Teatre al sofà
Teatre al sofà
Aquests darrers dies han sorgit espontàniament diverses iniciatives, agrupades sota l’etiqueta #Teatrealsofa, per gaudir del teatre des de les nostres llars. Amb més temps lliure i disponibilitat, és un bon moment per aprofitar la multitud de propostes teatrals que trobem en obert a diferents plataformes digitals gràcies a la generositat de companyies professionals i amateurs. De tot cor, moltes gràcies.
El Prestatge virtual d'Arts escèniques t'ofereix una selecció amb la voluntat que tothom trobi una obra a la seva mida que pugui veure des de casa.
Benvinguts al teatre, l’espectacle és a punt de començar. Us demanem, si us plau, que apagueu els telèfons i dispositius mòbils i qualsevol tipus d’alarma. Que comenci la funció! Aixequem el teló virtual.
Textos teatrals
El Teatre Nacional de Catalunya, gràcies a la col·laboració d’Arola Editors, convida a entrar a la seva biblioteca virtual de 60 de textos teatrals molts d'ells llegits als clubs de lectura Llegir el Teatre. https://www.tnc.cat/ca/biblioteca-del-tnc.
Pots seguir tota l'activitat del TNC a les xarxes seguint l'etiqueta #elTNCaCasa.
Llibert
Autoria: Gemma Brió. Direcció: Norbert Martínez. Companyia Les Llibertàries
Una mare relata els primers i últims quinze dies de va del seu nadó: un terratrèmol emocional entre l’explosió de felicitat inicial, les primeres complicacions, l’esperança cada cop més baixa i el convenciment que el millor per al petit Llibert és la mort.
Veure a Vimeo
Adossats
Autoria: Ramon Madaula. Direcció: Jordi Casanovas. Coproducció de Teatre Romea i Mola Produccions
23 d’abril. Sant Jordi. Una urbanització de cases aparellades al Vallès Occidental. Una família de classe mitjana catalana es troba al jardí de la casa del Jordi i la Carme. El pare del Jordi -l’avi- es diu Jordi; el fill del Jordi -el net- també es diu Jordi. Tres generacions de Jordis celebren plegats el dia del nostre patró.
Veure a TV3alacarta
El profeta
Direcció: Israel Solà. Companyia la Calòrica
El Profeta visita tres èpoques diferents: una dominada per la fe, una altra per l’explosió de l’avenç tecnològic i una altra per la crisi del raonament científic. A cadascuna d’elles hi trobem tres personatges que encarnen tres postures diferents: el profeta, el creient i l’escèptic.
Veure a Vimeo
Eli
Autoria: Roc Esquius. Direcció: Antonio Calvo.
L'obra se centra en un futur no gaire llunyà dominat per la robòtica i profunditza en la malmesa relació entre un pare i un fill. El li regala pel seu vint-i-cinquè aniversari una una màquina de realitat virtual, una ELI.
Veure a Vimeo
Una lluita constant
Autoria i direcció: Carlota Subirós i la Companyia La Ruta 40
És una exploració escènica entorn de la vivència del compromís polític en moments convulsos. Prenent com a moment inaugural l’eclosió del maig del 68, la peça salta lliurement al llarg de cinc dècades, retrobant en certes escenes del passat algunes referències valuoses per rellegir el nostre present.
Veure a Vimeo
Fairfly
Autoria: Joan Yago. Direcció: Israel Solà. Companyia la Calòrica
Quatre amics intenten organitzar-se després que l’empresa d’alimentació infantil on treballen els comuniqui l’obertura d’un ERO. La primera idea és lluitar per defensar els seus llocs de feina, és clar. Però de quina manera? I de què servirà? Realment val la pena lluitar per aquesta feina que tenen? No seria millor que ho deixessin estar i intentessin convertir en realitat aquella idea revolucionaria que van tenir uns anys enrere?
Veure a Vimeo
Cúbit
Autoria i direcció Josep Maria Miró. Companyia La Ruta 40
Explica la història de dos fills que tornen a casa per passar-hi un parell de dies i es troben que la mare hi té instal·lat un noi de la seva edat. Un espectacle sobre la construcció i la destrucció de la memòria que no deixarà ningú indiferent.
