Les Misérables

Quan al Club de Música de la Biblioteca de Gironella vam parlar de projectar el musical “Els Miserables”, sabia que durava quasi 2 hores i mitja, que la història era dura i complexa i que mai és el mateix veure i escoltar un musical a la pantalla, que veure’l en directe en un teatre de Barcelona, de Londres, de Nova York o d’alguns dels 38 països on s’ha representat. Però mentre anava avançant la projecció i mirava les cares d’atenció dels assistents per la història i les cançons, que van fer que ens emocionéssim en molts moments i que ens passés l’estona sense adonar-nos-en, llavors vaig saber que l’havíem encertat.

I és que “Les Misérables”, així,  en francès, ja que es basa en la cèlebre novel·la de Victor Hugo, també creador d’El Geperut de Notre Dame, és un dels musicals més espectaculars de la història que, des de la seva creació a França el 1980, amb lletres d’Alain Boublil i música d’Arnold Schönberg, va fer el pas al West End londinenc el 1985, amb traducció a l’anglès de Herbert Kretzmer i de la mà del gran productor de musicals, Cameron Mackintosh.

La temàtica principal són les desigualtats socials, pa de cada dia a la França de mitjans del segle XIX. En el marc dels freqüents canvis de govern de monarquia a república, les classes benestants cada vegada són més riques i la gent desafavorida cada cop més pobre. Entremig, els joves estudiants planegen canviar l’status quo, ja que escolten els laments del poble descontent.         

Les Misérables | DO YOU HEAR THE PEOPLE SING?

 

Però el personatge principal de l’obra de Victor Hugo, i també del musical, és Jean Valjean, un home condemnat a presó de ben jove per robar una barra de pa i que, per voler-se escapar, s’hi passa 20 anys. S’explica com passa de l’odi més extrem a la societat a voler fer el bé i ajudar els demés, amb un procés de perdó amb l’ajuda de Déu. Escoltem un dels temes centrals d’aquest personatge, quan demana a Déu que ajudi al seu afillat Marius a tornar a casa, enmig de les revoltes de París de 1832.

Colm Wilkinson - BRING HIM HOME (Les Misérables)

 

El contrapés de Valjean és Javert, el policia inflexible que el perseguirà durant tota la vida en nom de la llei i l’ordre. Fins i tot les estrelles il·luminen el seu camí de rectitud i justícia.

STARS - Philip Quast - Les Misérables - 10th Anniversary Concert

 

Com en tot bon musical, hi apareix la parella de “pillos” còmica, que a la novel·la tenen un perfil molt més cru i despietat; són el Sr i la Sra Thénardier, amos d’un hostal on roben i enreden tot el que poden als pobres clients que hi van a parar. Són uns supervivents de la vida sense cap mena d’escrúpol per xafar o passar per sobre de qualsevol que se’ls interposi en el seu camí als diners.

Les Misérables – MASTER OF THE HOUSE 10th anniversary

 

Un altre dels temes centrals de l’obra és la injustícia social, que es veu reflectit en el personatge de la Fantine, una dona que, arrel de quedar embarassada, és abandonada pel seu amant i es veu avocada al rebuig de la societat i, finalment, a haver de treballar de prostituta per poder mantenir la seva filla petita. Va tenir un bell somni, però es va trencar...

Ruthie Henshall - I DREAMED A DREAM (Les Misérables 10th Anniversary Concert)

 

I finalment, el darrer gran motor-motiu del musical és l’amor, ja sigui filial com entre Valjean i la seva afillada Cosette, conjugal com el que senten Marius i Cosette, o també el desamor que afecta a l’Eponine, enamorada de Marius, però no corresposta, en estar aquest enamorat de la Cosette. Així, Eponine viu el seu amor pel Marius, només dins d’ella mateixa...

Lea Salonga - ON MY OWN (Les Misérables)

 

El cant final i que marca la mitja part de l’espectacle, és el tema titulat “Un dia més”, en el qual totes les trames queden obertes i es veu cadascun dels personatges amb la seva lluita diària; com la vida mateixa.

Les Misérables (2012) ONE DAY MORE Scene

 

A les biblioteques hi podem trobar tan la música en CD de l’àlbum conceptual que es va estrenar a París el 1980, com la gravació del càsting original de Londres de 1985 o el de l’estrena a Broadway, Nova York, el 1987, tots fets amb actors de teatre musical.

Tanmateix, amb motiu dels 10 anys de Les Misérables es va fer un grandiós concert commemoratiu al Royal Albert Hall de Londres, que es va actualitzar el 2010, aquest cop a l’espai O2, també de Londres, quan l’espectacle va complir els 25 anys en cartell, del qual podem trobar el DVD; senzillament espectacular. 

Per últim, el 2012 es va estrenar la pel·lícula, amb les mateixes cançons i músiques, interpretades per coneguts actors de cinema com ara Hugh Jackman en el paper de Valjean, Russell Crowe en el de Javert, Anne Hathaway fent d’Eponine o Helena Bonham Carter i Sacha Baron Cohen en la Sra i Sr Thénardier.

Ara que venen llargues tardes de tardor i hivern, deixeu-vos endur per una de les grans històries de la literatura, amb unes melodies i orquestracions brutals, que sens dubte us farà emocionar i podreu gaudir del gènere del musicals com poques vegades.

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 25-01-2022 Last updated 25-01-2022