Guies de lectura

Sèries TV

Sèries TV

Mai s'havia prestat tanta atenció a les sèries televisives com en l'actualitat. Qui no és seguidor d'alguna o de diverses? El salt qualitatiu i l’oferta gairebé il·limitada han atret a milions de telespectadors que s’han convertit en un públic fidel.

Pels qui us vulgueu introduir en el món de les sèries o simplement esteu interessats en conèixer aquelles accessibles gratuïtament des de qualsevol biblioteca de la Xarxa Municipal, hem preparat la present guia que inclou una selecció de les quaranta millors realitzades durant el segle XXI.

Algunes es consideren ja veritables clàssics i altres potser no són tan conegudes. N’hi ha d’acabades i altres que continuen en curs (trobareu una indicació de les temporades disponibles quan no estan completes). Totes elles destaquen com a produccions força recomanables. 

 

 

 

Date created: 12/04/2020

Last updated: 21/04/2020

1. Sèries


 A dos metros bajo tierra.
A dos metros bajo tierra.
Krause, Peter , Conroy, Frances , Hall, Michael C. , Ball, Alan , Krause, Peter , Conroy, Frances , Hall, Michael C. , Ball, Alan  
[S.l.] : Warner Bross, cop. 2007
 American horror story.
American horror story.
Falchuck, Brad , Murphy, Ryan , Peters, Evan , Lange, Jessica , Rabe, Lily , Falchuck, Brad , Murphy, Ryan , Peters, Evan , Lange, Jessica , Rabe, Lily  
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2012
 Ash vs Evil Dead.
Ash vs Evil Dead.
Raimi, Sam , Campbell, Bruce , Lawless, Lucy , Santiago, Ray , Raimi, Sam , Campbell, Bruce , Lawless, Lucy , Santiago, Ray  
[Madrid] : Twentieth Century Fox, DL 2016
 Better call Saul.
Better call Saul.
Odenkirk, Bob , Banks, Jonathan , MacKean, Michael , Odenkirk, Bob , Banks, Jonathan , MacKean, Michael  
Madrid : Sony, DL 2016
 Black mirror.
Black mirror.
Bathurst, Otto , Welsh, Brian , Kinnear, Rory , Duncan, Lindsay , Goodman-Hill, Tom , Kebbell, Toby , Whitttaker, Jodie , Cullen, Tom , Bathurst, Otto , Welsh, Brian , Kinnear, Rory , Duncan, Lindsay , Goodman-Hill, Tom , Kebbell, Toby , Whitttaker, Jodie , Cullen, Tom  
Barcelona : Track, cop. 2011
 Boardwalk Empire.
Boardwalk Empire.
Buscemi, Steve , Pitt, Michael , Macdoland, Kelly , Buscemi, Steve , Pitt, Michael , Macdoland, Kelly  
[S.l.] : Home Box Office, cop. 2011
 Borgen.
Borgen.
Knudsen, Sidse Babett , Sørensen, Birgitte Hjort , Asbaek, Pilou , Price, Adam , Knudsen, Sidse Babett , Sørensen, Birgitte Hjort , Asbaek, Pilou , Price, Adam  
Barcelona : Savor, DL 2015
 Breaking Bad.
Breaking Bad.
Cranston, Bryan , Cranston, Bryan , Anna Gunn  
Madrid : Sony, cop. 2011
 Bron/Broen.
Bron/Broen.
Sieling, Charlotte , Siwe, Lisa , Georgsson, Henrik , Helin, Sofia , Bodnia, Kim , Pettersson, Rafael , Sieling, Charlotte , Siwe, Lisa , Georgsson, Henrik , Helin, Sofia , Bodnia, Kim , Pettersson, Rafael  
Barcelona : Savor, DL 2016

