Recomanació

Les mares no

Les Mares no

Agirre, Katixa

Barcelona : Ara Llibres, setembre del 2020

A una casa de bona família del País Basc una mare mata als seus dos nadons. La premsa serveix l’escàndol a l’opinió pública, i aquesta, horroritzada, es prepara per al judici paral·lel. Mentrestant, una escriptora trenca aigües i, en ple part, recorda que coneix la infanticida de quan era molt jove.

És una narració punyent i honesta escrita en primera persona que contraposa la situació de dues dones: la d’una escriptora amb una parella estable que acaba de tenir un fill (i que és la veu narrativa de la novel·la) i la d’una pintora, també mare primerenca amb psicosi i trastorns de l’alimentació no diagnosticats, que acaba ofegant els seus nadons bessons a la banyera.

Es tracta d’una novel·la trencadora, dura i cruel que fa un repàs brutal sobre els infanticidis que s’han produït en tots els temps (des de la mitologia, la literatura, la no ficció i la història). Alhora, relata el procés d’escriptura d’un llibre sobre aquest tema tabú. Mostra la cara fosca de la maternitat i trenca tota una sèrie de mites al voltant de les dones que acaben de parir. Ens ensenya que la incomoditat, el cansament i el rebuig cap als fills no té res d’excepcional en el pensament de les mares. Però encara va més lluny perquè ens explica que les mares també senten desig de tenir relacions extramatrimonials durant l’embaràs i de dedicar-se a altres coses que no tenen res a veure amb cuidar els fills quan ja han parit.

Segurament no s’ha escrit mai una novel·la sobre l’infanticidi i tots els sentiments silenciats i condemnats al voltant de la maternitat, d’una manera tan feminista, tan sincera i tan brillant. Una lectura molt interessant i molt recomanable!

Katixa Agirre (Vitoria-Gasteiz, 1981). És escriptora i professora universitària. Doctorada en Comunicació Audiovisual va treballar com a columnista per a mitjans com el Diario de Noticias de Álaba i el Argia, entre d'altres. Ha publicat reculls de contes i llibres infantils però Les mares no és l’obra que li ha reportat més reconeixement com a autora i l’ha donat a conèixer al gran públic. Escriu en basc i ha estat traduïda al castellà, al català i altres idiomes com el francès, el danès i el búlgar.

eBiblio

Més informació:

 

L’autora a les biblioteques

Vikipèdia

A twitter 

A Facebook

Recomanat per Susi Rodríguez

27/04/2021