Recomanació

En llamas :

Wrangham, Richard W.

Madrid : Capitán Swing, [2019]

Richard Wrangham (Regne Unit, 1948) és antropòleg i primatòleg. Els seus estudis inclouen el comportament dels simis, l’evolució humana, la violència i la cuina. És professor d’Antropologia Biològica a la Universitat de Harvard i de Biologia del comportament de primats al Museu Peabody. Es va formar com a investigador al centre d’estudi de camp de ximpanzés de Jane Goodall a Tanzània.

Ha escrit diversos articles científics i és conegut pel llibre "Demonic Males", on estudia els tipus de violència en els ximpanzés. Més endavant escriu "En llamas : cómo la cocina nos hizo humanos".
En aquest llibre dóna resposta a una pregunta que tots ens hem fet alguna vegada: D’on venim?, i més específicament: Què és el que ens va fer humans?

Segons el seu parer, l’origen és el foc, l’ús del qual, va influir en el desenvolupament físic i social de l’home. És a dir, el fet que l’homo comencés a cuinar els aliments, va provocar la contracció del tracte digestiu i el creixement del cervell, i el temps que s’emprava abans en mastegar i fer la digestió, ara el podien usar per anar a caçar o cuidar el campament. Per altra banda, tenir un foc encès es va començar a entendre com a una llar, on la unitat familiar es reunia per a menjar i socialitzar, i d’aquí sorgiria l’estructura social, on cada individu tindria unes tasques assignades per tal d’aconseguir aliments per a la supervivència.

La seva hipòtesi és molt convincent, i està molt ben argumentada. És un llibre que convida a pensar.

 

Més informació:

Recomanat per Bibliobús Cavall Bernat

27/03/2024