Cervantes para cabras, Marx para ovejas
Cervantes para cabras, Marx para ovejas
Sevilla : Maclein y Parker, abril de 2018
Podria ser una novel·la històrica, per explicar un moment determinat d'Espanya (la Segona República); podria ser un drama rural, ja que narra les peripècies d'alguns veïns d'Abra, un poble de la província de Còrdova; o un text costumista pels oficis i la gent que apareixen... Però és tot això i molt més. És un llibre de rabiosa actualitat. Un jove deprimit pel determinisme d'haver nascut en la família i lloc que li ha tocat i per haver-se de dedicar a un ofici que li ve del pare i que troba sense sentit, troba el seu lloc a través de la lectura d’El Quijote. La lectura el rescata i es converteix en la millor teràpia. Diem que és una obra d'actualitat perquè alguns joves postpandèmia també troben absurda aquesta societat que no els deixa desenvolupar-se d'una manera fluida i amable. Trobar feina és com una gran fita costeruda. O, una vegada es treballa, qualsevol iniciativa queda encotillada per normes interessades i plenes de prejudicis. Però no penseu pas que el contingut és negatiu. Tot i el drama de coincidir l'acabament del llibre amb la Guerra Civil espanyola, el missatge final és molt positiu (i si no, espereu a llegir què serà l'Ínsula Esperanza).
Els personatges principals són Mateo, un jove pastor i un mestre d'escola, Lázaro Esquivel. Són un Quijote i Sancho d'una època diferent de la de Cervantes, envoltats per molts altres habitants del poble, amb funcions tan importants com la de carter d'una zona rural. A més d'algunes persones reals com Juan Ramón Jiménez i Zenobia Camprubí, Lorca o Ramón J. Sender.
El llibre està dividit en capítols titulats de manera descriptiva com a El Quijote original. Però hi ha un altre llibre protagonista: El capital. Arriba un moment en què Mateo no en té prou amb Cervantes i demana un altre text digne de ser llegit i el de Marx és l'elegit (serà Làzaro qui li proporciona). El pastor procedeix llavors a llegir el text al seu ramat, detectant preferències: les ovelles són cervantines i les cabres marxistes. El llibre sencer està ple d'humor.
L'autor, Pablo Santiago Chiquero (Valenzuela, Córdoba, 1981), és llicenciat en periodisme i ha treballat com a guionista per a Canal Sur. Actualment viu a Heidelberg (Alemanya). Ha publicat 'Historias del Guadalquivir', un viatge antropològic i literari per Andalusia i 'Once goles y la vida mientras', relats literaris sobre futbol.
Us ben asseguro que les aventures i desventures d'aquests Quijote i Sancho a la cordovesa no us deixaran indiferents. Tot i que aparentment té una estructura que sembla antiga, gairebé barroca, és un text inoblidable, d'aquells que deixen un bon regust.
Més informació:
Recomanat per Anabel López. Bib. Montserrat Roig. Sant Feliu de Llobregat.