Recomanació

Passatge al nou món

Passatge al nou món

Juste, Tània

Barcelona : Columna, 2018

Una novel·la històrica que es llegeix amb molta facilitat gràcies a que barreja un context real amb aventures, entreteniment, romanticisme, luxes i penúries, guerres i jocs psicològics entre els personatges i  amb un final absolutament inesperat que deixa bones sensacions a l’estil de la literatura “Feel good”. Així que si et vols sentir bé i desconnectar de totes les preocupacions, et recomano que t’endinsis en la lectura i que gaudeixis de l’experiència!

Al maig de 1918 la Berta, una noia de només 20 anys filla d’un industrial de classe mitjana de Barcelona, s’embarca al transatlàntic “Reina Victoria” amb destí a l’Argentina, on ha de contraure matrimoni amb Julio Mitchell, un home més gran que ella i que és amic del seu pare. Ella gairebé no el coneix. Només l’ha vist un parell de vegades quan era pràcticament una nena i en té un record molt difús, però no vol ser una càrrega per al seu pare, que s'ha tornat a casar després de quedar vidu, i veu amb bons ulls començar una nova vida i convertir-se en la mestressa d’una finca ramadera al mig de la Patagònia. El seu futur marit és un bon home, treballador, sensible i adinerat que li ha pagat el viatge en primera classe. Allà al vaixell, enmig d’un luxe que li sembla gairebé insuportable, coneix a la reservada i enigmàtica Irina, que és la filla d’una famosa ballarina que viatja per tot el món.

Les dues joves tenen la mateixa edat i uns valors molts similars i al cap de poques setmanes es fan íntimes amigues. Les dues defugen les normes encotillades i les persones estirades que s’allunyen de la seva manera senzilla d’entendre el món, per això s’escapen sempre que poden a conèixer en quines condicions viatgen la resta de passatgers que no tenen gaires recursos i totes dues poden veure els contrastos socials que es produeixen també en aquell viatge a a alta mar, dins d’aquell vaixell impressionant.

Totes les persones que emigren cap a Amèrica fugint de la Guerra que devasta Europa tenen una història que explicar i uns somnis per complir. Tots imaginen una vida millor. Tots tenen unes expectatives, però res és el que sembla i aquestes joves intrèpides agafaran les regnes dels seus destins i deixaran al lector completament emocionat.

Un desafortunat incident dona un gir molt inesperat a la història de les dues amigues. Tot just  arriben a Amèrica han de prendre una decisió molt arriscada que encara no saben cap a on les portarà però que unirà les seves vides per sempre.

Realment suposa una sorpresa molt agradable per al lector que les dues joves protagonistes d’aquesta novel·la ambientada a principis del segle XX siguin tan valentes i resolutives. Els fets passen molt sobtadament i la capacitat de reaccionar serà la peça clau per tenir èxit. Ho aconseguiran?

Tània Juste (Barcelona, 1972) és una escriptora catalana. Llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona, actualment viu a Sant Cugat del Vallès.

L'any 2009 va publicar la seva primera novel·la, “A flor de pell”, ambientada a la Barcelona dels anys vint en plena dictadura de Primo de Rivera. El 2012 publica “Els anys robats”, un homenatge als aviadors republicans durant la Guerra Civil. El 2014 surt a la llum “L'hospital dels pobres”, que transcorre durant la construcció de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

Compagina l'escriptura amb feines de traducció al català i al castellà i amb col·laboracions en llibres col·lectius. Ha participat en l'antologia “Veus de la nova narrativa catalana” (Empúries, 2010), com a autora i com a traductora. L'any 2015 guanya el Premi Néstor Luján per la novel·la “Temps de família”.

 

 

 

Més informació:

Recomanat per Susi Rodríguez. Bib. Districte 3. Terrassa

10/12/2020