Dia Mundial del Teatre

El Dia Mundial del Teatre, celebrat el 27 de març, és una ocasió especial per a commemorar i promoure l'art teatral a escala mundial.

Aquesta data destaca la importància cultural i artística del teatre com a forma d'expressió única que uneix a les persones i reflecteix la diversitat de les nostres societats.

És un moment per reconèixer el valor del teatre en la preservació de les tradicions, la transmissió de missatges significatius, la creació d'experiències enriquidores per al públic i convida a reflexionar sobre la riquesa de les representacions teatrals, la seva capacitat per emocionar i inspirar, així com el seu paper com a vehicle per explorar temes socials, polítics i personals. A través del teatre, es posa de manifest la creativitat humana i es fomenta la comprensió entre les persones.

Us convidem a viure aquesta jornada a les biblioteques on la fusió entre els llibres i les arts escèniques fa néixer el teatre en cada pàgina.

  A les biblioteques trobaràs:

Romeu i Julieta (Shakespeare, William, 1564-1616) Romeu i Julieta / Shakespeare, William
Fairfly (Yago, Joan) Fairfly / Yago, Joan
Historia de la ópera (Alier, Roger, 1941-2023) Historia de la ópera / Alier, Roger
El Somni d'una nit d'estiu (Shakespeare, William, 1564-1616) El Somni d'una nit d'estiu / Shakespeare, William
La Tempesta (Shakespeare, William, 1564-1616) La Tempesta / Shakespeare, William
Teatre reunit (Català, Víctor, 1869-1966) Teatre reunit / Català, Víctor
Teatre social i polític (Arús i Arderiu, Rossend, 1845-1891) Teatre social i polític / Arús i Arderiu, Rossend
Marta Buchaca : 2005-2018 (Buchaca, Marta) Marta Buchaca: 2005-2018 / Buchaca, Marta
Josep M. Benet i Jornet : 1963-2010 (Benet i Jornet, Josep M., 1940-2020) Josep M. Benet i Jornet: 1963-2010 / Benet i Jornet, Josep M.
Teatre anarquista (Cortiella, Felip, 1871-1937) Teatre anarquista / Cortiella, Felip
Teatre complet (Montoriol Puig, Carme, 1893-1966) Teatre complet / Montoriol Puig, Carme
Marc Artigau i Queralt : 2009-2018 (Artigau i Queralt, Marc) Marc Artigau i Queralt : 2009-2018 / Artigau i Queralt, Marc
Josep Maria Miró : 2009-2018 (Miró i Coromina, Josep Maria) Josep Maria Miró : 2009-2018 / Miró i Coromina, Josep Maria
Terra baixa (Guimerà, Àngel, 1845-1924) Terra baixa / Guimerà, Àngel
El Perro del hortelano (Vega, Lope de, 1562-1635) El Perro del hortelano / Vega, Lope de
L'Illa deserta (Artigau i Queralt, Marc) L'Illa deserta / Artigau i Queralt, Marc
La Casa de Bernarda Alba (García Lorca, Federico, 1898-1936) La Casa de Bernarda Alba / García Lorca, Federico
Si no t'hagués conegut (Belbel, Sergi) Si no t'hagués conegut / Belbel, Sergi
L'Art d'emocionar en la infantesa: teatre i expressió en l'educació L'Art d'emocionar en la infantesa: teatre i expressió en l'educació / Cristina Domínguez Vázquez; Elena Guichot Muñoz
Els Criminals (Bruckner, Ferdinand, 1891-1958) Els Criminals / Bruckner, Ferdinand
¡Baila! (Mazars, Maurane)¡Baila! / Mazars, Maurane
 de William Shakespeare / dirigida por Baz Luhrmann Romeo y Julieta / William Shakespeare; Dirigida por Baz Luhrmann
Diàlegs intranscendents (Cardona Romanos, Joan) Diàlegs intranscendents / Cardona Romanos, Joan
Madre Coraje y sus hijos (Brecht, Bertolt, 1898-1956) Madre Coraje y sus hijos / Brecht, Bertolt
La Sang de les promeses (Mouawad, Wajdi) La sang de les promeses / Mouawad, Wajdi
Àngel Guimerà: deu obres (Guimerà, Àngel, 1845-1924) Àngel Guimerà: deu obres / Guimerà, Àngel

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:


El Dia Mundial del Teatre és una iniciativa promoguda des del 1961 per l'Institut Internacional del Teatre (International Theatre Institute, ITI), organisme associat a la UNESCO.

Per commemorar-ho es fan diferents actes arreu del món, entre ells i com a més destacat hi ha el missatge internacional que tradicionalment l'ITI encarrega a una personalitat de reconegut prestigi perquè escrigui les seves reflexions al voltant del teatre i la cultura de la pau i que es llegeix en infinitat de llocs abans de les representacions o actes que es fan al voltant d'aquesta celebració.

