Guies de lectura

La negra, collita de 2019

La negra, collita de 2019

Durant els primers mesos de l’any se celebren dos esdeveniments importants referents en novel·la negra com son el Festival de Tiana negra BCN negra.

El Prestatge de novel·la et presenta una selecció de llibres d’aquest gènere que es van reeditar o editar l’any 2019.

Et desitgem una bona anyada de negra el 2020.

Date created: 14/01/2020

Last updated: 04/03/2020

Guide sections

Novel·les

 Un Altre dia antic
Un Altre dia antic
Bennasar, Sebastià  
Lleida : Pagès, setembre de 2019

Un advocat mor assassinat a trets a plena llum del dia i s'inicia així una onada de crims que hauran d'investigar els policies João da Luz i Zé Coelho. El primer també dedica les hores lliures a intentar trobar qui és el Jack l'Esbudellador de Lisboa, un conegut assassí de prostitutes dels anys 1990. Amb aquesta obra Bennasar ajunta les seves dues passions: la novel·la negra i Lisboa, a més a més de fer un homenatge a Roberto Bolaño.

 Terra aspriva :
Terra aspriva :
Bennasar, Sebastià  
Barcelona : Meteora, 2019

Margarida és la jove esposa d’un marit dèspota, violent i faldiller. Desesperada, fuig amb el fill de l’home que la maltracta i es refugia a la cabana del tros del seu tiet Baltasar, un home ja gran que viu una vida tranquil·la dedicada a la pagesia i a la vinya. Quan el marit s’adona de la fugida de Margarida i el seu fill es llança a una persecució cega fins al poble on sospita que ella i el nen s’oculten. L’oncle Baltasar, quan rep la seva neboda i la veu cruelment apallissada, jura venjar-se. Una revenja, però, que també serà terriblement arriscada per a Marc, un jove veremador temporer que lluita per guanyar-se la vida com a periodista i escriptor i que és l’amor de joventut de Margarida.

 Purgatori
Purgatori
Marín, David  
Barcelona : La Magrana, abril de 2019

El pare Moragues, director d'una escola religiosa de Balaguer, apareix assassinat en una rotonda als afores de Lleida. Al mateix temps, l'arribada a un petit poble de la Vall fosca d'una descendent de la Vella Rugalla, una bruixa condemnada cinc vegades a la forca durant el segle XVI, coincideix amb l'aparició d'animals morts, nens que emmalalteixen misteriosament i altres fenòmens estranys.

El sergent Salvador Rull, l'agent Núria Riu i el caporal Coscubiela hauran de fer front a dos casos que posaran a prova les seves condicions mentre es qüestionen també les seves vides.

 La Memòria de la Vall Fosca
La Memòria de la Vall Fosca
Mentuy, Carles  
[Barcelona] : Llibres del Delicte, abril 2019

A les idíl·liques muntanyes del Pallars, els clans del Mairà idel Xurrac porten dècades enfrontats pel control del tràfic de drogues a la zona. L'odi entre els membres de les dues cases ve de lluny i es remunta a generacions anteriors. Quan els plans dels Xurrac per acabar definitivament amb la casa Mairà prenen forma, els enfrontaments entre els principals integrants dels dos clas esdevenen cada cop més crus. Mentrestant, cap de les dues famílies deixen de banda els seus negocis il·legals.

 La Mida dels nans
La Mida dels nans
Márquez, Tuli  
Barcelona : Ànimallibres, setembre de 2019

En Marc G., un jove periodista d'investigació, rep la visita d'uns homes amb passamuntanyes que el deixen convertit en una desferra, viu pels pèls en un llit d'hospital. A qui ha perjudicat perquè s'hi acarnissin d'aquesta manera? Però ell prou que ho sap, que ha trepitjar l'ull de poll d'un tinent d'alcalde corrupte que aspira a ser el proper batlle de la ciutat. I també sap prou bé que la seva xicota de l'institut, la Marta, que acaba de tornar a aparèixer a la seva vida i sempre que l'ha triat perquè sigui el pare dels seus fills, és la filla d'un líder poderós del mateix partit.

Què volen de debò els uns i els altres? Què hi pesa més, en aquesta història que li pot acabar costant la vida? Les lluites polítiques pel poder, silenciar la premsa incòmoda o l'egoisme de classe alta dels uns i els altres que el tenen atrapat i intenten manipular-lo? 

