Recomanació

Planetari

Isaac, Joan

Girona : Llibres del Segle, [2019]

Una cançó, un llibre! Això si que és una bona idea! Us imagineu que cada cançó tingués el seu llibre? O el seu conte? O el seu àlbum il·lustrat? Seria genial. Doncs aquí us  presento un exemple bonic d’aquest binomi fantàstic: música i llibre. És tracta d’una cançó  amb lletra i música d’en Joan Isaac, amb il·lustracions  de Daniel Sesé i editat per Llibres del Segle.

Escoltes la cançó mentre passes pàgines del llibre i et submergeixes en un Planetari personal, on se’ns presenten els satèl·lits i els planetes del nostre sistema solar.  Un imaginari de fantasia, on la Lluna, els planetes i les constel·lacions es personifiquen i celebren un casament, una festa, una trobada plena d’alegria, d’amor i amistat.

Apareix la Lluna vestida de núvia, l’Ossa Major amb un ram de flors, un Príncep d’Orió, Mart parant la taula , Venus, Neptú amb petxines blanques, Júpiter jugant amb serpentines,  Saturn,  el Sol... i personatges aventurers que volen per l’espai. Un Planetari fantàstic, màgic que desperta la imaginació.

La lletra, la música i les il·lustracions precioses es complementen meravellosament. Imatges ben definides, imatges planes, sense profunditats, imatges que floten en l’espai,  sobre un fons negre, el negre de l’univers, el negre de la immensitat, del desconegut. I la música sona i sentim el ritme de les òrbites planetàries i la dels satèl·lits, com la nostra Lluna. Una música que ens transporta en l’espai immens de l’univers on sembla que l’equilibri i l’ harmonia imperen. Però hi ha una excepció, la nostra  estimada Terra, habitada pels humans. Mentre tots celebren l’alegria de l’univers, sembla que la Terra, la nostra Terra, està trista… “del planeta blau no hi ha ningú, diuen que navega cap enlloc, al banquet de les estrelles avui no hi ha lloc per la tristor…”

Aquesta cançó-llibre és un petit regal pels sentits, per a tothom,  tan pels grans com pels petits. Gaudiu-lo,  compartiu-lo. Aquí una petita presentació en format vídeo:

 

La cançó està inclosa també, en el darrer disc del cantautor català Joan Isaac, "L’estació dels somnis", on trobem una versió de la cançó també en castellà.

Més informació:

Recomanat per Anna Artigues. Bib. Salvador Vives Casajuana. Sant Vicenç de Castellet

10/12/2020