Dones i moviments feministes per la pau

Al llarg de la història i dels darrers segles, diferents figures femenines, grups de dones i moviments feministes d’arreu del món han fet una aposta agosarada i ferma per la Pau, i han mostrat el seu rebuig a les guerres, els conflictes armats, l’escalada bel·licista i la cultura de la mort promoguda pel militarisme i per la indústria armamentista.

En aquesta secció es volen visibilitzar aquestes dones singulars, organitzades en col·lectius i aquests grups socials que configuren i han configurat onades que han volgut posar les vides (de les persones, dels animals i les plantes) com una prioritat. En ocasions la motivació ha estat autoprotegir-se com a dones per no acabar essent botí de guerra. En altres ha estat per protegir els seus fills perquè no morin a les guerres. D’altres prevenir que les seves filles siguin violentades sexualment en els conflictes armats. En altres casos el motor ha estat defensar uns territoris i la seva naturalesa .En altres s’han volgut establir ponts d’entesa i convivència entre col·lectius enfrontats. En la majoria d’ocasions, ha estat... evitar el dolor, la tragèdia, l’angoixa, els desplaçaments forçosos, les onades de racisme, els genocidis, la justificació de la violència… En definitiva, defensar la VIDA.

Aquests impulsos per una cultura de la Pau i d’accions concretes per fer que les vides siguin possibles, i que mereixin ser viscudes, s’han donat des de diferents contrades, territoris i tots els continents, per part de defensores, activistes, polítiques, mares, agricultores, treballadores manuals, mestresses de casa, teòriques, científiques, pensadores, escriptores, artistes. Et convidem a conèixer-les, endinsant-te en les propostes que se’n fan aquí. També a sumar-te a les concentracions anomenades les “Vigilies per la pau i la no violència” promoguda per la col·lectiva “Dones X Dones”, tots els dijous a les 19 hores a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

“D’aquí a unes dècades, la relació entre el medi ambient,

els recursos i el conflicte podrà semblar gairebé

 tan òbvia com la connexió que avui veiem

entre els drets humans, la democràcia i la pau”

 

Wangari Maathai, guanyadora del Premi Nobel de la Pau, 2004

Els primers premis Nobel per la Pau es varen començar a atorgar l’any 1901. Des de llavors s’han guardonat 91 homes (83,4%) i només 18 dones (16,5%).

En aquest recull de llibres, us presentem algunes de les obres de les activistes i pensadores que van rebre aquest premi Nobel i informació rellevant sobre les seves vides i principals fites.

Des de diferents parts del món, elles han contribuït amb les seves reflexions i lideratges inspiradors a promoure la pau a través de la creació de moviments i organitzacions, a impulsar la mediació i fomentar la recuperació de les comunitats després d’un conflicte bèl·lic, a denunciar les violències sexuals i la vulneració dels drets humans en les guerres i exigir la seva reparació, i a promoure el desarmament, entre d’altres.

  Selecció de webs:

Us presentem testimonis en primera persona de les esfereïdores conseqüències de la guerra i de diverses estratègies de resiliència que han emprat les dones.  

Sovint separades dels seus familiars, detingudes, torturades o víctimes de les violències, a través d’aquests relats personals, recorrerem patiments silenciats i ignorats i vides  que fan front als desafiaments i traumes que provoquen els conflictes bèl·lics.

Des dels ulls de les dones, les guerres agafen dimensions personals i quotidianes que sovint queden invisibilitzades en la manera que se sol relatar la història.

En aquest recull de llibres podreu gaudir d’alguns clàssics de les grans teòriques pacifistes com ara Rosa Luxemburg (1871-1919), Virgina Woolf (1882-1941), Simone Weil (1909-1943) o l’actual Judith Butler, però també reflexionar, des de la perspectiva de gènere, entorn del paper de les dones  en les guerres i en la construcció de la pau, sovint també exemplificats a través de textos que aborden conflictes concrets a diferents parts del món.

Conjuntament amb els nens i les nenes, les dones representen la major part de les poblacions desplaçades i refugiades. En les guerres també s’utilitzen tàctiques especialment adreçades contra elles en forma de violències sexuals. Solen ser víctimes  directes dels conflictes bèl·lics, però també resilients lluitadores  i aferrissades defensores a favor de la pau i de la sostenibilitat de la vida. I malgrat això, han estat i continuen sent excloses repetidament de les negociacions i dels processos de pau. Aquesta exclusió fa que, un cop acabades les guerres, es limiti el seu accés a obtenir justícia per les violacions comeses dels seus drets i a participar en les lleis i la reconstrucció de les futures institucions públiques.