Veure a Vimeo
El Fantasma de Canterville
Autoria: Oscar Wilde, adaptació de Joan Yago. Direcció: Josep Maria Mestres
Lord Canterville convida a l'empresari nord-americà Hiram S. Otis i a la seva família a passar el cap de setmana al seu antic Castell prop d'Ascot, Anglaterra. Lord Canterville, propietari del Castell, adverteix els nous habitants que el fantasma de Sir Simon de Canterville, avant passat familiar, vaga per la casa des que va assassinar la seva esposa, Lady Eleonore.
Veure a TV3alacarta
L'art de la comèdia
Autoria: Eduardo De Filippo. Direcció: Lluís Homar
L'art de la comèdia és un dels més brillants homenatges que s'han fet mai a l'art del teatre i planteja un debat que encara resulta perfectament vigent sobre la funció de les arts escèniques en la nostra societat.
Veure a TV3alacarta
Ricard de 3r
Autoria: Gerard Guix. Direcció: Montse Rodríguez. Companyia À trois teatre
Ricard, un adolescent tímid i introspectiu que passa hores tancat al garatge de casa seva, alimentant la quotidianitat que ell percep com a excloent, hostil i depriment. Quan un dia descobreix l'obra El Rei Ricard III de William Shakespeare troba molts paral·lelismes amb la seva vida i s’obsessiona amb el personatge que esdevé un exemple a seguir.
Veure a Youtube
F.R.A.U
Autoria i direcció Albert Arribas (a partir del Quadern del frau de Albert Balasch)
Set hores d'espectacle es poden plantejar des de la perspectiva d'un rigor escènic cartesià o des de l'esperit lúdic. Traducció escènica del Quadern del frau des de diferents perspectives teatrals que abracen des del happening fins a la tragèdia en vers, passant per la creació visual o la rapsòdia postdramàtica.
Veure a Youtube
Ànsia (Crave)
Autoria: Sarah Kane. Direcció: Loredana Volpe. Cia. La Salamandra
L’obra conté diversos temes foscos, presentats com a temes que assalten els quatre personatges. Aquests temes inclouen violació, incest, pedofília, anorèxia, drogodependència, inestabilitat mental, assassinat i suïcidi.
Veure a Youtube
Los niños oscuros de Morelia
Autoria: Albert Tola. Direcció: Elena Fortuny. Companyia Nigredo
Durant la Guerra Civil, en un vaixell ple de nens exiliats que navega cap a la ciutat de Morelia, Mèxic, dos adolescents celebren jocs mortals per intentar evadir-se. En els jocs, emergeix la terrible quotidianitat de la vida dels 454 nens del vaixell, així com, per mitjà d’un fosc mecanisme, la premonició del que els espera: el franquisme, l’oligarquia derivada de la transició, la corrupció contemporània, els maltractaments de l’orfenat en l’exili, les cartes dels pares penedits, les històries de les víctimes del director de l’internat, un hispanòfob antirepublicà.
Veure a Youtube
Trilogia Fer sonar una flor
Autoria i direcció Daniela De Vecchi. Companyia LAminimAL
La companyia es caracteritza per oferir propostes estètiques teatral que busquen que el públic doni un sentit propi a diferents exercicis de repetició, i alhora generar un espai de debat, com una àgora, a través de la interacció.
Part 1 “El suïcidi de l’Elefant hipotecat”. Veure a Vimeo
Part 2 “La supervivència de les Lluernes”. Veure a Vimeo
Part 3 “Apocalypse Uploaded: la transhumanització de les Abelles”. Veure a Vimeo
El sueño de un hombre ridículo
Autoria: Fiodor Dostoievski. Direcció: Ricardo Moya i Mario Gas
Els quatre relats que formen El sueño de un hombre ridículo es condensa l'univers creatiu de Fiodor Dostoievski. En ells queda plasmada la irreversibilitat de la destinació de l'home. Però al mateix temps, les veus individuals dels protagonistes semblen invocar, amb dolorosa solidaritat, l'alliberament col·lectiva d'aquesta gran massa humana sotmesa a el dolor i la incomprensió.
