Recomanació

Moby Dick

Melville, Herman,

Barcelona : Edicions 62, 2007

Publicada l’any 1851 i considerada una de les obres fonamentals de la literatura mundial. Narra la història del jove Ismael, que s’embarca en un vaixell balener comandat pel capità Ahab. Aquest personatge viu completament obsessionat a caçar una balena blanca que li va arrencar una cama, en defensar-se al ser atacada. Ahab, carismàtic, impulsiu i dotat d’una forta personalitat arrossegarà a tota la tripulació en la seva carrera de venjança.

Lluny de ser una història senzilla d’aventures marítimes ens troben davant d’una obra estimulant, reflexiva, plena de metàfores, símbols i al·legories. Hi trobem aspectes sobre la religió, política, filosofia, biologia, ètica cristiana i psicologia. Ismael ens il·lustra amb mil detalls en relació a la vida al mar en general i la caça de la balena en particular, amb termes nàutics i informació molt descriptiva, que proporciona profunditat i realisme al relat.

Però Moby Dick, en essència, és la història de la humanitat. Ens mostra la fragilitat de l’ésser humà davant la immensitat de la natura, salvatge, poderosa i indomable. L’home, prepotent, venjatiu, obsessiu i dominat vol imposar-se sobre la natura, en lloc de cohabitar harmònicament amb ella, i en aquest deliri l’únic que aconsegueix és la seva pròpia destrucció.

Recomanat per Eva Torné.  Biblioteca Pompeu Fabra - Mataró

Herman Melville a l'eBiblio

18/07/2022