 La Teoria de l'imbècil
La Teoria de l'imbècil
Prieto, Pep  
Muntanyola : Apostroph, febrer 2019

Joan Garcia és periodista i treballa en un mitjà digital. Difama més que informa i està de tornada de tot. Només la seva amistat amb una altra reportera, l'Alexandra Riu, l'ajuda a suportar el dia a dia. Una nit, fent broma, redacta la falsa notícia de la mort d'un diputat al Parlament de Catalunya. L'endemà, el polític és mort. Mentre investiga si és una coincidència o té un superpoder ple de possibilitats, en Garcia descobreix unes misterioses fimacions domèstiques que tenen a veure amb els seu germà Josep, que va morir quan era petit. Les dues trames conflueixen en un trhiller ple d'aparences, de secrets del passat i dels perills que implica fer un mal ús de la paraula. 

 Gàngsters, ploma i vaudeville
Gàngsters, ploma i vaudeville
Pérez i Sierra, Marta  
Maçanet de la Selva : Gregal, 2018

A la primera part, Gangsters, la noia bufona sempre a l?ombra del mafiós pren la pistola, com a símbol de poder, i executa la seva pr.pia vida com li plau, sense manies, al límit. Ella és la gàngster en un decorat vermell i negre que esclata.
 A la segona part, Ploma, la noia gàngster, que treballa de vedet, ens descobreix la seva intimitat. Cada ploma, un secret femení. No importa  biol.gicament quin sexe tinguis de naixement. Mil colors per a mil plomes.
 A la tercera, Vaudeville, les vedets ens manifesten la soledat de qui lluita per aconseguir l?objectiu que s?ha marcat. Vermell i negre per ballar a l?escenari triat.

 La Sarbatana
La Sarbatana
Simó, Isabel-Clara,  
Barcelona : Alrevés, setembre del 2019
 Octubre
Octubre
Solana, Teresa  
Barcelona : Editorial Alrevés, S.L., setembre del 2019

20 de setembre de 2017. Queden només onze dies perquè se celebri el referèndum i entre els Mossos d'Esquadra hi ha mala maror. Amb l'1 d'cotubre acostant-se i el Piolín atracat al port de Barcelona, l'assassinat d'un actor retirar, en el que sembla un robatori que ha acabat malament, obliga a la sotsinspectora Norma Forester i el seu equip a traslladar-se al barri de Gràcia per iniciar la investigació d'un cas que es complicarà quan descobreixin que la víctima vivia sota una indentitat falsa. Norma està amoïnada pel futur del seu equip, que ara està format per un sergent i una jove caporala sense cap experiència en homicidis, i per l'inclassificable sotsinspector Agustí Carrasco, a qui la seva incapacitat per adaptar-se a la nova sensibilitat feminista ha estat a punt de fer que l'expulsin del cos. Però Norma encara té un altre motiu de preocupació: a casa, entre la seva peculiar família, la divisió d'opinions sobre la qüestió de la independència amenaça amb convertir una celebració familiar festiva en una agre discussió de la que tothom pot sortir malparat. 

 El Despertar del navegant
El Despertar del navegant
Torres, Maribel  
Barcelona : Llibres del Delicte, setembre 2019

Quan l'asseguradora dels Masdeu detecta que el Miró valorat en tres milions d'euros que tene al seu iot és una falsificació, contracten l'Adriana per descobrir com ha pogut desaparèixer el quadre original durant els últims viatges del matrimoni. La investigació de la detectiva i del seu ajudant, un expert informàtic que haurà d'abandonar el món virtual i infiltrar-se al iot per ajudar l'Adriana si volen resoldre el cas, els durà a una trama de corrupció política i especulació immobiliària a la Costa Brava on el Miró falsificat no és més que la punta de l'iceberg. 

 Em diuen Fletxa
Em diuen Fletxa
Ventura, Joan Carles  
Barcelona : Alrevés, 2019

Els anys 80 del segle XX van ser una autèntica bogeria a tot arreu i, a terres valencianes, es va viure, entre la joventut local, un frenètic esclat col·lectiu de modernitat, creativitat i llibertat que va donar origen a la famosa Ruta del Bakalao. En aquella mítica i dlirant època, s'enmarquen les peripècies del Fletxa, un pintoresc detectiu privat que es mou com un peix a l'aigua en l'ambient nocturn i discotequer, o com un glaçó de gel en un cubata, si ho preferiu.

En el seu debut literari, el personatge intentarà complir amb l'encàrreg de resoldre la rocambolesca desaparició d'una jove misteriosa en estranyes circumstàncies en una intrincada trama d'interessos creuats. 

Back to top