Veure a Youtube
Màtria
Autoria i direcció Carla Rovira Pitarch
Màtria és un espectacle documental que parteix de la família de l’autora per parlar dels mecanismes de la memòria i de les polítiques de justícia, reparació i representació. Un espai circular, en què ens veiem les cares, per debatre sobre les narratives de l’oblit. Un desaparegut, les oblidades i la història
Veure a Youtube
Sobre el fenomen de les feines de merda
Autoria: Joan Yago. Direcció: Israel Solà. Companyia la Calòrica
Una radiografia àcida del sistema laboral contemporani com a punt de partida per construir un espectacle intens i directe on, i entre grans dosis d'humor, reflexionaran sobre què és la feina, com ens identifica, què esperem d'ella i per què li dediquem una part tan important de la nostra vida.
Veure a Vimeo
El llarg dinar de nadal
Autoria: Thornton Wilder. Direcció: Alberto Díaz. Companyia La Ruta 40
L’obra relata el transcurs de noranta anys al menjador de la casa de la família Bayard celebrant el dia de Nadal. L’espectador coneixerà la vida al camp i els canvis en els costums i hàbits d’una part de la societat americana del canvi de segle passat. /p>
Veure a Vimeo
Rhum
Autoria: Martí Torras Maynerys i Joan Montanyès “Monti”. Direcció: Martí Torras Maynerys. Companyia Monti & Cia
Inspirat en la vida d'Enrico Jacinto Sprocani “Rhum”, aquest muntatge és “tendre, humà i cínic, per gaudir i per riure. Sense moralina, però deixant una petita porta oberta a la reflexió personal de l’espectador sobre aquest apassionant i meravellós ofici del pallasso”, en paraules de Martí Torras.
Veure a Youtube
Les cigonyes venen de Tailàndia.
Autoria i direcció Blanca Bardagil.Companyia Els McGregor Teatre
La Rita és la germana de la Sandra. La Sandra és la parella d’en Jordi. Tots tres celebren que la Rita aviat serà mare i, entre brindis i rialles, juguen a un joc: cadascú ha de dir dues mentides i una veritat, i la resta ha d’endevinar quina de les tres coses és certa. Aquest joc aparentment innocent precipitarà els esdeveniments, i amb l’arribada d’en Guillem i la relació que hi tenen cadascun d’ells, ja no hi haurà marxa enrere.
Veure a Youtube
Els últims dies de Clark K.
Autoria: Alberto Ramos. Direcció: Jordi Casanovas
Avui en dia tothom sap que Clark i Superman són la mateixa persona. Però, ¿i si no ho són? I si el periodista de les ulleres i el superhome de la capa vermella són uns impostors? En aquest cas, tots dos seran culpables d'haver mantingut l'equívoc i d'haver compartit una relació aparentment monògama amb la Lois.
Veure a Vimeo
Yo, sola
Autoria: Fernanda Metilli, Patrícia Suárez i Verónica Pallini. Direcció: Juan Urraco
Biografia escènica explicada en primera persona, des d'on la protagonista assumeix el seu estat civil de solteria com a punt de partida i proposa una experiència real, ficcional, terapèutica, divertida, àgil, dramàtica i grotesca.
Veure a Youtube
Fusells
Autoria: Bertolt Brecht. Direcció: Daniel J. Meyer
Tot transcorre en un dia. Teresa Carrar, la més gran de tres germans, no permet, per raons morals i religioses, que els seus germans petits participin en la lluita armada. Però, la mort d’un dels seus, fa que la Teresa es submergeixi en l’espiral de violència que la conduirà al front de batalla al costat del seu germà menor.
Veure a Youtube
Al sostre
Autoria: Nigel Planer. Direcció: Israel Solà
Dos artesans que treballen per a Miquel Àngel pintant el sostre de la Capella Sixtina. El geni els acomiada perquè vol acabar el sostre tot sol, utilitzant mètodes desconeguts, i endur-se’n tots els elogis. En aquest moment els dubtes apareixen: qui són els veritables autors de les obres d’art? A què cal renunciar per aconseguir la fama? Dedicar la vida a l’art i no rebre mai cap reconeixement val la pena?
