco años después (1996); El mercado y la globalización (2002); Sobre política, mercado y convivencia (2006); i Economía humanista (2009).

Com a escriptor va començar la seva carrera amb dues novel·les: La estatua de Adolfo Espejo (1940), relat d'un viatge que és, al mateix temps, la iniciació a la vida del seu jove protagonista, coneixement del món i de l'amor, i conté alguns elements autobiogràfics; i La sombra de los días (1947), ambientada a la Guerra civil, amb molta emotivitat i dramatisme, guanyadora del Premi Internacional de Novel·la. Ambdues no van ser publicades fins l'any 1994.

A aquestes les segueixen: Congreso en Estocolmo (1952), llibre amb un llenguatge auster i atractiu, reflexiu, irònic i sorprenent, que descriu el despertar a la vida d'un professor de quaranta anys que descobreix els plaers d'una joventut a punt d'esvair-se; El río que nos lleva (1961) que narra la vida dels transportadors de troncs del Tajo des d'un enfocament que supera el realisme i explora possibles simbologies; i El caballo desnudo (1970), fantasiosa burla de la moral sexual espanyola.

Tot i que el reconeixement del públic i la crítica va arribar amb Octubre, octubre (1981), novel·la culturalista, on es troben interessants al·lusions metaliteràries, un argument intens, jocs de veus narratives, accions i personatges que conformen un ric entramat.

A la dècada dels noranta, Sampedro va explorar també el gènere històric amb les novel·les: La vieja sirena (1990), situada a l'Alexandria del segle III després d. C.; i Real sitio (1993), que es desenvolupa a Aranuez, a la Cort de Carles IV.

El amante lesbiano (2000) es va convertir en tot un fenomen editorial, amb un gran nombre de vendes, gràcies a la passió amb la que l'autor mostra la cara oculta de l'ésser humà. La història d'una submissió, d'un amor gairebé místic, i de la reconstrucció d'una personalitat i vida, en un ambient contradictori, entre l'extrema modernitat i les constants referències al món àrab del nord d'Àfrica. La seva última novel·la La senda del drago es va publicar l'any 2006.

  In libraries you will find:

Us oferim una selecció de les seves obres més destacades.

Escribir es vivir
Recull de lectures que va fer l’autor durant el curs d’estiu a la universitat Menéndez Pelayo l’any 2003 que parla de la seva vida; de la seva infància a Tànger, l’adolescència a Aranjuez, la vida d’estudiant a Madrid, el seu treball d’economista, detalls i curiositats de la seva obra, i els records de la guerra civil i de la postguerra. Un llibre útil a l’hora d’entendre millor la seves complexes novel·les, que requereixen d’una lectura pacient.

El río que nos lleva
Aquesta és la història dels gancheros del riu Tajo, que menen els troncs dels arbres tallats en els boscos riu avall, fins arribar a Aranjuez. Ambientada un cop acabada la guerra, els protagonistes són homes rudes que segueixen els cicles i el curs del riu amb dignitat i llibertat; però la incorporació d’una dona i d’un viatger desconeguts al grup els portarà noves i inesperades situacions.

Congreso en Estocolmo
Durant la seva època d’economista en el banc Exterior, en el context d’una primera apertura internacional amb el règim franquista, Sampedro va poder assistir a un congrés internacional a Estocolm, experiència que el va dur a escriure la història d’un professor sorià que assisteix, precisament, a un congrés a Estocolm. Enamorat del lloc i d’una dona a qui acaba de conèixer, el personatge pateix la contradicció del seu origen i la seva nova forma de vida.

Economía humanista
Recull d’assajos de matèria econòmica que ens aproximen a l’economia crítica de l’escriptor, qui confessa haver deixat de ser el que els economistes clàssics anomenen l’homo economicus. Defensa una ciència que es preocupi per les persones abans de la quadratura dels números, és a dir, que la cerca de les veritats objectives no estiguin en contradicció amb el benestar de les persones.

La sonrisa etrusca
La història d’amor d’un vell i geniut pagès del sud d’Itàlia al qual li diagnostiquen un càncer terminal, per aquest motiu passa els dies reclòs a casa del seu fill, a la fashionista Milà. Però la vida a la ciutat li sembla insuportable, en contrast amb la convivència amb el seu nét; també trobarà un nou i últim amor, i tots dos, l’estimada i l’infant, faran més suportable el seu destí fatal. Un llibre que té l’origen en el naixement del seu propi nét.

La vieja sirena
Novel·la històrica ambientada a la ciutat d’Alexandria durant tercer segle, quan Egipte s’havia convertit en una província de Roma, ja decadent, i aquesta havia imposat la religió cristiana. Tracta la història d’una esclava de gran bellesa i d’origen misteriós que aconsegueix cridar l’atenció del seu poderós amo; tots dos hauran d’enfrontar-se a la seva condició social, al seu passat, i a una tercera persona en discòrdia que trama en la seva contra.

El amante lesbiano
La història de dos amants que afronten obertament la seva identitat sexual, amb tota llibertat, fent de l’amor la culminació de les seves passions. En el context d’una consulta terapèutica, el professional i el seu pacient establiran una relació que anirà molt més enllà. Sampedro, format als jesuïtes, transforma en novel·la eròtica la màxima agustiniana que diu estima i fes el que vulguis.

Los mongoles en Bagdad
Entre la ficció i l’assaig, tracta la guerra d’Iraq l’any 2003. Dos vells amics, professors universitaris, es retroben per posar-se al dia i estableixen un paral·lelisme entre la guerra d’Iraq i les invasions mongols de Genguis Kahn i Tamerlà. Es tracta d’una reflexió del món actual, ben diferent en quant al desenvolupament tècnic, però ben semblant si es té en compte la persistència de les injustícies.

Reacciona
LLibre col·lectiu que tracta de forma positiva la visió de la crisi actual, defensant la participació de la gent en la resolució dels problemes que ens afecten. La presa de consciència en quant a la política, l’economia i la societat és el pas necessari per emprendre accions per poder canviar les coses, aquesta és la recepta que el grup de savis autors del llibre els quals defensen; mentre hi ha reacció hi ha esperança, afirmen.

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 09-03-2017 Last updated 09-03-2017