Guies de lectura

Pelis que surten de l’armari

Pelis que surten de l’armari

"Maricón, desviado, tortillera, depravado, camionera...." insults que el col·lectiu LGTBI rep com a forma d’injúria –i ens alguns casos s’apropia- per mostrar-se més enllà de l’heteropatriarcat, fer-se visibles i apoderar-se. El cinema ha aportat el seu granet de sorra per desterrar clixés, fer visible l'invisible i mostrar la diversitat en l’orientació sexual i la identitat de gènere. Allibera't i emociona't amb la tria de films imprescindibles del Prestatge de Cinema.

 

Date created: 13/06/2017

Last updated: 17/06/2019

1. Lèsbic


 80 egunean
80 egunean
Garaño, Jon , Goenaga, José Mari , Aizpuru, Itziar , Pagoaga, Mariasun  
Barcelona : Cameo, DL 2011
 A mi madre le gustan las mujeres
A mi madre le gustan las mujeres
Watling, Leonor , Pujalte, María , Sardà, Rosa Maria , Fejerman, Daniela , París, Inés  
Barcelona : Lauren, DL 2002
 Ammonite
Ammonite
Lee, Francis , Winslet, Kate , Ronan, Saoirse , Lee, Francis , Winslet, Kate , Ronan, Saoirse  
Madrid : Sony Pictures Entertaiment Iberia, 2021
 Ataque verbal
Ataque verbal
Albaladejo, Miguel , San Juan, Antonia , López, Sergi , Resines, Antonio  
L'Hospitalet de Llobregat : Filmax, DL 2000
 Bar Bahar
Bar Bahar
Hamoud, Maysaloun , Hawa, Mouna , Jammalieh, Sana , Kanboura, Shaden , Hamoud, Maysaloun , Hawa, Mouna , Jammalieh, Sana , Kanboura, Shaden  
Barcelona : Cameo, DL 2017
 Benedetta
Benedetta
Verhoeven, Paul , Efira, Virginie , Rampling, Charlotte , Patakia, Daphné , Verhoeven, Paul , Efira, Virginie , Rampling, Charlotte , Patakia, Daphné  
[Madrid] : Karma Films, [2022]
 Caramel
Caramel
Labaki, Nadine , Moukarzel, Joanna , Elmasri, Yasmine  
Barcelona : Cameo, DL 2008

Cinc dones libaneses s’enfronten a diferents dilemes socials i morals.

El títol de la pel·lícula, Caramel, fa referència a un mètode de depilació emprat a Orient Mitjà que utilitza una barreja calenta de sucre, aigua i suc de llimona.

 Carmen y Lola
Carmen y Lola
Echevarria, Arantxa , Romero, Zaira , Rodríguez, Rosy , Borja, Moreno , Echevarria, Arantxa , Romero, Zaira , Rodríguez, Rosy , Borja, Moreno  
Madrid : Super 8, DL 2018
 Carol
Carol
Haynes, Todd , Blanchett, Cate , Mara, Rooney , Paulson, Sarah  
Madrid : Vértigo, DL 2016
 Chavela
Chavela
Gund, Catherine , Kyi, Daresha , Gund, Catherine , Kyi, Daresha  
Madrid : Karma, DL 2017
 Colette
Colette
Westmoreland, Wash , Knightley, Keira , West, Dominic , Gough, Denise  
Madrid : Tripictures, [2019]
 Criaturas celestiales
Criaturas celestiales
Jackson, Peter (Director cinematogràfic) , Lynskey, Melanie , Winslet, Kate , Peirse, Sarah  
Vilassar de Mar : Llamentol, cop. 2011
 Disobedience
Disobedience
Lelio, Sebastián , Weisz, Rachel , MacAdams, Rachel , Nivola, Alessandro , Lelio, Sebastián , Weisz, Rachel , MacAdams, Rachel , Nivola, Alessandro  
Madrid : Sony, DL 2018
 El Secreto de las abejas
El Secreto de las abejas
Jankel, Annabel , Paquin, Anna , Grainger, Holliday , Dickie, Kate , Jankel, Annabel , Paquin, Anna , Grainger, Holliday , Dickie, Kate  
Valladolid : Divisa Home Vídeo, [2019]
 El Último suspiro
El Último suspiro
Pool, Léa , Perabo, Piper , Barton, Mischa , Paré, Jessica , Pool, Léa , Perabo, Piper , Barton, Mischa , Paré, Jessica  
Tarragona : Pride, [2010]
 Entre nosotras
Entre nosotras
Kurys, Diane , Huppert, Isabelle , Miou-Miou , Marchand, Guy , Kurys, Diane , Huppert, Isabelle , Miou-Miou , Marchand, Guy  
[S.l.] : Eurocine, [2006]
 Freeheld, un amor incondicional
Freeheld, un amor incondicional
Sollett, Peter , Moore, Julianne , Page, Ellen , Shannon, Michael  
Valladolid : Divisa, DL 2016
 Fucking amal
Fucking amal
Moodysson, Lukas , Dahlström, Alexandra , Liljeberg, Rebecca , Carlson, Erica  
Barcelona : Manga, 2002
 Fuego
Fuego
Mehta, Deepa , Azmi, Shabana , Das, Mandita , Kharbanda, Kulbhushan  
Barcelona : Manga, cop. 2004
 Grandma
Grandma
Weitz, Paul , Tomlin, Lily , Garner, Julia , Harden, Marcia Gay  
Madrid : Sony, cop. 2016

