Special Collections

Fons especial DONES I FEMINISMES

El Fons especial Dones i feminismes és un espai de referència dins la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat de Barcelona ja què recull i difon tot tipus d'informació i documentació sobre diferents àmbits relacionats amb les dones i els feminismes.  

Aquest fons especial disposa d'un espai i servei d'informació propi ubicat a la segona planta de la biblioteca. Aquesta ubicació facilita la recerca informativa de la ciutadania sobre la temàtica, però els objectius principals del fons són el de visibilitzar el paper de les dones com a agents actives a la història de la humanitat i lluitar contra els estereotips i prejudicis que encara avui en dia segueixen vigents.

A aquesta àrea es pot trobar documents sobre matèries que es poden trobar a l'àrea general de la biblioteca però treballades i tractades des de la perspectiva de gènere. Trobareu documents sobre: filosofia, prostitució, religió, dones maltractades, condicions socials a Espanya i arreu del món, feminisme, sexisme en el llenguatge, sexualitat, salut, art, literatura, història, etc.

Organitzem diferents activitats que volen despertar l'interès per les obres de les autores, d’entre les que cal destacar dos clubs de lectura vinculats a l’especialització, el club de lectura Una lectura pròpia i el club de lectura d'Assaig feminista així com l’organització de cicles d’activitats relacionats amb la matèria.

Per últim, la biblioteca Francesca Bonnemaison forma part de la Xarxa de Centres de Documentació i Biblioteques de dones d'Espanya creada l'any 1994 per promocionar i difondre  la feina dels centres integrants.

Fons antic Dona

La biblioteca compta amb un important fons antic sobre temàtica Dona que es va adquirir durant l'època de l'Institut de Cultura, i que funcionava com a material de consulta de les alumnes del centre. Aquesta part del fons només es pot consultar a sala (són documents exclosos de préstec).

Tot i que el fons compta amb publicacions actuals en sèrie que es poden agafar en préstec, la biblioteca també disposa d’una gran col•lecció de revistes antigues dels segles XIX i XX relacionades amb les tres especialitzacions que té la Biblioteca i que es poden consultar a aquesta àrea (aquest tipus de consulta es realitzarà en horari de tarda de la biblioteca), algunes de les quals es poden consultar a Internet a través del Trencadís, el dipòsit digital de la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Additional information:
  • Altres recursos:

- Novel·la i dones: les novel·les que tracten temes relacionats amb l'especialització estan destacades amb un logo específic.

- Còmic i dones: entre tots els còmics agrupats en el centre d'interès de còmic es poden observar uns quants que porten un logo identificats d'aquesta manera perquè són còmics creats per dones o que tracten la temàtica dona.

- Cinema i dones: amb motiu també de l'especialització de la biblioteca en temàtica Dona, des de l'àrea d'audiovisuals s'identifiquen totes les pel·lícules que tracten la temàtica dona, que són realitzades per dones o bé aquelles que són biopics de dones amb un logo distintiu també. 
 
- Centre d'interès Contes per la igualtat
 
Subjects: Moviments socials drets humans feminisme ecologisme gais-lesbianes...
Labels: gènere, dones