Guide detail
Guies de lectura
50 anys del cop d'estat a Xile
Enguany es commemoren els 50 anys del cop d'estat a Xile de l'11 de setembre del 1973. Una data tràgica i transcendental per la història del país, que va tenir un profund impacte en la indústria cinematogràfica i la cultura general.
L'11 de setembre de 1973 una part de les forces armades de Xile, encapçalades pel general Augusto Pinochet amb el suport dels EUA, van derrocar el president electe Salvador Allende que havia assumit la presidència de Xile tres anys abans. Allende fou el primer polític d'orientació marxista en el món que va accedir al poder a través d'eleccions generals en un estat de dret. El triomf del cop d'estat va marcar l'inici d'una dictadura que va durar tres dècades i que va crear un efecte devastador a la societat xilena. La llibertat d'expressió fou laminada i la producció cinematogràfica va patir amb la censura (i autocensura), l'exili i amb les "desaparicions"(eufemisme de la dictadura per amagar els assassinats).
Malgrat les circumstàncies, alguns cineastes van continuar treballant en la clandestinitat per a documentar els horrors de la dictadura, pel·lícules com "La batalla de Xile" de Patricio Guzmán (Part I - II - III enllaços de la pel·lícula en línia) es van convertir en icones i testimonis importants de la memòria i resistència popular.
A mesura que la situació política es va restablir, la cinematogràfica xilena es va recuperar i van aparèixer pel·lícules aclamades internacionalment com "No" de Pablo Larraín (nominada a l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa), que aborden temes relacionats amb el passat més cruel de Xile.
El Prestatge de Cinema ha triat els títols més destacats que trobaràs a les prestatgeries de les biblioteques i en línia a la Biblio Digital.