Per tot això, l’any 2000 el Consell de Seguretat de l’ONU va aprovar la resolució 1325 que insta a les dones a participar en la consolidació de la pau i la mediació ja que es demostra que la seva participació contribueix a una pau més sostenible, un major benestar i l’assoliment d’una democràcia més sòlida.   

  A les biblioteques trobaràs:

Cien años de discurso femenino sobre la guerra y la paz / Emilia Bea, Encarnación Fernández Ruiz-Gálvez, coordinadoras
Tres guinees / Virginia Woolf
La Guerra segons Simone Weil / Maite Larrauri ; [il·lustracions:] Max
Mujeres por la paz / [coordinadora: Stasa Zajovic]
Filosofía de la paz / Francisco Fernández Buey, Jordi Mir Garcia y Enric Prat Carvajal (eds.)
Las Mujeres y las guerras / Carol Cohn (ed.) ; prólogo de Cynthia Enloe
Violencia sexual y conflictos armados / Janie L. Leatherman ; prólogo de María Villellas Ariño
Globalización y militarismo : las preguntas feministas / Cynthia Enloe ; traducción de Marina Díaz Sanz
1325 mujeres tejiendo la paz / dirigido por Manuela Mesa Peinado y coordinado por Laura Alonso Cano
Las Mujeres y la paz : génesis y evolución de conceptualizaciones, símbolos y prácticas / Mª Dolores Mirón Pérez (dir.) ; Cándida Martínez López
Mujeres a favor de la paz : hacia un programa de acción / Ingeborg Breines, Dorota Gierycz y Betty A. Reardon ; traducción, María Teresa Cuervo y Elisa Fernández
Cuadros de la guerra / Concepción Arenal
Mujeres de maíz / Guiomar Rovira

  Selecció de webs:

A través de la ploma de diferents escriptores, heus aquí diferents històries de ficció on sovint trobareu dones com a protagonistes explicant-nos les vivències de la guerra més enllà de la primera línia de combat.  Sota el fons d’un escenari convuls i bèl·lic, les novel·les són capaces d’apropar-nos - de vegades, fins i tot amb major veracitat-, al vertader cor de les tenebres i mostrar-nos l’horror de la més crua realitat.

  A les biblioteques trobaràs:

Abaixeu les armes! / Bertha von Suttner
Como si yo no estuviera / Slavenka Drakulic
El Cel engabiat / Christine Leunens
Un Cel de plom / Carme Martí
El Pan de la guerra / Deborah Ellis
Regeneración / Pat Barker
La Voz dormida / Dulce Chacón
Petites dones / de L.M. Alcott ; il·lustrat per Jame's Prunier

Sabries explicar a la canalla què es la guerra? Ni tan sols amb els millors llibres il·lustrats es podria fer. I és que hi ha històries que mai s’haurien de viure i, encara menys, reviure. Hi ha històries que no s’haurien de narrar ni recordar mai. I les situacions doloroses fruit de les guerres són algunes d’aquestes històries. No resulta gens fàcil explicar-les i encara menys a la gent menuda, però moltes escriptores, traductores i il·lustradores han sentit la ferma i compromesa necessitat de fer-ho, per deixar testimoni i contribuir a la construcció d’un futur de pau i en pau. Si la quitxalla pot entendre la insensatesa de les guerres, si s’adonen de la facilitat per caure en les violències, potser tinguin la capacitat d’impulsar la pau. A continuació es mostren alguns dels intents de les creadores per apropar a la mainada les tremendes conseqüències de les guerres, amb una brillantor d’esperança a les plomes i pinzells.

  A les biblioteques trobaràs:

