El Princep de la música

Prince, com Bowie, figura entre els músics del segle XX sense els quals el pop d'avui seria diferent. Hi va haver, abans de Prince, músics com per exemple Sly & The Family Stone i Parliament Funkadelic (dues de les seves influències cabdals). I, naturalment, James Brown, de qui va aprendre com remenar els malucs a l'escenari (igual que Michael Jackson).

Però va ser Prince qui va fer el ritme sincopat del funk; paradigmàtic en cançons com ara "Kiss" (1986), una música de masses i, sobretot, interracial. Només Michael Jackson i Madonna (amb qui va tenir un romanç efímer a finals dels anys 80) van competir amb ell en termes de popularitat. I la renovació que va fer en la caligrafia funk és palpable en una infinitat d'artistes que han irromput després de Prince, no únicament d'aquest estil sinó també de hip-hop, rhythm & blues contemporani o jazz.

Més enllà, però, de la seva dimensió musical, a la qual cal sumar, també, lletres d'elevat contingut sexual, com "Crema, puja amunt; crema, no t'aturis; crema, fes xup-xup" del disc "Cream" (1991), Prince va ser un dels artistes més originals i excèntrics de la seva era. Es posa de manifest, sobretot, en el nom que va adoptar entre els anys 1993 i 2000: un símbol i que, davant la impossibilitat de ser transcrit, va provocar que molts s'hi referissin com L'Artista Abans Conegut com a Prince. Entre això i les seves  batalles legals, en paral·lel, amb Warner, la seva discogràfica de tota la vida, Prince es va apartar del primer pla mediàtic.

Les seves gires mai no van deixar de congregar milions d'espectadors. Deia ahir Madonna: "Va canviar el món, un autèntic visionari". I Mick Jagger hi afegia: "Prince va ser un dels artistes més genuïns i excitants dels últims trenta anys".

I és que la música pop, que va pel camí, de viure l'any més dolorós de tota la seva història, torna a estar de dol.


Les millors cançons de Prince


Head (1980)

 

Controvèrsia (1981)


Pop Life (1985)


Eoritc city (1984)
Purple Rain (1984)Sometimes It Snows in April (1986)


Kiss (1986)Cream (1991)
A les biblioteques trobaràs:


"Art official age"

"HitnRun"

"Planet Earth"

"Purple rain"
 

"Sign of the times'" 
 


Més obres de Prince a les biblioteques ►

 Selecció de webs:

 També et pot interessar:


Torna al prestatge ►

Torna a les efemèrides ►

Data d'actualització: 22/04/2016