Guide detail
Guies de lectura
Sant Jordi en màniga curta
Entrar en una llibreria té quelcom de màgic. Descobrim llibres que estan en la conversa de la gent, països i civilitzacions oblidades, i un munt de temes desconeguts.
Us heu preguntat mai quines són les qualitats de l’ofici de llibreter? Empatia, generositat, curiositat, ordre, flexibilitat per adaptar-se als canvis, esperit de sacrifici.
Hem fet una selecció de llibres on trobareu mil i una històries de les persones que treballen a les llibreries. També us recomanem novetats per celebrar aquest Sant Jordi d’estiu.
Llegim i seguim!
Guide sections
Llibreries: la passió de l’ofici
Aquesta novel·la estimula el gust per la literatura i l’amor per als llibres. Barreja amb gràcia passat i present, realitat i ficció per explicar-nos la història d’Argèlia a través de dos joves de diferents èpoques: El primer es diu Edmond Charlot, i marxa de París a Argèlia al 1935 per muntar una llibreria i una editorial; el segon és un estudiant d’enginyeria a París que al 2017 rep l’encàrrec de buidar la vella llibreria perquè el seu propietari la vol convertir en una bunyoleria.
La Marilina té una petita llibreria. Avui ha començat el dia llegint un llibre del qual no té referències i que ha trobat vaguejant entre els seus llibres. Ella es troba abstreta dins la lectura i de cop i volta entra un client que, en veure des del carrer com llegia, no s’ha pogut estar d’entrar a preguntar quina obra provocava aquell encant en el seu bell rostre. Marilina li ha respòs que té entre les mans un llibre que narra un fet tràgic del seu passat, on els protagonistes de l’obra porten els mateixos noms que ella i els seus familiars.
Fátima, una humil llibretera de Cascais, porta llibres a una dona gran que viu en una mansió a prop del mar. De seguida descobrirà que allò que la dona cerca no són lectures sinó una persona amb qui conversar de tot el que ha estat la seva vida: l’enriquiment de la seva família; les festes fastuoses; i finalment la roïna que arriba de la mà de la vellesa. Una prosa poètica, a estones. carregada de malenconia.
A la illa de Shelter hi ha una petita llibreria que és un lloc molt especial. La Jasmina, una dona jove que intenta refer la seva vida després del seu divorci, rep la proposta de la seva tieta de fer-se’n càrrec mentre ella fa un viatge a la Índia. Dia a dia, la noia redescobrirà els clàssics, aspectes de la seva vida que havia oblidat i aprendrà a conèixer els seus usuaris i a trobar-los els llibres que busquen.
Katarina Bivald és una escriptora sueca que va treballar durant un temps en una llibreria i segons el que ella mateixa diu "encara no ha decidit si li agraden més els llibres o les persones”.
Aquesta novel.la, traduïda a més de 20 idiomes, narra la història d’una jove, la Sara Lindqvist, que ha passat tota la seva vida treballant en una llibreria i que és convidada als Estats Units per l’Amy Harris, una dona ja gran, una enamorada dels llibres com ella, amb la qual fa temps que manté una relació a distància a través de cartes.El protagonista d’aquesta novel·la va perdre fa quinze anys tot el que tenia i estimava i es va refugiar en la llibreria, però ara algú que coneix el seu passat està intentant enviar-li un missatge i no hi ha res que ell pugui fer per evitar-ho. En el fons de la trama hi ha el poder dels llibres per cicatritzar les ferides del passat.
Narra la història de Florence Green, una dona que obre una llibreria en un petit poble costaner enmig d’una oposició gairebé generalitzada. Un clàssic de la literatura anglesa del segle XX, que constitueix una oda als llibres i a la llibertat de pensament. Isabel Coixet l’adaptà al cinema.
Narra la història de Florence Green, una dona que obre una llibreria en un petit poble costaner enmig d’una oposició gairebé generalitzada. Un clàssic de la literatura anglesa del segle XX, que constitueix una oda als llibres i a la llibertat de pensament. Isabel Coixet l’adaptà al cinema.
