Guies de lectura

Guia Maresme 2015: Balls i danses del Maresme

Guia Maresme 2015: Balls i danses del Maresme

Les Biblioteques Municipals del Maresme presentem la guia de recursos d'enguany en què els balls i danses tradicionals prenen protagonisme. Els antropòlegs expliquen que la dansa és inherent a l'home. Es conserven pintures rupestres amb escenes de dansa. Els nens ja des de ben petits es mouen al ritme d'un so que els agrada. Per què es balla? Doncs segons els estudiosos per comunicar-se amb una divinitat, explicar un relat, posar en relació els membres d'un grup o seduir la per­sona desitjada. Segons Aureli Capmany, destacat folklorista català, la dansa és l'expressió i la manifestació més completa que l'home i la dona poden fer amb el propi cos, i més si al ball s'hi afegeix el cant.

Aquesta guia és fruit d'un treball de recerca, per al qual s'han consultat nombroses fonts documentals, així com experts en la matèria que ens han ajudat a recopilar i a recuperar aquella cultura tradicional que resta desconeguda al públic en general. Es tracta d'un recull inèdit de tota aquella informació sobre balls populars que trobareu a les biblioteques de la nostra comarca: des de balls genèrics a ocasions de ball; des dels balls socials en què participava tothom al ball restringit a un grup que el representa. La diversitat és quantiosa i és impossible d'encabir totes les manifestacions de cada municipi. Alguns municipis que no surten en aquesta guia no estan absents de danses tradicionals: de Dosrius coneixem la tradició de fer ball al voltant de l'arbre de maig; de Sant Iscle de Vallalta, el Ball de Bastons, també anomenat Ball de Gafets, i d'Argentona el clàssic Ball de Gitanes. La nostra intenció és que aquest recull sigui una eina útil tant a investigadors i historiadors, com a nens i joves que hagin de fer treballs sobre les tradicions del seu poble.

Esperem que aquestes pàgines us despertin el desig de conèixer les danses tradicionals de més a prop.

Volem agrair especialment a la Sra. Montserrat Garrich de l'Esbart Català de Dansaires i al Sr. Pompili Massa la seva inesti­mable col·laboració en la realització d'aquesta guia.

Biblioteques Municipals del Maresme, 2015
Biblioteca Cap de Zona

Podeu consultar la guia a Trencadís

 

Guia creada per:

Data de creació: 04/10/2015

Última actualització: 26/05/2022

Torna a l'inici