Recomanació

La Formació d'una marquesa

Burnett, Frances Hodgson,

Barcelona : Viena Edicions, juny del 2021
> Veure disponibilitat a l’eBiblio (castellà)

La primera part d'aquesta novel·la transcorre com una història costumista divertida, de caire romàntic, plena d'ironia i crítica fina a la societat victoriana i amb un retrat gairebé caricaturesc dels personatges (protagonista inclosa). A la segona part la trama canvia sobtadament i es transforma en una història sinistra, d'intriga, amb espurnes de terror gòtic, que ens manté en tensió fins al final.

L'Emily Fox-Seton és soltera, té trenta-quatre anys i viu a una humil però decent pensió. No té família ni recursos econòmics i es veu obligada a fer alguna tasca per guanyar-se la vida. Dotada d'un bon cor, un caràcter amable i servicial i una voluntat ferma, es dedica a fer encàrrecs per a senyores de l'alta societat i exerceix de dama de companyia.

Lady Maria Bayne, una vella aristòcrata, molt ben relacionada, intel·ligent i amb la llengua una mica afilada, li agafa molt afecte i li demana que vingui uns dies a la seva mansió del camp, on hi haurà convidats, i s'encarregui de tot el necessari per a l’estada. Entre els convidats hi ha el nebot de Lady Maria, un marques viudo que vol tornar-se a casar.

Fent ostentació d'una magnífica capacitat narrativa l'escriptora ens condueix per un laberint ple de girs inesperats i barreja els diferents gèneres literaris de manera brillant.

Una novel·la deliciosa que compte amb la meravellosa traducció de la guardonada Marta Pera Cucurell.

Recomanat per: Eva Torné. Biblioteca Pompeu Fabra. Mataró

16/05/2022