Recomanació

La Cárcel más grande de la Tierra :

Pappé, Ilan

Madrid : Capitán Swing, 2017

Sovint llegim notícies d’actualitat que, com sol passar, cal entendre-les en el seu context i, altra vegada, recórrer a la història per a comprendre què ens ha portat fins aquí. És l’exemple de l’enrenou creat arran de la celebració del Festival d’Eurovisió 2019 a Israel.

Coneixem els orígens del conflicte a Palestina? 
Ilan Pappé, professor d’història a la Universitat de Exeter (Anglaterra) i activista polític, ens ofereix una aproximació a la història de l’ocupació israeliana de Palestina, fins i tot abans de que es fes efectiva arran de la Guerra dels Sis Dies (1967).

Amb "La Cárcel más grande de la Tierra", una història de los territorios ocupados, l’autor aprofita noves fonts historiogràfiques, fruit de la desclassificació de documents d’arxiu, per explicar les polítiques implementades per l’estat d’Israel en la gestió dels territoris ocupats, i en el control de la població que hi viu. Lluny de veure-les com a conseqüències del conflicte, l’autor ens les assenyala com una estratègia planificada de l’estat que ha acabat convertint Cisjordània en el que qualifica de “presó a l’aire lliure”.

Una obra que va més enllà de l’anàlisi històric, essent, com ja ha vingut assenyalant l’autor en altres obres anteriors, un compromís de denúncia de la injustícia i la manca de voluntat internacional d’implicar-se en un conflicte que no sembla proper al seu final.
 

Més informació:

Recomanat per Bib. Sant Roc. Badalona

23/09/2019