Recomanació

La Ciutat i la casa

Ginzburg, Natalia,

Barcelona : Club Editor, 2017

Natalia Ginzburg (Palerm, 1916 – Roma, 1991),dona compromesa i intel·lectual de primer ordre, escriptora tant de novel·la com d’assaig i teatre, és una de les veus italianes més importants de la literatura del segle XX. En la seva obra explora les relacions familiars, la política dels anys del feixisme i dels anys posteriors.

De jove va conèixer l'editor d'esquerres Leone Ginzburg, amb qui es va casar i va compartir militància. Al 1940 van ser perseguits pel règim feixista. El seu marit va ser arrestat per la Gestapo i torturat fins a la mort, i ella es va quedar vídua amb tres fills. Quan va acabar la guerra, es va dedicar a l'escriptura i a la traducció i es va casar amb Gabriele Baldini, amb qui va tenir dos fills. El 1983 va entrar al parlament com a diputada comunista. 

La ciutat i la casa (1984) publicada pel Club Editor, amb traducció de Meritxell Cucurella-Jorba, és la seva última novel·la, està construïda a partir de les cartes que s’envien uns amics -el cercle íntim de Giuseppe-  que ha marxat a Americà. S’expliquen les coses que s’escrivien a les cartes ( abans de l’era digital ), coses íntimes, fragments de vida entre Roma, l’Úmbria i Amèrica. Les cartes encaixen a la perfecció i amb el que diuen i el que no diuen, et permeten anar coneixent el que amaguen les ànimes dels seus protagonistes al llarg del pas del temps.

Amb una escriptura aparentment senzilla, la novel·la ens fa de mirall i posa en qüestió molts aspectes, tant polítics i socials , com existencials: els rols familiars dins la tradició patriarcal, la necessitat d’explicar-se als altres, la provisionalitat de tot...
Les frases tenen allò essencial del que volen dir, res superflu, si us agrada subratllar, prepareu-vos! no parareu.

“Les cases es poden vendre o deixar a altres persones, però sempre es conserven dins d’un mateix”, diu el Giuseppe al seu fill, l’Alberico, en una carta.

Més informació:

Recomanat per Bib. Ca l'Oliveres. Lliçà d'Amunt.

16/01/2024