Recomanació

Hijos del carbón

Sabugal, Noemí G.

Barcelona : Alfaguara, septiembre de 2020

Noemí Sabugal neix a la província de Lleó. Filla i néta de miners, coneix de primera mà tot el que envolta el món del carbó . Periodista de professió, ha obtingut diferents premis i reconeixement en la seva trajectòria com a escriptora de novel·les i assajos. Són obres seves "El asesinato de Socrates", "Al acecho", "Una chica sin suerte", el breu assaig "Como trabajar en prensa y alimentar a la musa", així com el reportatge "De cruce de caminos a cruce de culturas".
 
"Hijos del Carbón" és un passeig pel temps. Explica com es formen les colònies entorn del món del carbó fent un recorregut per tota Espanya i com les seves gents es veuen absorbides per la mina, tant dins com fora. El naixement d’aquestes colònies aplega totes les activitats de les famílies (escoles, economats, poliesportius, cinemes, teatres....). Podem veure el paper tan significatiu de la dona, el sentiment d'identitat dels miners també marcats pel patiment, la por i el dolor.
 
Si el carbó va ser un mineral molt apreciat pel seu ús, actualment veiem com per motius ecològics és tanquen les mines per la seva acció contaminant. Aquest fet pot ser necessari per limitar emissions de CO₂, i a la vegada està generant un canvi molt radical a les conques mineres desproveïdes de recursos socioeconòmics per la subsistència dels seus habitants.
 
Aquest llibre, tot i ser catalogat com a novel·la, és més aviat un llibre de viatge, un viatge per les conques mineres com diu la seva autora. Un viatge físic i sentimental entorn aquest mineral que, ara vingut a menys, havia canviat tant el paisatge com la vida dels seus habitants.

Més informació:

Recomanat per Conchi Fernández. Bib. La Llagosta

16/03/2022