Grandma és d’aquestes pel·lícules que no es poden concebre sense l’actriu que interpreta el paper principal. El director Paul Weitz va reconèixer que mai no hagués existit Grandma si no hagués conegut la Lily Tomlin, que dóna vida al personatge protagonista. El film és una Road-Movie que es desenvolupa als carrers de Los Angeles, també és una historia sobre l’avortament, sobre la màgica complicitat entre àvies i netes, sobre prejudicis socials,  però principalment és una historia de dones, de dones que van per la vida sense demanar permís, sense disculpar-se per prendre allò que és seu.

 Habitación en Roma
Habitación en Roma
Anaya, Elena , Yarovenko, Natasha , Medem, Julio  
Barcelona : Cameo, DL 2010
 La Calumnia
La Calumnia
Hepburn, Audrey, , MacLaine, Shirley , Garner, James, , Wyler, William,  
Madrid : Twentieth Century Fox, 2004
 La Favorita
La Favorita
Lanthimos, Yorgos , Colman, Olivia , Stone, Emma , Weisz, Rachel , Lanthimos, Yorgos , Colman, Olivia , Stone, Emma , Weisz, Rachel  
Madrid : Twentieth Century Fox Entertainment España, [2019]
 La Vida de Adèle
La Vida de Adèle
Kechiche, Abdellatif , Seydoux, Léa , Exarchopoulos, Adèle  
[S.l.] : Vértigo, DL 2014

És la història d’Adèle, una noia de 15 anys, que una nit coneix a Emma, una jove universitària. A partir de llavors els seus sentiments i identitat sexual es tornaran confusos. La pel·lícula ens mostra tot el creixement personal d’Adèle, el canvi en la seva forma de veure el món i la manera en la que els altres la miren.

El descobriment està marcat pel color blau -el color del cabell del personatge d’Emma- que anirà apareixent en la vida d’Adèle, i que funciona com a metàfora visual d’aquest canvi interior. Basat en el còmic de Julie Maroh, “Le Bleu est une couleur chaude”.

 Las Amargas lágrimas de Petra von Kant
Las Amargas lágrimas de Petra von Kant
Fassbinder, Rainer Werner, , Carstensen, Margit , Schygulla, Hanna , Schaake, Katrin  
Madrid : Avalon, cop. 2005

Fassbinder colpeja la societat alemanya dels anys setanta amb un retrat extrem de la relació turmentosa entre dues dones, interpretades per Margit Carstensen, Hanna Schygulla, la seva musa.

La pel·lícula, rodada amb un plantejament quasi teatral, s’enmarca dins de l’època del director estava interessat en dirigir melodrames distanciats amb els que pretenia la reflexió de l’espectador.

 Las Herederas (Pel·lícula cinematogràfica)
Las Herederas (Pel·lícula cinematogràfica)
Martinessi, Marcelo , Brun, Ana , Irún, Margarita , Ivanova, Ana , Martinessi, Marcelo , Brun, Ana , Irún, Margarita , Ivanova, Ana  
[Madrid] : Karma Films, [2019]
 Las Horas
Las Horas
Streep, Meryl , Kidman, Nicole , Moore, Julianne , Daldry, Stephen  
Madrid : Universal, DL 2003

La pel·lícula està basada en el llibre del mateix títol escrita per nord-americà Michael Cunnhighma i que va guanyar el Premi Pulitzer l’any 1999.

Tota la història té lloc en el transcurs d'un mateix dia i tracta sobre tres dones en diferents èpoques i generacions, les vides de les quals es connecten a través de la novel·la de Virginia Woolf Mrs. Dalloway.

Nicole Kidman dóna vida a la mateixa Virginia Woolf l’any 1923, mentre escrivia la novel·la. Durant aquest periode Woolf comença a mostrar els seus problemes de salut mental, la seva lluïta contra la malaltia i l’incomprensió del seu marit.

Julianne Moore interpreta el paper d’una esposa i mare perfecta que arran de la lectura de la novel·la de Woolf l’any 1951, se n’adona que en el fons és molt infeliç, doncs està enamorada secretament de la seva veïna, malalta, i es debateix entre seguri amb la seva família o abanadonar-la.