Un llibre fascinant que ens situa en un moment històric i una història real. De de ben petita sentia una gran passió pels llibres i això la va portar a fundar una llibreria a Berlín. Però com l’autora era jueva, va començar a veure l’arribada del feixisme i va decidir marxar a París. Allà també va viure la persecució dels jueus a la França dels anys 40 , el govern de Vichy, i destaca el periple que va haver de passar per diferents ciutats franceses per evitar la persecució; malauradament, no hi ha certesa sobre el final de la seva vida i tot plegat és una història com tan d’altres es van succeir en aquest moment tan fosc de la història de la humanitat.
Aquesta novel.la ha esdevingut un llibre de culte per als apassionats dels llibres i les llibreries. La segona Guerra Mundial ja ha passat, som a l’octubre de 1949 i la protagonista, Helene Hanff, busca uns llibres difícils de trobar i envia una carta des de Nova York a Londres, a la llibreria Marks & Co, situada justament al 84 de Charing Cross Road. En forma epistolar, assistim a la curiosa relació entre el llibreter Frank Doel i l’escriptora al llarg de vint anys, amb anècdotes i pensaments al voltant dels llibres; una autèntica delícia que seria portada al cinema amb Anthony Hopkins i Anne Bancroft en els papers protagonistes.
La novel.la parla de l’experiència real de l’autora que, juntament amb el seu marit, va fer un canvi de vida radical, deixant Hamburg per fer realitat un somni, una llibreria a Viena. Van reobrir una llibreria de barri, amb un entusiasme que s’encomana i trencant esquemes, en un moment de crisi i transformació de la nostra societat cap a un món més tecnològic, que gira al voltant de les xarxes socials. És una novel.la que enamorarà a aquells lectors i lectores amants de la bona literatura, els lletraferits i els incondicionals de les llibreries.
La Hanna és una dona jueva que ha sobreviscut a Auswitch i marxa a Austràlia a muntar una llibreria. Allà coneix a Tom, un granger molt manetes que també fa feines de fusteria i que ajuda a la Hanna a convertir una vella botiga de poble en una magnífica llibreria amb més de set mil exemplars d’obres clàssiques i actuals.
Una novel·la entranyable i emotiva que defensa l’esperança i l’amor a la vida, que commou i que fa reflexionar sobre la capacitat de sobreviure a les circumstàncies més devastadores que pot passar un ésser humà. I que demostra que la joia de viure pot aparèixer quan menys t’ho esperes.
Laurent Letellier és el propietari d’una petita llibreria a París. Un matí de camí cap a la feina es troba una bossa de mà de dona abandonada a sobre d’un cubell de la brossa i decideix retornar-lo a la seva propietària encara que li resultarà gairebé impossible perquè a dins no hi són ni el moneder ni el mòbil. Però, entremig de diversos objectes femenins, ha trobat una llibreta vermella plena d’anotacions molt interessants que potser l’ajudaran en la seva intenció de trobar la dona misteriosa.
És una fascinant novel·la de misteri dedicada als apassionats pels llibres i als amants de la lectura. Tracta d’un venedor de llibres de vell, Peter Byerly, que abandona els Estats Units després de la mort de la seva esposa, Amanda, per anar a viure a Anglaterra. Tot comença quan nou mesos després de la mort d’Amanda, l’home troba entre les pàgines d’un manual del segle XVIII una aquarel·la victoriana que representa a una dona idèntica a la seva esposa difunta.
Peter s’obsessiona per trobar l’autor del retrat i s’embranca a una investigació que li permetrà resoldre un dels enigmes més controvertits de la historia de la literatura universal: la verdadera identitat de l’autor de les obres atribuïdes a William Shakespeare.
