Jocs Olímpics : els esports més moderns

Jocs Olímpics : els esports més moderns

En parlar dels Jocs Olímpics de seguida es pensa per una banda en les gran marques d'atletes i nedadors i per altra en les altes puntuacions dels gimnastes i les gimnastes ja que són els representants més coneguts dels anomenats esports tradicionals. Hi ha molts més que en formen part del programa olímpic pràcticament des de el principi o que van començar l'any 1896 i van deixar de ser olímpics durant un temps i per  tornar-hi amb més força, com és el cas del ciclisme i el tennis. A més esports d'equip molt populars com futbol, hoquei, bàsquet i hanbol han estat presents en la majoria d'edicions celebrades.

Però el Comité Olímpic Internacional va adoptant petits canvis edició rera edició. Són molts els esports que en volen ser olímpics i molt pocs els que ho aconsegueixen finalment ja que hi ha uns requisits molt exigents per a ser un nou esport olímpic:

Ha de ser un esport que es practiqui a un mínim de països molt elevat, s'ha de donar el permís amb una antelació de 7 anys a la seva inclusió real i ha de tenir un codi de lluita contra el dopatge molt sever.

En la pràctica a més hi ha un límit tant del nombre de participants com de les proves esportives que han de formar el programa olímpic així que normalment quan entra un esport sencer al programa s'ha de el·liminar un altre. El karate apareix i desapareix i a París 2024 deixarà pas al "breaking" (ball artístic).

A Rio 2016 van entrar dos esports molt populars com van ser el golf i el rugby-7. Tòquio va ser molt més variat amb les inclusions del bàsquet 3 x 3, l'escalada esportiva, el surf i l'skate.

En definitiva, la història dels Jocs Olímpics ha patit canvis i alguns sobresalts. Decisions polítiques, guerres, conflictes diplomàtics... però també canvis a nivell esportiu. Us faríeu creus d’alguns esports que en algun moment han sigut olímpics i que ja no ho són! Als Jocs del 1900, celebrats a París, van competir-hi atletes amb la modalitat d’estirar la corda. Aquest va ser esport olímpic fins el 1920.
En aquella ocasió també la pilota basca va formar part de la competició.
Esports com el polo, la moto nàutica, el criquet... també van ser esports olímpics. Però van deixar de ser-ho. D’altres, com l’hoquei gel o el patinatge artístic han passat a formar part dels Jocs Olímpics d’Hivern.
 

 

  You may also like:

  Go to the shelf:

Creation date 16-07-2024 Last updated 16-07-2024