Finalment, tenim a la Meryl Streep interpreta a una editora bisexual novaiorquesa, una Mrs. Dalloway moderna, que cuida d'un amic escriptor, amb qui va tenir un romanç en la seva joventut, en etapes avançades de la sida i ha decidit preparar-li una festa.

 

Malgrat viure a èpoques diferents, les tres dones estan unides pels seus desitjos i les seves pors.

 Los Chicos están bien
Los Chicos están bien
Cholodenko, Lisa , Bening, Annette , Moore, Julianne , Ruffalo, Mark  
Barcelona : Savor, DL 2011

Nic (Annette Bening) i Jules (Julianne Moore) són un matrimoni de lesbianesque vieun a Califòrnia. Cadascuna ha donat a llum a un nen amb el mateix donant d'esperma. Nic és ginecòloga, la principal font d’ingressos de la família i ha adoptat el rol de mare estricta, mentre que la Jules, una mestressa de casa que està intentant muntar un negoci de disseny de paisatge, és més relaxada i oberta.

El fill menor de la parella, en Laser vol trobar al seu donant d'esperma, però ha de tenir 18 anys per fer-ho i, per això demana a la seva germana gran, la Joni que es posi en contacte amb el banc d'esperma que determina que en Paul (Mark Ruffalo) és el donant.

Els tres es troben. Joni està impressionada pel seu estil de vida bohèmia, i Paul s'entusiasma per estar en les seves vides. Joni i Laser juren guardar el secret per no molestar a les seves mares però la Jules i la Nic ho esbrinen i conviden a Paul a sopar. Quan Jules revela que ella té un negoci de disseny de paisatges, Paul sol·licita els seus serveis per arreglar el seu jardí. Jules està d'acord, però a Nic no li agrada la idea que en Paul es fiqui a les seves vides.

 Monster
Monster
Theron, Charlize , Ricci, Christina , Dern, Bruce , Jenkins, Patty  
Barcelona : Filmax, DL 2004

Pel·lícula basada en la vida d’Aileen Wuornos, una exprostituta condemnada a mort a EEUU el 2002 acusada d’haver assassinat 7 homes. Interpretada per Charlize Theron, el paper va requerir d’un rotund canvi físic en l’actriu i li va reportar nombrosos premis, entre ells l’Òscar a la Millor Actriu l’any 2004.

Conmovedora i dramàtica història d’amor lèsbic en entorn marginal, cal destacar també la gran actuació de Christina Ricci que, com un Tadzio de Mort a Venècia, simbolitza aquí l’objecte del desig de la protagonista, que la conduirà a una fatal però hermosa perdició.

 Muchachas de uniforme
Muchachas de uniforme
Sagan, Leontine , Radványi, Géza , Thiele, Hertha , Wieck, Dorothea , Unda, Emilia , Schneider, Romy, , Palmer, Lilli, , Giehse, Therese  
[S.l.] : Regia, DL 2010
 Mulholland drive
Mulholland drive
Lynch, David , Theroux, Justin , Watts, Naomi , Harring, Laura Elena  
Barcelona : Manga, DL 2002
 Retrato de una mujer en llamas
Retrato de una mujer en llamas
Sciamma, Céline , Merlant, Noémie , Haenel, Adèle , Bajrami, Luàna , Sciamma, Céline , Merlant, Noémie , Haenel, Adèle , Bajrami, Luàna  
Madrid : Karma Films, [2020]
 Rosas rojas
Rosas rojas
Parker, Ol , Perabo, Piper , Headey, Lena , Goode, Matthew  
Madrid : Tripictures, DL 2006
 The Miseducation of Cameron Post (Pel·lícula cinematogràfica)
The Miseducation of Cameron Post (Pel·lícula cinematogràfica)
Akhavan, Desiree , Moretz, Chloë Grace , Gallagher, John, , Lane, Sasha , Akhavan, Desiree , Moretz, Chloë Grace , Gallagher, John, , Lane, Sasha  
[Barcelona] : Cameo, [2019]
 Un Amor de verano
Un Amor de verano
Corsini, Catherine , De France, Cécile , Higelin, Izïa , Lvovsky, Noémie  
Barcelona : Cameo, DL 2016

Som a París l’any 1971. La Delphine coneix a la Carole. La primera, filla de camperols, es muda a la capital per aconseguir la independència econòmica i ser propietària de la seva pròpia vida.

La segona té parella i viu feliçment els començaments del moviment feminista. A Delphine, misteriosa i reservada, li agraden les dones. Carole ni es planteja aquesta possibilitat. De la seva trobada sorgeix una història d'amor que desequilibrarà les seves vides en ensopegar amb la realitat.

Back to top