Temporades disponibles: 1-3

Una

 Cómo conocí a vuestra madre.
Cómo conocí a vuestra madre.
Radnor, Josh , Segel, Jason , Hannigan, Alyson  
Madrid : Twentieth Century Fox, 2014
 Dexter.
Dexter.
Hall, Michael C. , Benz, Julie , Carpenter, Jennifer , Lindsay, Jeff , Hall, Michael C. , Benz, Julie , Carpenter, Jennifer , Lindsay, Jeff  
Madrid : Paramount, DL 2008
 Downton Abbey.
Downton Abbey.
Fellowes, Julian , Bonneville, Hugh , Smith, Maggie  
Madrid : Universal, cop. 2011
 Fargo.
Fargo.
Tolman, Allison , Hanks, Colin , Freeman, Martin , Tolman, Allison , Hanks, Colin , Freeman, Martin  
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2016
 Fringe.
Fringe.
Reddick, Lance , Jackson, Joshua , Torv, Anna  
[Madrid] : Warner Bros., cop. 2010
 Futurama.
Futurama.
Groening, Matt  
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2015

Sèrie còmica de ciència-ficció de Matt Groening que no té res a envejar a la seva altra gran creació, Los Simpson, com testimonia el seu ampli club de seguidors. Us podem oferir tota la sèrie, cal aclarir-ho perquè les diferències en l’emissió a l’Estat Espanyol han creat certa confusió respecte al nombre real de temporades.

 Hannibal.
Hannibal.
Mikkelsen, Mads , Dancy, Hugh , Fishburne, Laurence  
Barcelona : Savor, cop. 2016

Com pot caure bé un psicòpata caníbal? Mads Mikkelsen fa possible l’impossible amb la seva composició d’Hannibal Lecter, un depredador que en el fons només cerca que l’acceptin tal com és.

 Happy Valley.
Happy Valley.
Sarah Lancashire , Wainwright, Sally , Fywell, Tim  
[Barcelona] : Savor, DL 2016

Temporades disponibles: 1-2

Catherine Catwood (Sarah Lancashire) és una atípica sergent de policia de la vall rural de Yorkshire en aquesta interessant sèrie britànica que dona tanta importància a la vessant humana dels personatges com a la trama criminal que desenvolupa.

 Hijos de la anarquía.
Hijos de la anarquía.
Perlman, Ron , Sagal, Katey , Hunnam, Charlie  
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2010

Sons of anarchy és un club de motoristes de Califòrnia que també actua com a banda criminal. Coneixerem el drama personal dels seus integrants, compromesos amb una organització que els xucla la possibilitat de viure en pau.

 House of cards.
House of cards.
Spacey, Kevin , Kelly, Michael , Wright, Robin  
Madrid : Sony, DL 2019
 Juego de tronos.
Juego de tronos.
Bean, Sean , Addy, Mark , Headey, Lena  
[S.l.] : HBO, cop. 2012

La supersèrie per excel·lència: acció espectacular, personatges magnètics, fantasia a dojo, trama absorbent, disseny de producció acurat, una gran producció a nivell tècnic i artístic amb un final una mica precipitat que no aconsegueix fer ombra al conjunt.

 Los Soprano.
Los Soprano.
Gandolfini, James, , Bracco, Lorraine , Imperioli, Michael  
[Madrid] : Warner Bros., cop. 2001

Una fita en el món de la televisió que ha deixat una empremta inesborrable en tots els qui l’han gaudit. Per la resta no hi terme mig: o l’estimes o l’odies. En qualsevol cas no hi ha dubte que va marcar un abans i un després per les sèries.

 Mad Men.
Mad Men.
Hamm, Jon , Moss, Elisabeth , Kartheiser, Vincent  
Madrid : Aurum, 2008

Mostra els inicis d’una important agència de publicitat nord-americana als anys seixanta. Destaca tant per l’aspecte estilístic, que combina a la perfecció detallisme i subtilesa, com per la profunditat dramàtica dels personatges, molt ben dissenyats.

 Narcos.
Narcos.
Moura, Wagner , Pascal, Pedro , Holbrook, Boyd  
Barcelona : Savor, DL 2016

Narcos narra la lluita de les autoritats colombianes i l’agència antidroga nord-americana contra el narcotràfic als anys 80. La guerra bruta i la violència dels càrtels (la cèlebre màxima “Plata o plomo”) en tot el seu dramatisme i cruesa.

 Perdidos.
Perdidos.
Matthew Fox , Evangeline Lilly , Terry O'Quinn  
[S.l.] : Buena Vista, DL 2005

Sèrie mítica i controvertida amb legions de fans. Desenvolupa les vicissituds del grup de supervivents d’un accident aeri que van a petar a una illa perillosa i enigmàtica. Original, irregular, addictiva, els qualificatius per descriure-la són tan innumerables com dispars.

