Núria Feliu

Tothom coneixia i apreciava la Núria Feliu, era una dona que es feia estimar pel seu caràcter obert, alegre i optimista; actriu en els seus inicis i gran cantant després, conreant diversos estils musicals, amb gran sensibilitat per la poesia recitada, gènere que va fer seu en el darrers anys d’una carrera artística incessant de més de 50 anys compartint escenaris amb els millors artistes del país. Recordem, ara que ens ha deixat, a mode d’homenatge, al símbol de catalanitat i gran artista que va ser.

Als inicis, a mitjans dels 60s, una de les primeres cançons que va cantar, i amb la que sempre obria els seus concerts, és un potent tema en estil jazz swing, amb música del compositor i pianista Lleó Borrell i lletra de Josep Maria Andreu, un excel·lent duo compositiu que va aportar molt temes que van fer seus diversos intèrprets de la Nova Cançó.

Anirem tots cap al cel 

 

Parlar de Núria Feliu és parlar del barri de Sants de Barcelona, on és tan estimada que fins i tot li van fer una geganta en honor seu. Ja el 1974, quan era reconeguda a tot l’estat espanyol, RTVE li va dedicar un programa titulat “A su aire” on hi apareixien els millors cantants del panorama estatal, com eren llavors Miguel Ríos, Rocío Jurado, Juan Pardo, Karina o Salomé, entre altres, actuant amb la seva gent, en el lloc on ells triaven. La Núria Feliu, és clar, va triar Sants. Obre l’actuació amb temes de Broadway, això sí, sempre traduïts al català, un fet que no va deixar mai de fer, ajudat amb les acurades traduccions de Josep Maria Andreu. El bis és antològic, quan fa cantar tot el públic un dels himnes de Barcelona, com és la “Mariera de l’Ull Viu” i la seva tornada Baixant de la Font del Gat... No us la perdeu!!

A su aire” des de Sants 1974 tve – Ja us he reconegut (Broadway) + Marieta de l'ull viu

 

I és que, tot i començar la seva carrera amb la intenció de ser actriu, formant part de la companyia Teatre Experimental Català, on va interpretar obres clàssiques i contemporànies com “Èdip Rei” de Sòfocles o “Els Justos” de Camus, ben aviat va ser descoberta pel director d’orquestra Antoni Ros-Marbà, que li va veure fusta i veu de cantant.

És així com comença a interpretar, sobretot, temes de Broadway en català...

"Dia i nit (Night and Day)" de Cole Porter

 

Prova de la seva vàlua com a cantant de jazz seran les seves col·laboracions amb un dels més grans artistes catalans del moment, el prestigiós pianista Tete Montoliu o amb la figura del jazz nord-americà, l’organista Lou Bennett.

"Ves i perdet" – Amb Tete Montoliu

 

Però tenia vena còmica, i en l’estil de les grans Mary Santpere o Guillermina Mota, va entrar en el món del cuplet, divertida, elegant, atrevida...

El vestir d'en Pascual

 

També va versionar els grans èxits del bolero, del country americà, del tango argentí o del cabaret alemany.. Escoltem l’extraordinària interpretació que fa, en català, és clar, del tema “Lili Marlene”, popularitzat per Marlene Dietrich i inclòs en el seu disc “Cançons d’entre guerres”.

Lili Marlene (Lili Marleen) de Hans Leip & Norbert Schultze

 

Però per sobre de tot, li agradava la cançó popular catalana patriòtica, les havaneres i les sardanes, com la que canta amb acompanyament de la cobla Principal de la Bisbal i l’esbart Violetes del Bosc, la coneguda “Colometa” de Ricard Viladesau, precedida pels padrins de la festa, Victòria dels Àngels i Josep Guardiola. Núria Feliu, tothora envoltada dels millors, et recordarem sempre!!

La Colometa amb Victòria del Àngels i Pep Guardiola 

 

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 22-09-2022 Last updated 06-10-2022