Enguany aquest honor ha estat per l'escriptor i dramaturg noruec John Fosse (1959). Podeu llegir el manifest traduït a diferents idiomes a la web del World Theatre Day.

John Fosse (Noruega, 1959) Missatge Dia Mundial del Teatre 2024

“[...] L'art no s'expressa provocant que tot sigui igual, per contra, ens mostra les nostres diferències, allò que és aliè o estrany. Tot bon art conté precisament això: una cosa estranya, alguna cosa que no podem comprendre completament i que, no obstant això, entenem d'un cert mode. Conté l'enigmàtic, alguna cosa que ens fascina i per tant ens porta més enllà dels nostres límits i així crea la transcendència que tot art ha de contenir i a la qual conduir-nos. [...]”.

Fem un repàs dels missatges del Dia Mundial del Teatre d'anys anteriors i destaquem un petit fragment. Visca el teatre!

 

Samiha Ayoub (Egipte, 1932) Missatge Dia Mundial del Teatre 2023

“[...] El que fem en el món del teatre com a dramaturgs, directors, actors, escenògrafs, poetes, músics, coreògrafs i tècnics, tots nosaltres sense excepció, és un acte de crear vida que no existia abans de pujar a l’escenari. Aquesta vida mereix una mà afectuosa que la sostingui, un pit amorós que l'abraci, un cor amable que simpatitzi amb ella, i una ment sòbria que li proporcioni les raons que necessita per continuar i sobreviure. [...]”.

Peter Sellars (USA, 1957) Missatge Dia Mundial del Teatre 2022

“[...] El teatre de la visió èpica, del propòsit, de la recuperació, de la reparació i de la cura exigeix nous rituals. No cal que ens entretinguem. Cal que ens ajuntem. Cal que compartim l'espai, i cal que cultivem l'espai compartit. Ens calen espais protegits d'escolta atenta i d'igualtat. El teatre és la creació en la Terra de l'espai d'igualtat entre éssers humans, déus, plantes, animals, gotes de pluja, llàgrimes i regeneració. L'espai d'igualtat i d'escolta atenta està il·luminat per la bellesa oculta i es manté amb vida en una intensa interacció de perill, equanimitat, saviesa, acció i paciència. [...]”.

Helen Mirren (Regne Unit, 1945) Missatge Dia Mundial del Teatre 2021

“[...] Aquest ha estat un temps ben difícil per la representació en viu i molts artistes, tècnics i artesans han patit dificultats en una professió ja carregada d’inseguretat. Potser aquesta inseguretat sempre present els ha fet més capaços de sobreviure aquesta pandèmia amb enginy i valor. La seva imaginació s’ha traduït, en aquestes circumstàncies noves, en maneres creatives, divertides i emotives de comunicar, gràcies en gran manera a Internet, per descomptat. L’ésser humà ha contat històries als seus congèneres des que habita el planeta. La bella cultura del teatre viurà mentre romanguem ací. L’anhel creatiu d’escriptors, dissenyadors, ballarins, actors, músics, directors mai s’ofegarà i en el futur immediat florirà de nou amb energia renovada i una comprensió nova del món que tots compartim. No puc esperar! [...]”.

Mahmood Nadeem (Pakistan, 1947) Missatge Dia Mundial del Teatre 2020

“[...] Al sud d'Àsia, els artistes toquen amb veneració el terra de l'escenari abans de trepitjar-lo, una tradició antiga de quan el que és espiritual i cultural s'entrellaçaven. És hora de recuperar aquella relació simbiòtica entre l’artista i el públic, el passat i el futur. El fet teatral pot ser un acte sagrat i les actrius i els actors poden convertir-se en els avatars dels papers que exerceixen. El teatre eleva l’art d’actuar a un pla espiritual més alt. El teatre té el potencial d’esdevenir un santuari i el santuari un espai d’actuació. [...]”.

Carlos Celdrán (Cuba, 1963) Missatge Dia Mundial del Teatre 2019

“[...] Quan vaig entendre que el teatre era un país en si mateix, un gran territori que abasta el món sencer, va néixer en mi una decisió que també és una llibertat: no has d'allunyar ni moure't d'on et trobes, no has de córrer ni desplaçar-te. Allà on existeixes està el públic. [...]”.