 Prison Break.
Prison Break.
Purcell, Dominic , Miller, Wentworth , Nolasco, Amaury  
Madrid : Twentieth Century Fox, DL 2017

Una de les primeres sèries que va arribar a les Biblioteques de Badalona. Es tracta d’un drama carcerari amb molta acció i personatges carismàtics que enganxa ràpidament. Compta amb un llargmetratge final, també disponible en la nostra col·lecció.

 The Big bang theory.
The Big bang theory.
Galecki, Johnny , Parsons, Jim , Cuoco, Kaley  
[Madrid] : Warner Bros., cop. 2010

Temporades disponibles: 1-9

Sitcom d’èxit sobre les aventures i desventures de dos joves, Leonard i Sheldon, doctors en física i friquis sense remei, la seva veïna Penny i els seus amics. Molt divertida i plena de referències curioses i entretingudes.

 The Good wife.
The Good wife.
Margulies, Julianna , Czuchry, Matt , Panjabi, Archie  
Madrid : Paramount, cop. 2011

La lluita pel reconeixement i l’alliberació d’una advocada casada amb un important polític enfonsat per escàndols sexuals i econòmics. Mostra amb tots el pèls i senyals el funcionament de la justícia a Chicago a través d’un seguit de casos i judicis en la millor tradició del gènere d'advocats.

 The Killing.
The Killing.
Sofie Gråbøl , Nyholm, Kristoffer , Morten Suurballe  
Vilassar de Dalt : Llamentol, cop. 2013

Temporades disponibles: 1-2

Sèrie danesa de bona factura tècnica i trames policíaques amb rerefons polítics i econòmics força interessants. Té com a protagonista la detectiu Sarah Lund (Sofie Gråbøl), personatge que va creixent amb cada capítol a mesura que va destapant draps bruts. Tan notable que els ianquis van fer la seva pròpia versió.

 The Leftovers.
The Leftovers.
Lindelof, Damon , Perrotta, Tom , Christopher Eccleston  
Barcelona : Warner Bros, DL 2015
 The Wire.
The Wire.
Simon, David , West, Dominic , Doman, John  
[S.l.] : Warner Bros., cop. 2008

La Sèrie, amb majúscules. Ho té tot: relacions humanes, transfons social, trama policial, guió insuperable, música espectacular, humor i patiment, personatges meravellosos. La llista podria seguir però ho deixarem dient que en conjunt, dins aquest tipus d’obres artístiques que anomenem sèries, molt difícilment en trobareu una de millor.

 Treme.
Treme.
Alexander, Khandi , Brown, Rob , Dickens, Kim  
[S.l.] : Warner Bros, cop. 2011

Sèrie de factura exquisida per l'autor de The wire on assistim a la complicada recuperació de Nova Orleans després de l’huracà Katrinia, esdevingut l’agost del 2005. A banda dels drames personals dels seus personatges, la música és la protagonista absoluta. Si sou amants del jazz, blues, soul i de la música negra en general aquesta és una sèrie que no us podeu perdre.

 True blood.
True blood.
Trammell, Sam , Moyer, Stephen , Paquin, Anna  
[Madrid] : Home Box Office, cop. 2009

L’autor de A dos metros bajo tierra escriu aquest drama fantàstic basat en les novel·les de Charlaine Harris on hi apareixen vampirs i homes-llop. Relacions amoroses, intriga i una mica d’humor negre per passar llargues estones d’entreteniment.  

 True detective
True detective
Fukunaga, Cary Joji , Harrelson, Woody , MacConaughey, Matthew  
[S.l.] : Home Box Office, cop. 2014
 Vikingos.
Vikingos.
Fimmel, Travis , Standen, Clive , Skarsgärd, Gustaf  
Madrid : Twentieth Century Fox, cop. 2015

Temporades disponibles: 1-5

Coproducció entre Irlanda i Canadà que segueix la vida del cabdill víking Ragnar Lothbrok i de la seva família. Sense grans pretensions històriques recrea l’època de manera versemblant i ofereix un gran espectacle amb lluites, sacrificis, desastres, traïcions i tot el que ha de tenir uns història emocionant

Back to top