Havaneres

L'havanera és un gènere musical dels denominats d'anada i tornada (model rítmic corxera amb punt-semicorxera-dues corxeres empeltat damunt les antigues contradanses), que té el seu origen a Cuba durant el segle XIX. Aquest ritme modificat amb les aportacions de la música europea i americana, va ser una nova formula rítmica i melòdica, un nou patró que va acabar influint en d'altres gèneres, com el tango argentí.

La denominació havanera, es va popularitzar abans a Espanya, França i Mèxic que a Cuba on durant llargues dècades se les va seguir anomenant tango americà, dansa havanera, entre altres. Una de les havaneres més conegudes és "El meu avi".

El cremat és la beguda que sol acompanyar les havaneres. Originari de la Costa Brava, principalment de la zona al voltant de Palafrugell, s'ha fet extensible i actualment, és costum fer cremat i havaneres per algunes festes majors d'estiu.

 

  In libraries you will find:

L'havanera viscuda  
Dos dels compositors i intèrprets més coneguts de l'havanera, Josep Bastons i Carles Casanovas, juntament amb un dels estudiosos del gènere, Xavier Febrés, exposen una visió del passat i el futur del fenomen en un documentat i entretingut diàleg.

La conversa es complementa amb uns apunts documentals que repassen la història i l'actualitat d'aquestes cançons, avui interpretades per una setantena de grups arreu de Catalunya en més de tres mil cantades anuals.

Això és l'havanera 
Un llibre on es recull tots els aspectes de l'havanera: l'origen, la relació amb altres músiques, la implantació a Catalunya, la taverna, l'escenari, les cantades, el naixement de la Cantada d'Haveneres de Calella de Palafrugell, la relació de les Cantades i dels grups catalans d'havaneres...

Cremat de rom 
És un petit tresor d'homenatge a les lletres de l'havanera viscuda.
Les havaneres -o cançons americanes, que és com se les coneixia- neixen a la Cuba del segle XIX. Els Països Catalans van tenir amb l'illa cubana la primera pàtria d'Amèrica i la seva música va arribar al continent mariner des de l'Empordà al Baix Segura.

Lluny de la mar
Conté cançons com: Lluny de la mar, Y tu qué has hecho, L'Empordà, El cant a la senyera,...

Havaneres : imatges, història i tradicions de la cançó marinera
Amb imatges evocadores, aquest llibre ens presenta el recull de les millors havaneres de la nostra terra i ens descobreix els orígens.

  Search the catalog:

  Selection of websites:

  Go to the shelf:

Creation date 28-06-2018 Last updated 19-11-2020