El Asesino tímido
Nascuda a Barcelona l’any 1961, Clara Usón, tot i que va exercir inicialment l’advocacia, aviat abandonà aquesta professió per dedicar-se plenament a l’escriptura. Amb la seva primera novel·la, Noches de San Juan, va obtenir el premi Femenino Lumen, l’any 1998, al que li van seguir el premi Biblioteca Breve de Seix Barral per Corazón de Napalm, l’any 2009, i el Premio Nacional de la Crítica, així com el Premio Ciudad de Barcelona i el VII Premio por la Cultura Mediterránea per La hija del Este, l’any 2013. La seva darrera novel·la, El asesino tímido, ha estat guardonada amb el premi de literatura Sor Juana Inés de la Cruz 2018, un guardó convocat per la Feria Internacional del Libro de Guadalajara, a Mèxic, que s’atorga a la millor novel·la escrita en llengua espanyola, amb el propòsit de difondre la literatura escrita per dones.
"El asesino tímido" és una novel·la en la que s’entrecreuen, s’embasten magistralment, diferents trames: la de Sandra Mozarowsky, una jove actriu del “destape” dels anys 70, la de la pròpia escriptora, la de la joventut dels espanyols en plena transició, la d’una dona amb una carrera professional condemnada a ser mestressa de casa i la del filòsof austríac Ludwig Wittengstein.
Clara Usón utilitza les estranyes circumstàncies que envolten la mort de l’actriu Sandra Mozarowsky per reflexionar sobre el sentit de la vida, per discórrer sobre el suïcidi (l’homicidi tímid, segons Cesare Pavese), obsessió de l’escriptora, així com per explicar el seu propi procés d’autodestrucció, el seu descens a l’infern.
La relació mare-filla, no lliure de desacords, complexa i difícil en una època de repressió, és un dels grans temes que aborda l’escriptora a la seva novel·la: “Siempre tuve una relación difícil con ella. Fue una mujer que odió la vida que le habían obligado a llevar.” (Colomer, 2018). Tot i la seva complicada relació, Clara Usón reconeix que “cuando me acerqué al abismo, ella vino al rescate.” (Colomer, 2018). El propòsit de Clara Usón és retre homenatge a la seva mare, a ella i a tots aquelles dones que van viure i van ser víctimes del franquisme.
Clara Usón ens mostra a El asesino tímido una excel·lent destresa i mestria en l’alternança de les trames i de les disquisicions metafísiques; una escriptura valenta quant a la forma i al contingut, “una escritura desatada”, sense ordre, però amb una única regla, la de la discrepància; Clara Usón ens delecta amb un llenguatge exquisit i curós; no en va és una de les escriptores més importants en el panorama literari actual.
Més informació:
Recomanat per Bib. Bellavista. Les Franqueses del Vallès.