Recomanació

La Senyoreta Else

Schnitzler, Arthur,

Barcelona : Quaderns Crema, 1997

L'autor que a més d'escriptor fou un neuròleg austríac, fou conegut per les seves obres teatrals, on va ser crític amb la societat vienesa de principis del s.XX. 
Aquesta breu novel·la fou escrita el 1924. Va tenir una bona acceptació.

Destaca pel monòleg interior constant de la protagonista que s'entrellaça amb diàlegs, i fa que es pugui mantenir el ritme del text, a més d'empatitzar amb l'Else per conèixer els seus pensaments en tot moment. L'autor, home, aconsegueix fer un relat d'una protagonista, dona, fent una introspecció psicològica molt encertada d'acord amb els coneixements de psiconàlisi que té l'autor.

L'Else és una noia jove que pertany a l'alta societat vienesa i a través d'ella l'autor ens aproxima a una societat acomodada que segueix unes convencions socials acceptades en col·lectivitat però que en el terreny individual desapareixen.

La trama té un plantejament lineal amb girs que porten a la protagonista a prendre una decisió important. En una època on es comença a reformular les relacions de gènere, l'Else esdevé un objecte d'intercanvi. Redactat en temps present i coneixent les reflexions de la protagonista, esdevé un relat molt sincer i interessant.


Més informació:

Recomanat per Bibliobús Guilleries

15/04/2019