Recomanació

El Olor de las casas de los demás

Hitchcock, Bonnie-Sue

Madrid : Maeva, cop. 2017

El olor de las casas de los demás, cases situades a Alaska. Es tracta de la primera novel·la que escriu Bonnie-Sue Hitchcock i amb la qual ha guanyat el premi a la millor novel·la juvenil a la Fira de Frankfurt 2017.

Bonnie-Sue Hitchcock és alasquenya i es nota que estima la seva terra, alguna cosa que deixa molt clar en l'entrevista que s'inclou al final del llibre. A través d'aquesta entrevista, a més, podem conèixer una mica millor a aquesta autora, ja que té un estil narratiu molt elegant, bell i també, una mica poètic. Et transmet l'amor cap a Alaska descobrint-te moltes coses sobre aquest Estat.

La novel·la es situa a Fairbanks, Alaska, 1970. La vida transcorre de forma plàcida en ella i per als protagonistes de la novel·la. Ruth, Dora, Alyce i Hank. Cadascun d'ells ha de fer front a situacions que els marcaran. Ruth, per exemple, viu obsessionada amb què la seva mare la recordi mentre que Dora ha de fer front a un pare maltractador. Vides que, d'alguna forma, marquen les seves cases i les impregnen amb una olor molt peculiar.

El olor de las casas de los demás és una novel·la romàntica i, al mateix temps, social. En ella es compaginen, gairebé de forma paral·lela, moments dolços amb uns altres més dolorosos que et fan reaccionar. Aquests moments durs estan protagonitzats per Dora. El lector pateix amb ella i és sent una mica impotent davant els maltractaments que rep. M'agrada que l'autora no li hagi donat a la seva novel·la un matís rosa, que no hagi presentat la vida en Fairbanks d'una forma molt idíl·lica sinó real. La societat d'aquesta ciutat està perfectament representada. Però, quan la llegim, hem de tenir en compte el moment en el qual transcorre l'acció: 1970.

És també una novel·la coral. No hi ha un protagonista absolut sinó varis: Ruth, Hank, Alyce, Dora, Bunyol, Lily o Bunny. Personatges amb forts trets, amb una personalitat que els defineix i fa que no siguin invisibles al lector. 

La veritat és que aquesta novel·la té molts matisos. No et canses de llegir-la. Té alguna cosa que et sedueix i atrapa. Et sents a gust amb ella, endinsant-te en la freda Alaska. Bonnie-Sue Hitchcock sap connectar amb el lector. Un lector que no es cenyeix als 16 anys sinó que va molt més enllà.

Més informació:

Recomanat per Miquel Serrano. Bib. Bellvitge. L'Hospitalet de Llobregat

20/02/2024