La Zapatilla roja / Karin Gruss ; Tobias Krejtschi
Podrías / Joana Raspall, Ignasi Blanch
La Bibliotecaria de Basora : una historia real de Iraq / ilustraciones y texto de Jeanette Winter
African-meninas : lideratge femení en el continent africà / il·lustracions de Sara Fratini i Ana Cebrián
Malala : pel dret de les nenes a l'educació / text de Raphaële Frier ; il·lustracions d'Aurélia Fronty
El Llapis màgic de la Malala / Malala Yousafzai amb Patricia McCormick ; il·lustrat per Kerascoët
¡Huye! / Marek Vadas ; ilustradora Daniela Olejníková
El Rey del cielo / Nicola Davies ; ilustrado por Laura Carlin
Una Montaña cualquiera / Fran Pintadera, Txell Darné
Per què tenim por? / text de Fran Pintadera ; il·lustracions d'Ana Sender ; traducció de Tina Vallès
Cues de somnis / text de Rita Sineiro ; il·lustracions de Laia Domènech ; traducció de Pere Comellas
La Guerra / José Jorge Letria, André Letria ; traducció: Susana Tornero Brugués
Del lado bueno / Marido Viale, Stéphanie Marchal
Trenfugiados / José Campanari ; [ilustraciones:] Evelyn Daviddi
El Senyor Guerra i la senyora Pau / [text: Joan de Déu Prats] ; [il·lustracions: Lluís Filella]
Les Botes del general : un conte per la pau / text d'Elisa Ramón ; il·lustracions de Francesc Rovira
El Principio / Paula Carballeira, Sonja Danowski
El Viatge / de Francesca Sanna
Blava és la pau / Glòria Gómez de la Tia, Sandra Aguilar
La Pau / text: Irene Verdú ; il·lustracions: Daniel García Moragues
Wangari Maathai : la dona que va plantar milions d'arbres / text deFranck Prévot ; il·lustracions d'Aurélia Fronty
El Jardí de la pau : conte per entendre els refugiats en la infància / Mercedes Bermejo i José Antonio Luengo, Andrés Pabón

Què en sabem realment de les guerres? Dinem i sopem davant d’imatges de ciutats ensorrades, imatges de famílies forçades a desplaçar-se amb una mà davant i una altra darrera per fugir de les bales, les bombes i els drons, imatges de persones de totes les edats i orígens mortes amb cossos ferits, lacerats, ensangonats, trinxats i mutilats. Però de vegades s’obvien altres efectes, altres seqüeles que roseguen per dins, altres efectes duradors en el temps que tenen un impacte diferencial en les ments, les vides i els cossos femenins, de dones i de nenes. En la proposta de pel·lícules i documentals que se’n fa es visibilitzen aquestes conseqüències, moltes vegades oblidades.

  A les biblioteques trobaràs:

La Vida secreta de las palabras / una película de Isabel Coixet
Anónima : una mujer en Berlín / un film de Max Färberböck
El Secreto de Esma : Grbavica / una película de Jasmila Zbanic
Gilaneh / una película de Rakhshan Bani Etemad, Mohsen Abdolvahab
Rebelde / un film de Kim Nguyen
Hiroshima, mon amour / dirigida por Alain Resnais
Él me llamó Malala / directed by Davis Guggenheim

  Selecció de webs:

 
 • Dones de Catalunya a Pequín : per a la igualtat, el desenvolupament i la pau, mirar el món a través dels ulls de les dones : IV Conferència Mundial de les Nacions Unides sobre les Dones, Fòrum d'ONG Pequín 95
  Autoria : UN World Conference on Women (4a : 1995 : Pequín)
  NGO Forum on Women (1995 : Pequín)
  Publicació : [Barcelona] : Institut Català de la Dona, Generalitat de Catalunya, 1995
  ISBN: 8439338791
   
 • Dones i municipi : propostes d'actuació local sobre els Acords de Pequín : IV Conferència mundial sobre les dones. Setembre, 1995 / treball elaborat pel Grup de la Dona de la Federació de Municipis de Catalunya 
  Autoria : Federació de Municipis de Catalunya. Grup de la Dona
  Publicació : Barcelona : Federació de Municipis de Catalunya, DL 1998
  ISBN : 8487286305
 • VI Jornadas sobre Colombia : mujeres y conflicto en Colombia / [Taula Catalana por la Paz y los Derechos Humanos en Colombia]
  Congrés : Jornades sobre Colòmbia (6es : 2008 : Barcelona)
  Publicació : Barcelona : Taula Catalana por la Paz y los Derechos Humanos en Colombia, [2008?]
   
 • El Paper dels governs locals en la construcció de la pau : resultats de la conferència de Barcelona, setembre 2007 = El papel de los gobiernos locales en la construcción de la paz = The role of local authorities in peace Building
  Publicació : [Barcelona] : Diputació de Barcelona : Ajuntament de Barcelona, [2007]
  Autor/Artista     Conferencia Internacional sobre el Paper dels Governs Locals en la Construcció de la Pau (2007 : Barcelona)
 • Dones de Catalunya a Pequín : per a la igualtat, el desenvolupament i la pau, mirar el món a través dels ulls de les dones : IV Conferència Mundial de les Nacions Unides sobre les Dones, Fòrum d'ONG Pequín 95
  Publicació [Barcelona] : Institut Català de la Dona, Generalitat de Catalunya, 1995
  Autor/Artista UN World Conference on Women (4a : 1995 : Pequín)
  NGO Forum on Women (1995 : Pequín)
  ISBN      8439338791

  Selecció de webs:

Data de creació 17-10-2023 Última actualització 02-11-2023