La Valerie és una jove estudiant d’econòmiques que, de sobte i sense cap motivació pels llibres, ha de fer-se càrrec de la vella i antiquada llibreria de la seva tieta desapareguda. Però a mesura que comença a endreçar l’aparent caos i a llegir algunes de les obres que té a l’abast s’adona que ha subestimat el poder de la lectura i la màgia de la llibreria. El lloc on la seva tieta trobava sense cap dificultat el llibre adequat per a cada persona que entrava a comprar demostrant així la seva teoria infal·lible: “cada llibre té el seu lector perfecte”. Perquè els llibres poden obrir la ment, reconfortar l’esperit i fer millor la vida de les persones. Una autèntica joia que vol homenatjar a tots els llibreters que exerceixen la seva professió amb amor i amb sensibilitat.
Publicada el 1917, la novel.la narra la història dels germans Helen i Andrew McGill . Tots dos estan al capdavant d’una granja, a Nova Anglaterra, i un dia, apareix Roger Mifflin que viatja amb el seu carro (Parnàs) venent llibres. Aleshores la Helen decideix deixar la seva vida i embarcar-se en una nova aventura: comprar la llibreria ambulant i encetar un viatge al costat del Roger travessant tot de pobles, tot parlant de llibres i reflexionant sobre el que aporta la lectura. Sense dubte és una història extraordinària per l’anècdota de tractar-se d’una llibreria ambulant, però és un mosaic del que eren els Estats Units a la segona dècada del segle XX: un ambient rural on uns apassionats de la literatura reflexionen sobre la grandesa dels llibres i la lectura com a mitjà per transformar les nostres vides.
Després de més de 60 anys d’activitat en Fontana es veu obligat a tancar la llibreria de la seva família. En aquests moments el protagonista fa un repàs a la seva vida i ens explica el que ha anat passant a la llibreria des que la van obrir els seus pares després de la Guerra Civil.
L’autora escriu les memòries de la llibreria que va regentar a Sevilla entre 1997 i 2002. Repletes d’humor i sinceritat, recullen anècdotes delirants, alegries, decepcions i lliçons importants. Traspuen la vocació de llibretera de Rubiano i transmeten l’amor pels llibres.
Firmin és una rata que ha nascut al soterrani d’una biblioteca de Boston als anys seixanta del segle XX. Mica en mica s’ha anat tornant una rata culta. La seva passió per la literatura és insaciable i els seus sentiments s’han anat fent molt humans. Per això la seva família el margina i ell busca l’amistat en persones que el puguin comprendre, com el llibreter i un escriptor fracassat.
Es tracta d’una novel·la brillant plena de metàfores que desprenen humor i tristesa però sobre tot és una obra que commou al lector irremeiablement.
Una peça delicada i subtil que aborda temes durs amb naturalitat i sense fer judicis. Esbossa vides marcades per l’abandonament i l’acolliment en un escenari emmarcat per la neu i els llibres. Una petita joia on el nom de les flors i el seu significat tenen un paper rellevant.
En Clay ha trobat feina en el torn de nit d’una llibreria peculiar que compta amb uns usuaris molt estranys, on els llibres tenen un llenguatge xifrat. En Clay comença a investigar i descobreix tot un món al voltant de la llibreria encara més estrany: conspiracions, secrets i misteris. Clay amb l’ajuda dels seus amics i les noves tecnologies descobrirà l’extraordinari secret que amaga la llibreria.
En aquest exquisit relat Stefan Zweig sondeja els buits que deixa la memòria a mesura que es va difuminant i és des d’un d’aquestes llacunes que el delicat record d’un ser excepcional es torna a il·luminar per uns moments. El solitari i amable Jakob Mendel es torna a fer present en aquella taula situada en un racó del noble cafè Gluck de Viena, savi referent del món dels llibres, admirat, respectat i reclamat per importants bibliòfils de tot Europa. Però la crueltat de la Història de principis del segle XX imposarà el desconeixement i l’oblit de tot un món condemnat a desaparèixer.