Novel·la

Avui fa...

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►
 

Marguerite Yourcenar


Marguerite Yourcenar (1903-1987), pseudònim de Marguerite Cleenewerck de Crayencourt, va ser narradora, poetessa, dramaturga i assagista. Òrfena de mare des del seu naixement va ser portada a França pel seu pare, de qui va rebre una educació acurada i l'amor pels viatges. I on també va fer estudis universitaris, especialitzant-se en cultura clàssica.

L'any 1928 va publicar "Alexis o el tratat del combat inútil" (1928), amb la que va atreure l'interès de la crítica. Les seves llargues estades a Grècia van donar lloc a una sèrie d'assaigs recollits a "Viatge a Grècia" i a la idea originària de "Focs" (1936), una obra essencialment lírica farcida de relats mítics i llegendaris. Aquesta dimensió mítica es deixa veure també a la seva col·lecció "Cuentos orientales", publicada l'any 1938. L'any següent apareix "El tiro de gracia", basada en un fet real, una història d'amor i de mort en un país devastat durant les lluites antibolxeviques.

L'any 1939 li va sorprendre la guerra als Estats Units i va fixar la seva residència allà, concretament a l'estat de Maine, dedicant-se en un principi a l'ensenyament i adquirint la nacionalitat nord-americana l'any 1948. Durant aquest període, Yourcenar va portar a terme una sèrie de de traduccions de gran qualitat: novel·les de V. Wolf, H. James, K. Kavafis; antologies de poesia grega; etcètera.

S'ha d'escoltar al cap, però deixar parlar al cor.

Tot i que hom coneix Marguerite Yourcenar per dues grans novel·les històriques: "Memòries d'Adrià" (1951), una reconstrucció històrica feta amb molt de zel sobre la vida del més il·lustrat dels emperadors romans; i "Opus nigrum" (1965), fruit d'acurades investigacions que evoquen els ambients del segle XVI i que giren entorn la figura del metge alquimista i filòsof Zenón.

Yourcenar també va publicar l'assaig "A beneficio de inventario" (1962) i diverses obres teatrals com "Electre ou la chute des masques", (1954) i "Le mystère d'Alceste" (1963). L'any 1974 va publicar la seva autobiografia en dos volums: "Recordatoris" i "Arxius del nord".

Fruit d'un viatge a Àfrica va escriure "Como el agua que fluye" (1982) i l'assaig "Mishima o la visión del vacío" (1981), arran de l'admiració per l'obra del gran escriptor Yukio Mishima.

Marguerite Yourcenar va ser la primera dona en ser escollida membre de l'Acadèmia Francesa l'any 1980.


Bibliografia destacada
:


"Alexis o el tractat del combat inútil"
(1928)

"Fuegos"
(1936)

"Cuentos orientales"
(1938)

"El tiro de gracia"
(1939)


"Memòries d'Adrià"
(1951)

"A beneficio de inventario"
(1962)

"Opus nigrum"
(1965)

"Recordatorios"
(1974)


"Archivos del norte"
(1974)

"Mishima o la visión del vacío"
(1981)

"Como el agua que fluye"
(1982)
 

Recursos
 

 
Webs interessants:

"Centre International de Documentation Marguerite Yourcenar"

  • Creat l'any 1989 a Brusel·les, el CIDMY es dedica a recollir tota la documentació sobre l'obra i la vida de l'escriptora, posant-la a l'abast del públic en línia i gratuïtament.

"Apostrophes - Marguerite Yourcenar" (1979)

 

"Académie Française"

  • Biografia, obres i discursos i treballs acadèmics.

 
També et pot interessar:

Torna al prestatge  ►
Efemèrides anteriors  ►