Recomanació

El insulto

El Insulto

Barcelona : A Contracorriente, cop. 2018

“El insulto” és una pel·lícula libanesa del 2017 dirigida per Ziad Doueiri. Va rebre diferents premis, destaquen la nominació a l’Òscar com a millor pel·lícula de parla no anglesa i millor actor a Kamel El Basha, en el paper de Yasse, el veí palestí, al Festival de Venècia del 2017.

Toni, un cristià libanès rega les plantes del seu balcó. Accidentalment li cau aigua a sobre del palestí Yasser. A partir d'aquest fet es produeix una forta baralla entre els dos. El cas acaba a la justícia i pren una dimensió nacional enfrontant palestins i cristians libanesos.

La trama está situada en el Beirut actual. A partir d’una simple discussió entre dos veïns, anem entrant poc a poc en una situació descontrolada a molts nivells.  Aquesta pel·lícula té com a rerafons la guerra del Líban (1970-1995). Encara que la guerra feia temps que s’havia acabat, és evident que continua present en els dos protagonistes, els dos veïns, el cristià i el palestí. Les ferides de la guerra están presents en ells i la dificultat de convivència entre aquestes dues comunitats. Aquests són els punts clau en el desenvolupament del film.

Cal destacar el ritme trepidant  d’aquesta història, que va in crescendo en una història que cada vegada es va complicant més.

A més del tema central del film, la disputa entre els dos veïns, fantàsticament interpretats pels dos actors, hi ha molts temes que van sortint i que li sumen interés al film: el paper de la justícia, els mitjans de comunicació, el paper de les dones, etc…

Sense adonar-nos en anem entrant a conèixer una mica més la història complexa d’aquest país, el Líban.  

Podeu tastar una miqueta de la pel·lícula aquí

 

Recomanació feta per Glòria Soler. Biblioteca Central de Terrassa

07/05/2020