Veure a Youtube
Els Tres aniversaris
Autoria: Rebekka Kricheldorf. Direcció: Jordi Prat i Coll.
La Irina celebra l’aniversari. Volia una gran festa amb música, ball i molts convidats, però els pocs que han vingut estan asseguts a terra, desganats. La festa d’aniversari fracassa, també, els dos anys següents per culpa de deutes, intents de suïcidi una lectura lliure de Les tres germanes de Txèkhov, una comèdia amarga i descarnada sense pietat.
Veure a Youtube
La peixera
Autoria: Toni Cabré. Direcció d’Òscar Molina
El conflicte laboral d’uns treballadors quan l’empresa els anuncia una dràstica reducció personal. Rebel·lió, ressentiments, impotència… i, finalment, salvi’s qui pugui. Cinc personatges atrapats en un soterrani irrespirable. La Peixera és una revisió del text “L’efecte 2000”, de Toni Cabré, guanyador del premi Ciutat d’Alcoi de Teatre.
Veure a Vimeo
Medusa
Autoria: La Virgueria i Pablo Ley a partir de la novel·la homònima de Menéndez Salmón. Direcció: Aleix Fauró i Isis Martín. Companyia: La Virgueria
El viatge d'un fotògraf que retrata les vergonyes d'una Europa en construcció en un muntatge poètic i colpidor que va ser reconegut amb el Premi Quim Masó 2016.
Veure a Vimeo
Mal Martínez, humor i hòsties
Autoria: Marc Martínez. Direcció: Miguel Casamayor i Marta Pérez
Sol davant el perill, sense quarta paret ni mètodes, ni maquillatge, ni ximpleries. Amb humor i hòsties! Mal Martínez es presenta davant el públic acompanyat únicament de la seva inseparable guitarra cadete Roca de 95 cm. Amb ella farà sorgir les seves cançons i les seves històries.
Veure a Vimeo [contrasenya: malmartinez]
La classe
Autoria: Sergio Baos. Direcció: Rafel Duran
Ramon i Lluís passen la major part de la seva vida junts. Són amics de la infància. Han anat a la mateixa classe des de nins, han compartit els millors anys de la seva adolescència, han crescut en vides paral·leles. Ho comparteixen tot, fins i tot el que no es pot compartir. Però les línies paral·leles, de vegades, se separen.
Veure a Youtube
You may also like:
L'arxiu posa a l’abast la producció audiovisual de l’Institut del Teatre com tallers dels alumnes, conferències, actes inaugurals, IT Dansa, etc. i projecte d'altres companyies com La Fura dels Baus. Tot en lliure accés a través del portal web del Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE).
Una iniciativa promoguda des de l'any 1961 per l'Institut Internacional del Teatre (International Theatre Institute, ITI). Cada any una personalitat de reconegut prestigi internacional llegeix un manifest sobre el teatre i la cultura de la pau.
Un segle després, repassem les efemèrides de l'any 1920 en l’àmbit de les arts escèniques.
- Pel·lícules de teatre disponibles a TV3
El café de la Marina; Desclassificats; Germanes; El mètode Grönholm; El nom; Res no tornarà a ser com abans; El retaule del flautista; Terra Baixa; Vilafranca; La Xirgu
- Programa Teatral de TV3
11 capítols que ens mostren tot el que hi ha darrere la preparació d'una obra de teatre.
- Teatroteca INAEM
El Centro de Documentación Teatral (CDT) obre el seu arxiu de teatre. Més de 1.500 obres, dansa i lírica en castellà, català i anglès. T’has de registrar i et faran el carnet que et permetrà veure una gravació al dia.
Petites joies dels 20 anys de retransmissions del circuit català de RTVE , unes 80 obres enregistrades entre 1975 i 1995.
Trobareu gairebé 200 obres del llegendari programa Estudio 1 que televisava la representació d'una obra de teatre. Va emetre de l’any 1965 a 1984.