Maya Zbib (Líban, 1981) Missatge Dia Mundial del Teatre 2018

“[...] Avui, la velocitat de la informació és més important que el coneixement, les consignes són més valuoses que les paraules i les imatges dels cadàvers són més venerades que els veritables cossos humans. El teatre és aquí per recordar-nos que estem fets de carn i sang i que el nostre cos té pes. És aquí per despertar tots els nostres sentits i dir-nos que no necessitem aprofitar i consumir amb la nostra vista només. El teatre és aquí per retornar el poder i el sentit a les paraules, per robar el discurs dels polítics i restaurar-lo al lloc que li correspon ... al camp de les idees i al debat, a l'espai de visió col·lectiva. [...]”.

Isabelle Huppert (França, 1965) Missatge Dia Mundial del Teatre 2017

“[...] El teatre per a mi és l’altre, el diàleg, l’absència d’odi. L’amistat entre els pobles, no sé pas massa què vol dir, però crec en la comunitat, en l’amistat d’espectadors i actors, en la unió de tots aquells a qui el teatre uneix, en aquells que l’escriuen, aquells qui el tradueixen, aquells que l’il·luminen, el vesteixen, el decoren, aquells que l’interpreten, aquells que en fan i aquells que hi van. El teatre ens protegeix, ens refugia… [...]”.

Dario Fo (Itàlia, 1926- 2016) Missatge Dia Mundial del Teatre 2013

“[...] Fins a quin punt, la paraula dita amb la veu i el gest apropiat és més devastadora per a les ments de nens i adolescents que la paraula morta impresa en un llibre!? [...]”.

Jessica A. Kaahwa (Uganda, 1965) Missatge Dia Mundial del Teatre 2011

“[...] Han imaginat mai que el teatre podria ser una potent eina per a la pau i la reconciliació? Mentre les nacions consumeixen sumes colossals de diners en missions per a la pau en àrees del món en violent conflicte, se li para poca atenció al teatre com a alternativa individualitzada per a la transformació i el maneig de conflictes. [...]”.

Judi Dench (Anglaterra, 1934) Missatge Dia Mundial del Teatre 2010

“[...] El Teatre té l'habilitat de fer-nos somriure, de fer-nos plorar, però també ens hauria de fer pensar i reflexionar. [...]”.

Augusto Boal (Brasil, 1931-2009) Missatge Dia Mundial del Teatre 2009

“[...] Una de les principals funcions del nostre art és fer conscients aquests espectacles de la vida diària on els actors són els mateixos espectadors i l'escenari és la platea i la platea, escenari. Som tots artistes: fent teatre, aprenem a veure allò que ressalta als ulls, però que som incapaços de veure en estar tan habituats a mirar-ho. Allò que ens és familiar es converteix en invisible: fer teatre, al contrari, il·lumina l'escenari de la nostra vida quotidiana. [...]”.

Ariane Mnouchkine (França, 1939) Missatge Dia Mundial del Teatre 2005

“[...] Ajuda’m!
Teatre, vine al meu rescat!
Estic adormida, desperta'm.
Estic perduda a la foscor guia’m, almenys, cap a una espelma.
Tot em fa mandra, avergonyeix-me.
Em sento cansada, alça’m.
Sento indiferència, commou-me.
Continuo sentint indiferència, colpeja’m.
Tinc por, dona’m valor.
Soc una ignorant, ensenya’m.
Em torno un monstre, fes-me humana. [...]”.

Vigdís Finnbogadóttir (Islàndia, 1930) Missatge Dia Mundial del Teatre 1999

“[...] Tant el teatre com el món exigeixen cura i preocupació, però no demanden optimisme. Sense això, i barrejat amb una bona dosi de realisme, cap teatre pot sobreviure. Com un microcosmos de la nostra societat, el teatre reflecteix, i algunes vegades reinventa allò que fem en el món exterior. Aquí s’hi representen generosament el conflicte i la lluita, les ambicions i els somnis. [...]”.

Wole Soyinka (Nigèria, 1934) Missatge Dia Mundial del Teatre 1986

“[...] No és possible negar el potencial que té el TEATRE en l'home en posar en relleu els molts dilemes del món, en redirigir la consciència de les societats i en mobilitzar la reacció dels pobles en direcció a un eventual canvi. I aquesta conscienciació de la gent comuna: joves, mestres, treballadors urbans, grangers i fins i tot homes de negocis, etc. la que tard o d'hora transmet els seus objectius als mandataris i governs i afecta, ja sigui així subtilment, les seves polítiques [...]”.

Jean Cocteau (França, 1889-1963) Missatge Dia Mundial del Teatre 1962

“[...] Perquè el millor públic és, encara avui, el públic de les marionetes i el nostre seria d’aquesta categoria si arribés a perdre la seva orgullosa resistència i es posés en la situació de cridar, per exemple, a Èdip: No et casis amb la Iocasta! És la teva mare! [...]”.

  També et pot interessar:

  Vés al prestatge:

Data de creació 19-03-2019 Última actualització 27-03-2024