Recomanació

Claus i Lucas

Kristof, Agota,

Barcelona : Ara Llibres, 2019

Un llibre, encara que sigui molt trist, mai no serà tan trist com una vida. (Agota Kristof)

Claus i Lucas, és el títol que engloba la trilogia formada per: El gran quadern (1986), La prova (1988) i La tercera mentida (1991). 
Són tres llibres escrits en moments diferents, però que tenen un fil conductor, les vides dels dos germans bessons, Claus i Lucas, en un país en guerra ocupat per un exèrcit estranger.  A causa de la guerra, han de viure amb la seva àvia, que tothom anomena la bruixa, una vella analfabeta, bruta i sense sentiments. Els dos germans hauran d’anar superant moltes adversitats al llarg de la seva vida.

Inspirat en la vida de l’autora, Agota Kristof, que va marxar del seu país natal, Hongria, per motius polítics i es va exiliar a Suïssa, on va aprendre el francès, idioma en què va escriure l’obra.  En el llibre, Kristof reflecteix la crueltat de la guerra i dels règims totalitaris. Encara que aquest llibre va més enllà, ens fa reflexionar sobre la complexitat humana, sobre la crueltat, la supervivència... però també ens parla, de com les mentides, poden ser necessàries per poder sobreviure en un món de guerres.

Claus i Lucas, és una novel.la impactant, que no et deixarà indiferent. D’aquells llibres que necessites un temps per pair, i que dies després continues pensant en ell. És una història dura, però també és un llibre extraordinari, fantàsticament escrit, una joia que no us podeu perdre.

Més informació:

Recomanat per Bib. Joan Margarit. Sant Just Desvern.

16/03/2022